Жена почина след чакане на помощ в Спешния център във Враца Снимка: © Getty Images

43-годишната жена от село Пудрия е починала след продължително чакане на медицинска помощ в Спешния център на болницата във Враца. Според информация на близките й - 40 минути са чакали пред регистратурата, преди пациентката да бъде приета в спешното отделение.

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова е разпоредила проверка след сигнал за груба проява на небрежност спрямо пациентка в тежко състояние, съобщава "Зов нюз". Окръжната прокуратура също се е самосезирала.

Инцидентът се е случил в неделя срещу понеделник, като за него беше съобщено от местен гражданин, станал свидетел на скандала.

Пациентката е доведена от съпруга и детето й. Клип във Facebook показва, че тя изпада в безсъзнание, докато служителката на регистратурата разпитва мъжа й за ЕГН. Направила е и тест за коронавирусна инфекция, вместо да се организира лекарска помощ. Мъжът е обяснил, че жена му не може да диша и е изпаднала в криза, след като няколко дни е приемала препарат срещу грип.

Човекът е подал сигнал на телефон 112, но линейка така и не е дошла. Той сам я е закарал до Спешното отделение.

Жената е починала в реанимацията на болницата около час по-късно.

Директорът на МБАЛ "Христо Ботев" д-р Петър Керемедчиев е съобщил пред местната медия "Зов нюз", че намира за "отвратително" поведението на служителите от болницата.

"Днес ще взема решение какво административно наказание да наложа, защото това е недопустимо. В такава ситуация тестът (за Covid) и личната карта не са първите неща, които трябва да бъдат направени", казва той.

Ангел Кунчев за починалата жена във Враца: "Ако трябва, наруши закона, но опитай да спасиш живот"

По предварителна информация от директора на болницата, пациентката е починала вероятно от постковиден синдром с тежка белодробна емболия и увреждания на белия дроб. Направеният тест за ковид е бил отрицателен. Тепърва ще се прави съдебномедицинска експертиза, която трябва да изясни причината за смъртта.

РЗИ-Враца също е образувала проверка на случая. По информация на bTV служителката ще бъде уволнена - междувременно тя сама е подала молба за напускане.

Тя е заявила, че съжалява за случилото се и че признава, че не е реагирала адекватно, въпреки че "спазила правилата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024