Меркел може да се включи в преговори между Москва и Киев. Но не сега Снимка: © Getty Images

Напускането на Ангела Меркел като канцлер на Германия може да е допринесло като един от факторите за решението на руския президент Владимир Путин да започне война в Украйна. Това опасение споделя самата Меркел в интервю за германската медия RDN. "Моето напускане може да е допринесло за това, като например изборите във Франция, изтеглянето на войските от Афганистан и протакането на изпълнението на споразумението от Минск.", обяснява бившият германски канцлер.

Ангела Меркел признава, че в края на последния й мандат на власт вече не е успявала да постигне кой знае какво в разговорите си с Путин. "Беше ясно, че няма да бъда на този пост още дълго, и затова просто трябва да заключа, че различните опити през миналата година вече не постигнаха нищо." По думите й тя е направила опити да предотврати случващото се в Украйна - но не е успяла:

"От една страна, Путин вече не беше готов за срещи на върха в нормандски формат. От друга страна, не успях да създам допълнителен дискусионен формат за Русия и Европа по въпросите на европейската сигурност, паралелно с нормандския формат".

Неотдавна Меркел - при първата си публична изява след оттеглянето си от управлението през 2021 г. - в интервю пред журналист от "Шпигел" Александър Осанг - заяви, че е направила каквото може по отношение на Путин и не съжалява за взиманите решения в миналото.

Бившият дългогодишен канцлер на Германия не изключи възможността да посредничи между Киев и Москва за разрешаване на конфликта и мирни преговори, но не сега. На въпрос дали е готова за подобна роля, тя отговаря "Този въпрос не се обсъжда в момента".

Меркел обявява в новото си интервю, че е в нов етап от живота си, в който "се чувства свободна" - включително и да прави нещата, които хората обичат да правят и са нещо обичайно - например да опознае Западна Германия по-добре, пътувайки. Още се чувства особено, когато има достатъчно време за почивка, а не е притисната от срокове. "Сега навлизам в онази част от живота си, която досега ми беше чужда. Като човешко същество."

Бившият германски канцлер анонсира, че заедно с дългогодишния си офис мениджър Беате Бауман ще напише книга за 30-те си години в политиката, както и за детството и младостта си в ГДР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024