Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов обяви суаповата сделка с Европейската централна банка за обмен на 2 млрд. евро с левове за успех на правителството по пътя за кандидатстване в еврозоната. 

"Получихме похвала, че сме направили всичко необходимо за кандидатстването в ЕРМ-2 заедно с Хърватия през юли. Много страни искаха, но не им дадоха. Ако стане криза и тръгнат българите да теглят евра, изведнъж те свършват, тогава излиза спекулата. За да не се случи това нещо, сме направили суапова линия. ЕЦБ е казала - толкова ви вярваме, че можете да ни изпращате левове, а ние ще ви даваме евро. А и печатницата за евро е в София, няма да ходим да ги вземаме, а ще носим в нея левове и ще получаваме евро", каза Борисов на брифинг в Министерски съвет. 

Той коментира, че в сряда е получил обаждане от управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, която го поздравила за сделката с ЕЦБ и му е казала: "На мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш. Спокоен си, милиарди евро ще имаш". 

Премиерът обяви, че общо 173 млн. лв. от европейските програми ще бъдат пренасочени за помощи на фирмите

"Това са малки предприятия, които могат да кандидатстват по електронен път по опростена процедура. Ще има между 3000 и 10 000 лева за малки фирми. Тази програма ще стартира до края на май, а после ще има помощ и за средни фирми", каза той. 

Заседанието на Европейския съвет отново не е стигнало до решение за бъдещия фонд за подпомагане на държавите след икономическата криза заради епидемията.  

"Говорихме за 540 млрд. евро кредити. На 6 май ще имаме нова среща, когато пак ще преговаряме за многогодишната финансова рамка, към която ще се добави един фонд за възстановяване на икономиките след пандемията. Еврокомисията  ще трябва да предложи как това да стане. В своето изказване заявих, че не е хубаво да подвеждаме хората", каза той. 

"540 млрд. евро - всичко е в бъдеще време. ЕС все още няма бюджет. Трябва новата финансова рамка, с фонда за възстановяване да се смесят, за да се намери съгласие, да се види кой откъде колко пари ще даде от държавите донори и тогава ще се види колко ще се разпределят. В момента разпределяме пари, които ги няма. Затова имам принцип: всичко си правя сам. Търся си партньори и сам си създавам", каза още премиерът. 

Борисов се изрази против пускането на т.нар. коронаоблигации, предлагани от южноевропейските държави като начин за набиране на финанси за помощ на най-тежко засегнатите икономики. 

"Общ европейски заем означава да се дадат гаранции от всяка държава да се изтегли изгоден заем. Но 4 държави имат най-високият рейтинг на банките - Германия, Франция, Холандия и Австрия. Това означава, че всеки залага своята икономика. Тези, които са с мощна икономика, спазвали са правила, казват: Добре, но и нашите граждани ще бъдат ощетени. Представете си, че балканските държави поискат от нас да им дадем грант. Как ще реагират българите?", беше коментарът на Борисов. 

На въпрос с какво България може да допринесе за "обща европейска реакция срещу кризата" (за каквато е настоявал председателят на ЕП Давид Сасоли), Борисов отговори иронично: "С кисело млеко и розово масло!".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени