Медведев: Русия може да доставя храни само за приятели Снимка: © Getty Images

Русия може да ограничи доставките на селскостопански продукти и да доставя храни само за „приятелски“ страни. Това заяви Дмитрий Медведев, президент на Русия от 2008 до 2012 г. и настоящ заместник-ръководител на Съвета за сигурност.

„Ще доставяме храни и селскостопански продукти само за нашите приятели. За щастие имаме много от тях, а те изобщо не са в Европа или Северна Америка“, коментира Медведев.

Той каза, че иска да очертае „някои прости, но важни точки за продоволствената сигурност в Русия“. Приоритет в предлагането на храни е вътрешният пазар на Русия и контролът върху цените, обясни Медведев.

Предложението му идва на фона на западните санкции, наложени на Москва заради инвазията в Украйна.

Русия е основният световен износител на пшеница, като основните ѝ конкуренти в бранша са ЕС и Украйна. От 2021 г. насам страната използва квоти за износ на зърно и налага данъци върху това, за да се опита да стабилизира високата вътрешна инфлация на храните. Русия изнася пшеница за различни райони от света, включително Африка и Близкия изток.

Износът на храни и селскостопански суровини от Русия за България е най-вече в сферата на маслодайните семена. От своя страна България изнася към Русия фуражи, млечни продукти, тютюневи изделия, захар, шоколад и сладкарски изделия, преработени плодове и зеленчуци, ядки, и др.

Министерството на земеделието на Русия обяви вчера, че страната ще спре износа на слънчогледово семе и на рапица от 1-ви април до 31-ви август с цел да защити вътрешния пазар и бизнеса на фона на рязкото увеличение на световните цени на слънчогледово олио и маслодайни семена.

Медведев уточни, че доставките на селскостопански продукти за „приятели“ ще бъдат както в рубли, така и в националната валута на съответните държави в договорено съотношение. По-рано Русия поиска чуждестранните купувачи да плащат за доставката на руски газ в рубли.

„Връщаме се към времето от СССР“. Как санкциите удариха обикновените руснаци


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024