Снимка: © Getty Images

Неприятен инцидент, при който жена пострада след нападение от кафява мечка край Белица, повдигна спорен казус - какви мерки трябва да се предприемат, за да не се допусне нов сблъсък с животното от защитен вид.

Нападението се е случило в сутрешните часове на 2 юли, близо до Парка за танцуващи мечки край Белица. 33-годишна жена, занимаваща се с бране на гъби, е приета в болницата в Разлог с множество наранявания. Пострадалата жена е успяла да се спаси, след като мечката е побягнала, уплашена от шума на придружаваща група берачи на гъби.

Жителите от местната махала настояват мечката да бъде ликвидирана, за да се осигури безопасността им по време на работа в гората. Брането на билки и гъби е поминък за десетки души в района. Затова и кметът на Белица Радослав Ревански е изпратил писмо до Министерството на околната среда и водите с искане да се разреши отстрелване на животното.

Междувременно обаче се появи петиция с няколко хиляди участници, които се обявяват срещу тези намерения.

"Ние, хората, отдавна сме прекрачили прага на допустимото, що се отнася до отношението ни към животните и опазването на околната среда. Съчувстваме на пострадалата и нейните близки и й пожелаваме бързо оздравяване, но не смятаме, че решението на проблема е да се убие мечката", се казва в мотивите към инициативата.

Кафевите мечки са вид, застрашен от изчезване в България, затова се третират като приоритетни за опазване според Закона за биологичното разнообразие.

Ловуването на кафява мечка е забранено на цялата територия на страната, но може да се допусне с извънредно разрешение в особени случаи.

Според данни от 2018 г. в страната има 313 мечки, като броят им намалява през последното десетилетие.

"Като причини за това могат да се посочат урбанизацията в някои райони, увеличаване на туристическия поток, увеличаване на горскостопанските дейности, което води до повишено безпокойството на вида и създаване на потенциален конфликт с него. Друга причина е бракониерството, което води до намаляване на индивидите в популацията", се казва в информация на Изпълнителната агенция по околна среда.

Законът допуска отстрел на животно от засегнат вид само ако няма друго алтернативно решение и при условие, че популацията не е увредена в областта на естественото разпространение.

Подобен казус възникна през лятото на 2010 г. в село Малка Арда (обл. Смолян). Тогава екоминистерството разреши отстрелването на мечка след нападение на жена от селото. Животното беше идентифицирано по записи от фотокапани.

Причини за допускането на лова може да са различни - включително ако той е в интерес на общественото здраве и безопасност, в интерес на защитата на видове от дивата флора и фауна, или ако предпазва от сериозно увреждане селскостопански култури, добитък, гори, води, рибарници, дивечовъдни ферми и други видове имоти.

Разрешението зависи от преценката на МОСВ, земеделското министерство и агенцията по горите.

Директорът на Парка за танцуващи мечки Димитър Иванов коментира пред bTV, че обикновено кафявата мечка "прави всичко възможно да избегне всякакъв досег с хора" - случаите на агресия са много редки, като обикновено са в резултат от опит на животното да защити себе си или малките си.

"Гората е домът на дивите животни и те го пазят и защитават. Навлизането на малки или големи групи от хора именно в този дом трябва да става със съответните мерки за безопасност. За да бъдат избегнати подобни неприятни ситуации, ние - посетителите на горските местности, е необходимо да бъдем изключително внимателни", казва в bTV Владимир Тодоров, природозащитник от екипа на инициативата "Мечешки истории". Неговият съвет към туристите е да не се движат тихо в гората, а да бъдат по-шумни (да пеят, да ръкопляскат, да чупят съчки и т.н.), за да избегнат среща с мечка.

Според данни на "Мечешки истории" - животното, нападнало жената при Белица, не е проявявало агресия до момента. Въпреки това създателите на групата във Facebook твърдят, че "правилата изискват предприемането на съответните мерки, а именно разрешително за отстрел".

"Въпреки че сме против убиването на животно, защитило собствения си живот, правилата изискват предприемането на съответните мерки, а именно разрешително за отстрел. Липсата на реакция срещу конкретния индивид би довела до масова саморазправа с мечки в района, както и до страх от животното в страната. Подобен сценарий не е добър нито за вида, нито за хората, работещи в гората", се казва в тяхна позиция.

Бившият ръководител на Природен парк "Витоша" Тома Белев коментира, че се надява институциите "да не вземат решение, преди да са проверили всички факти по инцидента" и обръща внимание на това, че изисква време да се установи кое е животното, извършило нападението.

Костадин Вълчев (WWF) пише, че ако няма други инциденти с тази мечка, "няма никакъв смисъл да се прави каквото и да било - освен да се намали достъпът до предоставена от човека храна (подхранване на дивеч, хранителни отпадъци в кофи за смет и др.)".

Той посочва, че ако животното е имало и други нападения над хора, трябва да се извади от територията, но прави уточнение, че зоопарковете не са най-доброто решение.

"Затворените диви мечки са много опасни и за служителите и за себе. Нараняват се постоянно, чупят зъби, нокти и т.н. в непрестанните си опити да се измъкнат от оградите. Освен това, улавянето на конкретна, проблемна дива мечка е много трудна и несигурна работа. Особено като става въпрос за животно с един инцидент, а не такова загубило страх от хора и редовно нанасящо щети", пише той във Facebook.

ЕС слага край на пластмасата за еднократна употреба - скоро и в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас