Мъжко хоро в Калофер ще има, "но не във вида, в който е известно" Снимка: © Getty Images

Кметът на Калофер Румен Стоянов обяви, че мъжкото хоро в река Тунджа по повод Богоявление няма да бъде отменено, но ще се проведе "не във вида, в който е известно от предишните години".

"Ние смятаме, че само калоферци трябва да влязат и то колкото може по-малко, но трябва да се спази традицията. Всички си говорим, че не сме сигурни дали този вирус може да се разпространява във водата", беше обяснението на кмета в интервю за Нова тв.

Стоянов определи съгражданите си като "корави и издръжливи, но много отговорни хора". В същото време даде да се разбере, че общината няма да налага ограничения за спазване на обичайните противоепидемични мерки.

Мъжкото хоро, шопската салата и богатството на народите

Единствената инструкция от страна на местните власти е хората да се събират на по-малки групи. На коментар от водещия, че ако кметът спре хорото, повече няма да бъде преизбран от съгражданите си, Стоянов не отрече, че има и подобни съображения: "Това е едно на ръка". Румен Стоянов е кмет на Калофер от 2011 г. насам.

В разговор пред BG on air той обяви, че никой няма да се "меси" на хората, ако са се хванали на хорото, но посочи, че дори да се издаде изрична заповед за забрана на събитието, тя няма да бъде спазена от желаещите.

"Готов съм дори да ме глобят. Аз не съм човекът, който може да ги спре, но съм човекът, който да им помага. Този празник е общественозначим за цяла България", каза кметът на Калофер.

Няколко населени места все пак решиха да не провеждат ритуалите по хвърляне на кръста във водата или "мъжкото хоро" по повод 6 януари - вкл. Монтана, Сливен, Кладница (Перник).


Доц. Михаил Околийски, СЗО: Демонизират науката, но все повече хора искат да се ваксинират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024