Медийна чистка в извънредно положение: Водещи журналисти са свалени от ефир Снимка: © БНТ

БНТ и Нова ТВ свалиха от ефир четирима от водещите си журналисти под предлог, че се налагат съкращения на бюджетите заради извънредното положение.

Александра Гюзелева и Димитър Стоянович - ководещи на всекидневното предаване "Култура.бг" по БНТ - са отстранени от екипа по решение на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков, съобщава "Площад Славейков". Писмена заповед не им е предоставена, но са били предупредени устно от прекия ръководител на екипа Йоана Левиева-Сойер за взетото решение.

"Култура.бг" остава да се води само от Анна Ангелова, която е посочена и за изпълнителен продуцент на предаването.

Александра Гюзелева води културния сутрешен блок на БНТ от около 10 години и е едно от най-известните лица телевизията в този период. Димитър Стоянович (историк и публицист) е сценарист на няколко от популярните формати на БНТ - „Великите българи“, „Голямото четене“, „Българските събития на ХХ век“. Той се включи като водещ на "Денят започва с култура" през 2017 г.

Двамата бяха част от екипа, който публично обвини Емил Кошлуков в опити за налагане на цензура върху подбора на събеседници в предаването през 2018 г. По това време Кошлуков все още беше само програмен директор на БНТ1, а телевизията се ръководеше от Константин Каменаров.

До момента няма официална позиция на ръководството на националната телевизия за причините, поради които е решено двама от тримата водещи на културния блок да бъдат отстранени от работните си места.

Междувременно стана ясно, че БНТ е изгубила и още един от най-опитните си и професионално профилирани журналисти - Марио Гаврилов. Водещият на икономическото предаване на обществената медия е напуснал, след като договорът му е изтекъл, а от ръководството на телевизията са му предложили да сътрудничи на хонорар.

В интервю за "Офнюз", Марио Гаврилов казва, че така и не е получил обяснение защо предаването му е свалено от ефир и защо договорът му няма да бъде подновен.

"Изтече ми договорът и г-н Кошлуков реши да не го подновява. Предложи ми граждански договор, което противоречи на закона, само че той не е много запознат със закона. За мен това е и обидно, и реших да напусна. Бях назначен като обикновен бачкатор, не на някаква звездна заплата", казва той.

Журналистът посочва още, че разходи в БНТ не може да се съкращават от фонд "Работна заплата", защото средствата от него няма как да се пренасочват към друг тип дейност, освен да се върнат в държавния бюджет в края на годината.

Рокадите в Нова ТВ бяха анонсирани само няколко часа преди началото на промените в БНТ. Отстранени са водещата на сутрешния уикенд-блок "Събуди се" Мирослава Иванова и още четирима души от екипа й. Мирослава Иванова е дългогодишен политически и парламентарен репортер, като беше един от малкото журналисти в Нова ТВ с политически публицистичен профил.

Сред тях е репортерът Галя Щърбева - дългогодишен водещ на новините на Нова ТВ, автор на документални филми и на рубриката "Да хванеш гората".

Отстранени са още репортерите Мария Йотова и Живко Константинов, както и продуцентът на съботното издание на "Събуди се" Станимира Иванова. Предаването ще продължи да се излъчва с един водещ - Мартина Ганчева, която работи в Нова ТВ от 2018.

Според информация на "Свободна Европа" - петимата журналисти от частната медия са временно освободени от работа за първоначален срок от 15 дни, след което има вероятност да бъдат съкратени от щат. Опцията за възможността "да се запишат на трудовата борса" им е съобщена от ръководството на телевизията. Директорът на "Информация" в Нова ТВ Ива Стоянова твърди, че все още не е взето решение за прекратяването на договорите им, но не изключва подобен вариант пред "Свободна Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024