Мъж почина след 5 часа чакане пред Спешното отделение в Дупница Снимка: © Нова ТВ

Около две седмици след като 43-годишна жена почина след продължително чакане на медицинска помощ в болницата във Враца, се стигна до нов подобен фатален случай – този път в Дупница.

Близките на възрастен мъж заявиха пред Нова ТВ, че той е бил върнат от частна болница и държан 5 часа в Спешния център с кислороден апарат, докато бъде приет, но забавянето се оказало твърде голямо и се стигнало до смъртта му. Случаят е от 12 февруари (събота).

Снахата на мъжа Магдалена Галчева разказа пред Нова ТВ, че първо мъжът бил закаран в частната болница в Дупница, но на вратата им казали, че няма места и не може да бъде приет. „Върнахме се в Спешния център и стояхме 5 часа, до 8 ч. вечерта. Той беше включен на кислород. Молехме се да бъде приет в държавната болница“.

„Лично отидох да взема епикризата от тази болница, тъй като предишния ден той беше изписан от лечебното заведение. Говорих с лекарката, която беше дежурна във Второ вътрешно отделение. Тя ми каза, че няма места. Единственото място беше в интензивното на Covid-сектора. И ако ние подпишем, че те не носят отговорност, ще го приемат в Covid-отделението, въпреки че той е с отрицателен тест. Кой носи отговорност за човешкия живот в България?“, попита тя.

В крайна сметка мъжът е починал. „Сега излизат изказвания, че, видиш ли, бил болен от рак, имал мозъчен инсулт. Никой не ни го каза това, докато не излезе резултатът от скенера – това стана около 8 ч. вечерта в събота“, каза снахата на починалия пациент.

От държавната болница са заявили, че в кардиологичното отделение е нямало места за пациенти с отрицателен тест за коронавирус. От частното лечебно заведение са казали пред Нова ТВ, че по закон, в рамките на месец след изписване от държавната болница, пациентът трябва да бъде приет отново там, а те нямали право да го настанят.

„В частната болница ни казаха, че няма места и след като е лежал във вътрешно отделение в държавната болница, да го откараме там. Искам да подчертая факта, че 5 часа той стоя в Спешния център и никой не му оказа помощ, това е недопустимо. Това го каза и нашата здравна министърка (б.а. – Асена Сербезова). Това е ежедневие в България“, каза Галчева и направи връзка между фаталния изход и забавената медицинска реакция.

Преди две седмици пациентът лежал в частната болница. Изписали го, но на следващия ден му станало лошо. Тогава бил настанен в държавната болница. „Само се източва здравната пътека“, твърди снаха му. „Минават 5 дни, той не се оправя, но е изписан с една чанта лекарства“.

„Единствено загриженост имаше от лекаря, който беше там (б.а. – в Спешния център). Сестрите се държаха много грубо, единствено лекарят д-р Хантов прие случая присърце“, разказа Галчева.

„Потресена съм, защото не е само нашият случай. Колко хора си отиват в линейките? Колко хора са починали, чакайки на регистратурата? Здравната система в България не работи, тя ни убива бавно и сигурно“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023