Mайката на заключените деца не е лекувала тежко психично заболяване, казва прокуратурата Снимка: © Getty Images

Прокуратурата в Стара Загора разследва престъпление от общ характер по случая с майката, която е държала децата си четири години заключени.

Според разследването жената страда от тежко психично заболяване, което не е лекувала. Престъплението, което се разследва, се изразява в "неполагане на адекватни родителски грижи по отношение на дете, с което поведение е била създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие".

От районната прокуратура съобщават, че на 18 юли 2023 г. в прокуратурата е постъпил сигнал от омбудсмана на Стара Загор Иванка Сотирова. В него става въпрос за 13-годишно дете, което не посещава учебно заведение заради здравословен психически проблем на майката. Информацията е от сигнал на роднина.

Според проверката майката до този момент не е била диагностицирана и лекувана от психично заболяване, а детето е било отписано от училище на 30 август 2022 г.

Разследването е било възложено на полицай при Второ Районно управление – Стара Загора. "Булевард България" изпрати въпроси до МВР за подробности по случая, но оттам отказаха коментар с аргумента, че прокуратурата вече е образувала досъдебно производство.

По-рано омбудсманът Иванка Сотирова разказа по bTV хронологията на случая и че в продължение на осем месеца полиция, училищни власти, дирекция "Социално подпомагане" и Агенцията за закрила на детето връщат формален отговор на подадения сигнал, че на "адреса не живее никой". Едва след като Сотирова събира на едно място преставителите на всички институции, се стига до прокуроска заповед да се влезе в жилището, разказа Сотирова.

От прокуратурата твърдят, че адресът е бил посещаван многократно, като на него не са били открити майката и децата, а в хода на разследването са били разпитани множество свидетели.

От показанията, които били събрани, разследващите направили извод, че майката и децата са напуснали посоченото жилище през лятото на миналата година. Впоследствие те са обявени за общодържавно издирване.

"Едва на 9 февруари 2024 г. полицейски служител е забелязал движение в жилището. Незабавно Районната прокуратура в Стара Загора е поискала и получила разрешение за претърсване на апартамента с цел да се издирят лицата. Същите са установени в дома", казват от районната прокуратура.

В хода на разследване е била изготвена психиатрична експертиза, чието заключение е, че майката страда от тежко психично заболяване, датиращо от 2013 година.

За 13-годишното дете е осигурена консултация с психолог. Децата, които са били държани заключени в продължение на години, са настанени за отглеждане в дома на близък роднина. Направени са пълни изследвания и нямат здравословни проблеми. Постъпили са в учебно заведение при индивидуална форма на обучение за учебната 2023/2024 година.

Работата по случая продължава от страна на Дирекция ,,Социално подпомагане" отдел ,,Закрила на детето".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024