Медицински колеж в САЩ премахва изцяло таксите след дарение от 1 млрд. долара Снимка: © Getty Images

Дарение от 1 млрд. долара ще позволи на медицинския колеж "Албърт Айнщайн" в Ню Йорк изцяло да премахне таксите за обучение от следващата учебна година, съобщиха от учебното заведение.

Щедрият жест е от страна на 93-годишната вдовица на милиардер от Уолстрийт, който ѝ е завещал цялото си богатство, а решението как да го похарчи оставя изцяло на нея.

Така д-р Рут Готсман, бивш преподавател и настоящ председател на управителния съвет на колежа, решава да помогне на бъдещите студенти по медицина в колежа, където е работила самата тя. Средствата са завещани от съпруга ѝ, милиардера Дейвид (Санди) Готман, починал през септември 2022 г.

Благодарение на дарението от следващата учебна година обучението ще стане напълно безплатно.

"С това дарение всички студенти четвърта година ще получат таксата си за пролетния семестър на 2024 г. обратно, а от август тази година всички студенти ще се обучават безплатно," посочват от учебното заведение.

Семейството на 93-годишната Готсман от години е сред дарителите на колежа, основан през 1955 г.

"Благодарна съм на съпруга си Санди, който вече не е между нас, че избра мен, за да управлявам наследството ми. Благословена съм с привилегията да мога да направя дарение за кауза, която си заслужава," казва тя.

По данни на Форбс богатството на Дейвид Готсман се е оценявало на 3 млрд. долара, а основният източник на приходи са били акциите му в инвестиционния фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет. Готсман е бил и близък приятел с Бъфет. Oсновател е и на инвестиционна компания с активи от 20 млрд. долара. През 2008 г. дарява 25 млн. долара на университета Yeshiva, а за целия си живот е дал повече от 330 млн. долара за благотворителни инициативи.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че сегашното дарение впечатлява не само с размера си, а и с това, че средствата ще отидат за колеж в Бронкс, смятан за най-бедния квартал на града.

Изданието припомня, че през последните години милиардери са раздали стотици милиони долари на учебни и лечебни заведения, но основно в Манхатън - най-богатата част на Ню Йорк.

Годишната такса за обучение в колежа "Албърт Анщайн" е повече от 59 хиляди долара, което според колежа значи, че почти половината студенти завършват с дълг от повече от 200 хиляди долара. В момента в него по различни програми учат над 1100 студенти.

От основаването му досега в колежа са се обучавали над 9000 студенти, част от които стават най-известните лекари, учени и преподаватели по медицина в САЩ.

Преди няколко дни и българско учебно заведение - Стопанският факултет към СУ "Св. Климент Охридски" съобщи, че анонимен дарител е предоставил 1 млн. лв., които да отидат за стипендии през следващите 10 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024