Мъжът на Сандра Бълок почина едва на 57 г. след битка с ALS - болестта на Лу Гериг Снимка: © Getty Images

Фотографът Браян Рандал - партньор на актрисата Сандра Бълок - е починал на 57 г. след продължително боледуване от амиотрофична латерална склероза (ALS).

Рандал и Бълок са заедно от 2015 г., но не са сключвали брак. Фактът, че той е страдал от т.нар. болест на Лу Гериг, става публично известен едва със съобщението за смъртта на Рандал.

"С голяма мъка съобщаваме, че на 5 август Браян Рандал почина в мир след 3-годишна битка с ALS. Браян избра да пази в тайна своето изпитание и хората, които го обичахме, направихме всичко възможно да уважим желанието му", се казва в съобщение на семейството на покойния фотограф.

"Дълбоко благодарни сме на неуморните лекари, които ни помагаха да се ориентираме по пътя на това заболяване, и на удивителните медицински сестри, които станаха наши съквартиранти, като често жертваха времето за собствените си семейства, за да бъдат с нашето", пише още в съобщението.

ALS e фатално прогресиращо неврологично заболяване, което атакува нервните клетки в мозъка и гръбначния стълб. Известна е като "болестта на Лу Гериг" по името на прочутия американски бейзболист от 20-те години на миналия век, който умира едва на 37 г. заради ALS.

Болестта все още няма лечение. Характеризира се с напредващо поражение върху двигателните неврони, съпроводено с парализа на крайниците и атрофия на мускулите. Смъртта настъпва при отказ на дихателната мускулатура или при инфекция на дихателните пътища.

Повечето от пациентите с ALS развиват симптомите на болестта между 40 и 70-годишна възраст, но има и случаи на млади хора, страдащи от нея.

Изследванията в търсене на лечение за ALS бяха ст имулирани с огромна вълна от дарения през 2014 г., когато в социалните мрежи започна да се разпространява т.нар. предизвикателство на ледената кофа. Множество известни личности се поливаха със студена вода и предизвикваха други да повторят предизвикателството, като междувременно използваха случая да съобщят, че даряват определена сума в помощ на болните от ALS.

Смята се, че над 220 млн. долара са събрани чрез кампанията - един от първите примери за силата на социалните мрежи при събиране на помощ за добри каузи.

Сандра Бълок и Браян Рандал се запознават през януари 2015 г., когато той е нает за фотосесия по случай рождения ден на сина ѝ Луис. Двамата са заедно още оттогава, като предпочитат да избягват публичността.

През 2021 г. Бълок споделя в свое интервю, че е открила любовта на живота си благодарение на срещата с Рандал.

Двамата бяха родители на три деца - две от тях са осиновените син и дъщеря на Сандра Бълок (на 13 и 10 г.), а третото е порасналата дъщеря на Рандал от по-ранна негова връзка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024