Мехмед Дикме призова Доган и Пеевски да се оттеглят Снимка: © Screenshot bTV

Остри критики към лидерите на ГЕРБ и ДПС отправи в предаването "120 минути" по bTV бившият депутат и член на ДПС Мехмед Дикме.

По думите му за ГЕРБ и ДПС не е проблем да набавят няколко "купени депутати", за да съставят коалиция, но ако направят такава, тя ще се нарича "коалиция на софрата". Основната ѝ задача ще бъде как да се усвоят парите от Плана за възстановяване (ПВУ) за пътища и магистрали и оттам с чували," коментира Дикме.

Той подчерта, че ДПС винаги е подкрепяло ГЕРБ.

Движението участваше непряко в предишното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ. Сега обаче ДПС има изключително голяма необходимост от легитимация на своето пряко присъствие във властта, смята Дикме.

"Ако сега не влезе със свои министри, зам.-министри, шефове на агенции, народни представители, то тогава тези, които гласуваха в Турция, ще питат: "За какво подкрепяхме, за да могат само трима-четирима души от върхушката да участват със своите фирми и да печелят обществени поръчки ли?", каза още бившият партиен член на ДПС.

Той отбеляза, че когато гледа първия ред на ДПС в Народното събрание, му става "много тъжно и жално".

"Зададох си въпроса за какво се борихме, а каква стана тя", добави Дикме, който е сред хората, които са изграждали структурите на партията.

"Дали един човек не продаде интересите на хората, за които работихме. Мисля, че за всички е ясно за кого става въпрос - този, който казва кой да бъде председател и т.н.", поясни той, без да назовава поименно Ахмед Доган.

Според Дикме ниската избирателна активност е "акт на избирателя срещу политиците". "Защо отиваме на избори, като 90-95% от листите са същите? Политическите лидери не сменят хората, които ни представляват," коментира Дикме.

Той допълни, че ГЕРБ няма основание да се радва, че е първа политическа сила.

Според него в момента ГЕРБ и ДПС се намират в най-лоша ситуация.

"Ако отидем на нови избори през есента, ГЕРБ и ДПС няма да вдигнат своята подкрепа, но със сигурност промените, които текат в ПП и ДБ, промените, които текат в БСП - със смяната на Нинова... И в дясното ще има консолидация, и в лявото, а при следващи избори картината ще бъде коренно различна," смята Мехмед Дикме.

Той изрази съмнения, че президентът би дал третия мандат на "Има такъв народ" по повод заявката на ИТН, че има готовност да реализира експертно правителство.

"Преди два избора от ДБ също казаха, че имат възможност да съставят кабинет, но президентът връчи мандат на БСП. По същата логика - утре могат да излязат всякакви партии и да кажат, че могат да направят правителство", коментира бившият депутат и министър.

Според Дикме ако бъде съставено правителство, то ще бъде с първия мандат.

Ако не стане с първия мандат, "няма да стане изобщо", смята той, защото това би било „пагубно и самоубийствено за ГЕРБ“.

"Всяка политическа формация, която беше съюзник на ГЕРБ, отиде в небитието - и "Атака", и Реформаторският блок. Същото важи за формациите, които бяха в коалиция с ДПС - НДСВ и БСП. Много интересно е кой ще иде в небитието, ако двете партии се коалират – отговорът ми е, че по-скоро ГЕРБ ще отиде в небитието", коментира Дикме.

Според него ДПС ще си остане с твърд електорат, защото "ДПС е машина за избори. Тях не ги правят нито Пеевски, нито Доган, нито друг. Изборите ги прави кметът на селото, докато има толкова много кметове и общински съветници - местата на ДПС са вързани".

"Тези 300 хиляди гласа ПП-ДБ не ги е загубила – хората казаха: Няма да ви подкрепим, защото вие ни предадохте, направихте коалиция с ГЕРБ. Но няма да гласуваме за никого"" - така бившият министър оцени сериозно намалената подкрепа за коалицията, която е трета сила след вота на 9 юни.

Дикме призова Пеевски и Доган да се оттеглят и "да направят крачка назад".

"Да се оттеглят в името на това тази общност, която е около 15% от населението, да получи своята реализация. Защото те заслужават."

"Нека да бъдат откровени всички политически формации, най-вече лидерите – да гледат не само личната и партийната софра, а и софрата на избирателите тогава и избирателната активност ще бъде по-висока", призова още Дикме.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пренареждането в ДПС продължава - третият, а не вторият от листата във Варна влиза в НС

Бивш кандидат за кмет и зам.-областен председател на ДПС влиза в парламента

20:22 - 27.06.2024
Важно днес

МВР даде брифинг, но без отговори как издирваният Брендо е влязъл в България

МВР само знае, че Брендо е преминал официално границата за последен път през 2013 г.

18:06 - 27.06.2024
Европейски дневници

Зеленски подписа споразумения за сигурност с ЕС на срещата на върха в Брюксел

Част от споразуменията е кризисен механизъм в случай на руска ядрена атака.

17:38 - 27.06.2024
Кино и сериали

Създателите на "Наследници" ще правят сериала за "Хари Потър"

Авторката на бестселър романите сподели, че има големи очаквания за сериала

16:38 - 27.06.2024
Важно днес

Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно

Кирил Петков видя "отстрелване" на потенциални служебни премиери

15:14 - 27.06.2024
Важно днес

Радев отказа да представи страната в НАТО - не хареса позиции за Украйна (обновена)

Вместо това ще представлява България на срещата на НАТО

14:47 - 27.06.2024