"Мен просто ме е срам": Как юрисконсултът на СДВР оправдава гаврата с момиче на протестите от 2020

Абсурдни мотиви в жалбата на СДВР срещу присъдено обезщетение за побоите на протестите през 2020 г. бяха разпространени от бившия депутат Николай Хаджигенов, който е адвокат на пострадалата Цветелина Цветкова.

Младата жена вече осъди полицията за незаконен арест в нощта на 10 юли 2020 г., когато тя и няколко други протестиращи бяха влачени зад колоните на Министерски съвет.

Нейният случай стана печално известен, след като се оказа, че полицейски служител я е снимал полугола, пипал я е и се е заканвал с насилие по време на задържането.

Три години по-късно, в края на юни 2023 г., Административният съд в София осъжда СДВР на обезщетение от 40 000 лв. за претърпени неимуществени вреди.

Главният юрисконсулт на Столичната полиция Деляна Иванова обаче обжалва решението с аргументи, които повдигат още повече въпроси за отношението на службата към правата на гражданите.

Хаджигенов сподели откъси от касационната жалба, в която Иванова не само оспорва гаврата на полицая с Цветкова, но и ѝ вменява вина заради дрехите, с които е облечена по време на протеста.

"От публикувания в публичното пространство снимков материал ... се установява, че ищцата е била облечена със спортно бюстие, което покрива единствено горната част на тялото - гърдите. Да ходиш облечена по този начин на нерегламентиран протест и да твърдиш, че си разсъблечена, е недостойно за един млад човек. Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на Р. България, че и да служат за пример", се казва в текста.

Авторката на жалбата от името на СДВР заявява още, че "ищцата сама се е поставила в ситуация, в която е нарушила обществения ред", защото протестът нямал съответните разрешения по надлежен ред - сблъсъците възникнаха във втората нощ от поредица антиправителствени демонстрации с искания за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Главният юрисконсулт на СДВР обяснява, че "да хвърляш пиротехнически средства, павета, бутилки, пълни с урина срещу органи на реда и след това да се изкарваш "света вода ненапита и жертва" само и само да получиш пари, е най-малкото нагло и недостойно поведение".

Никъде в жалбата обаче не е посочено каква връзка има конкретното момиче с насилието над полицаи - напротив, арестът ѝ вече беше признат за незаконен.

Интересното е, че същите фрази за "света вода ненапита" и "нагло и недостойно поведение" е записана и в отговора на МВР по искова молба на Цветкова от началото на 2023 г. - т.е. едни и същи недоказани и неадекватни на институционалната роля на полицията мотиви се превръщат в бланкетна формулировка по тези дела.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024