Снимка: © Getty Images

Смъртен случай на 23-годишен гръцки студент по медицина в България ще бъде проверен от Изпълнителната агенция "Медицински надзор" по нареждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Информацията за смъртта на младия мъж беше разпространена от гръцката медия "Прототема", която цитира неговия баща, лекар по професия.

Според разказа, синът му е бил ваксиниран на 22 февруари с доза на AstraZeneca. Десет дни по-късно е започнал да се оплаква от симптоми на гастроентерит, заради които е потърсил лекарска помощ. Изследванията му са показали ниски тромбоцити, като студентът е предпочел да се върне в Гърция за допълнителни тестове. 

На 10 март обаче е приет в болница след падане и образуване на кръвен съсирек. Състоянието му се е влошило необратимо въпреки усилията на лекарите в "Пирогов" да го спасят. 

Директорът на болницата проф. Асен Балтов коментира пред Нова ТВ, че мъжът е постъпил в болница с травма, след която е получил усложнения. 

"Тези усложнения са ни накарали да търсим причини. Установяваме, че той е с много ниски нива на броя на тромбоцитите и че има висок титър на антитела, т.е. той най-вероятно е бил преболедувал Covid-инфекцията. Оттам нататък - нека да мине проверката и ще видим. Все още има неяснота дали той е бил ваксиниран, както някои твърдят. А ако е бил ваксиниран, дали е било в България или някъде другаде - това трябва да се изясни", каза той.

Причината за смъртта е "тежък хематом в областта на мозъка и същевременно развитие на сепсис с рядък причинител - бактериален, който също може да доведе до ниско ниво на тромбоцитите". 

По информация на проф. Балтов - името на гръцкия студент не е вписано в регистъра на ваксините. 

Здравният министър също посочва, че по първоначални данни името и личният номер на гръцкия гражданин не присъстват в системата за ваксинация в България.

"Ще изчакаме да завърши проверката и ще огласим цялата информация. Съболезнования на близките на момчето“, казва Ангелов на въпрос по случая. 


Ангелов оправда недостига на ваксини с "бум на желаещите лекари и учители"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Таблетът е новата раница с платформата iZZI

С нея учениците имат достъп до учебниците си в интерактивна среда

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията