Mercedes вкарва ChatGPT в колите Снимка: © Mercedes

Популярният чатбот CahtGPT разширява още полето си на проникване в живота на хората, като сега му предстои да започне да се използва и от шофьорите в автомобилите. Германският автопроизводител Mercedes-Benz обяви, че собствениците на някои от луксозните му модели в САЩ от днес имат възможност да инсталират в превозните средства приложението за изкуствен интелект OpenAI.

Новината идва след постигнато споразумение между Mercedes-Benz и Microsoft, която подкрепи финансово разработчика на ChatGPT и вече сама го внедри в редица от продуктите си.

Софтуерът за „генеративен изкуствен интелект“, който може да води реалистичен диалог, подобен на човешкия, бързо вдигна шум с публичната си поява през миналата година. Интересът към приложението би досегашните рекорди, след като само за два месеца то натрупа 100 млн. активни месечни потребители.

Пускането на ChatGPT даде силен тласък и на самата индустрия, като много компании започнаха да се надпреварват в обявяването на сходни продукти, а други да инсталират чатбота с генеративен AI за своите нужди и тези на клиентите си.

Що се отнася до автомобилите, тези на Mercedes вече разполагат с възможности за гласови команди, които позволяват на водачите да използват фразата „Hey, Mercedes“, последвана от кратка команда, за да правят различни неща – като регулиране на температурата в колата, намиране на дестинация за навигация или провеждане на телефонно обаждане. Според Microsoft ChatGPT ще направи тези гласови команди по-плавни и естествени и може да даде възможност за допълнителни функции.

Вместо да отговаря само на прости команди, системата например би могла да се включи в по-естествен разговор. Софтуерът ще може да запомня контекста на обсъжданото и да води диалог с водача или пътниците в автомобила. С ChatGPT системата ще може да отговаря на по-широк кръг от команди, включително такива, които може да не са свързани с автомобила или водача. Шофьорите могат да попитат например за бърза рецепта или кое е най-доброто време от годината за пътуване до Колорадо?

Според Microsoft системата ChatGPT може да взаимодейства и с други приложения, за да се прави неща като резервации в ресторант или закупуване на билети за кино.

Собствениците на Mercedes в Съединените щати със системата MBUX ще могат да тестват бета-версията на ChatGPT от 16 юни, като използват гласовата команда „Hey Mercedes, I want to join the beta program“.

През последното десетилетие производителите на автомобили, включително Mercedes, създадоха все по-усъвършенствани системи за гласови команди за своите превозни средства. Те се считат за по-безопасни за водачите в сравнение с бутоните или сензорните екрани, тъй като водачите не трябва да отклоняват поглед от пътя, за да ги използват. Някои изследвания обаче показват, че мисловната обработка на информацията, необходима за използване на гласови команди, все още разсейва вниманието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024