Снимка: © Getty Images

Кафявата мечка, нападнала жена край Белица, ще бъде отстреляна само ако извърши второ нападение.

От Изпълнителната агенция по горите обявиха, че са издали разрешително за отстрел, което е предвидено в законова процедура. „Тя трябва да бъде изпълнена, независимо от волята на обществото“, каза зам.-изпълнителният директор на агенцията Филип Ковашки на брифинг в понеделник.

„Тази процедура е предвидена в наредба номер 8 като изключение от забраната в Закона за биологичното разнообразие. Всички необходими документи за това разрешително са налице, това е напълно законосъобразно“, добави той.

„Друг е въпросът дали това разрешително ще бъде използвано. Към момента не се предвижда и не е задължително да влезе в сила, тоест да бъде отстреляна която и да е мечка, в случай че в района не бъде проявено поведение на агресия от страна на някое животно. Чрез издаването на тази заповед се цели да има законово основание в случай на нужда да се реагира. Ако има второ нападение или проява на агресия от страна на животно, да може да се реагира. Няма как да оставим беззащитно местното население“, смята Ковашки.

Инцидентът стана в петък – 33-годишна жена, занимаваща се с бране на гъби, беше нападната от кафявата мечка. Тя бе приета в болница в Разлог с множество наранявания. Сега се намира в добро състояние и няма опасност за живота ѝ.

Веднага след случилото се кметът на Белица - Радослав Ревански, поиска отстрелване на животното. В интернет се появи обаче петиция против намеренията на кмета, подписана вече от близо 35 хиляди души.

„Към момента се предвижда от страна на поне една неправителствена организация да бъдат използвани алтернативни методи за справяне със случая, а именно животното да бъде прогонено. В случай че успеят, няма да се стигне до отстрел, това е напълно сигурно. Но ако продължат нападенията над хора, няма как ние да стоим безучастни. Трябва да си дадем сметка какво означава човешкият живот“, каза Филип Ковашки.

В петък, след нападението, в района са били изпратени служители на горското стопанство и общината, чиято цел била да прогонят животното. То не е забелязано там след инцидента. „Животното не е в района“, добавиха още от Агенцията по горите.

Кафевите мечки са вид, застрашен от изчезване в България, затова се третират като приоритетни за опазване според Закона за биологичното разнообразие. Ловуването на кафява мечка е забранено на цялата територия на страната, но може да се допусне с извънредно разрешение в особени случаи.

Според данни от 2018 г. в страната има 313 мечки, като броят им намалява през последното десетилетие.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос