Мечката, нападнала жена край Белица, ще бъде отстреляна само при ново нападение Снимка: © Getty Images

Кафявата мечка, нападнала жена край Белица, ще бъде отстреляна само ако извърши второ нападение.

От Изпълнителната агенция по горите обявиха, че са издали разрешително за отстрел, което е предвидено в законова процедура. „Тя трябва да бъде изпълнена, независимо от волята на обществото“, каза зам.-изпълнителният директор на агенцията Филип Ковашки на брифинг в понеделник.

„Тази процедура е предвидена в наредба номер 8 като изключение от забраната в Закона за биологичното разнообразие. Всички необходими документи за това разрешително са налице, това е напълно законосъобразно“, добави той.

„Друг е въпросът дали това разрешително ще бъде използвано. Към момента не се предвижда и не е задължително да влезе в сила, тоест да бъде отстреляна която и да е мечка, в случай че в района не бъде проявено поведение на агресия от страна на някое животно. Чрез издаването на тази заповед се цели да има законово основание в случай на нужда да се реагира. Ако има второ нападение или проява на агресия от страна на животно, да може да се реагира. Няма как да оставим беззащитно местното население“, смята Ковашки.

Инцидентът стана в петък – 33-годишна жена, занимаваща се с бране на гъби, беше нападната от кафявата мечка. Тя бе приета в болница в Разлог с множество наранявания. Сега се намира в добро състояние и няма опасност за живота ѝ.

Веднага след случилото се кметът на Белица - Радослав Ревански, поиска отстрелване на животното. В интернет се появи обаче петиция против намеренията на кмета, подписана вече от близо 35 хиляди души.

„Към момента се предвижда от страна на поне една неправителствена организация да бъдат използвани алтернативни методи за справяне със случая, а именно животното да бъде прогонено. В случай че успеят, няма да се стигне до отстрел, това е напълно сигурно. Но ако продължат нападенията над хора, няма как ние да стоим безучастни. Трябва да си дадем сметка какво означава човешкият живот“, каза Филип Ковашки.

В петък, след нападението, в района са били изпратени служители на горското стопанство и общината, чиято цел била да прогонят животното. То не е забелязано там след инцидента. „Животното не е в района“, добавиха още от Агенцията по горите.

Кафевите мечки са вид, застрашен от изчезване в България, затова се третират като приоритетни за опазване според Закона за биологичното разнообразие. Ловуването на кафява мечка е забранено на цялата територия на страната, но може да се допусне с извънредно разрешение в особени случаи.

Според данни от 2018 г. в страната има 313 мечки, като броят им намалява през последното десетилетие.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023