Меркел покани Румен Радев на среща с Макрон и Заев в сряда Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев е поканен от германския канцлер Ангела Меркел на обща среща с френския държавен глава Еманюел Макрон и с премиера на Северна Македония Зоран Заев. Тя ще се проведе на 6 октомври (сряда) в град Бърдо в Словения.

Това съобщиха от пресцентъра на „Дондуков“ 2. В същия ден – 6 октомври – в Бърдо предстои "Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани", където Радев ще представлява България.

В 9 ч. президентът и Заев ще се срещнат с Макрон и Меркел, като Франция и Германия ще посредничат за разрешаване на спора с еврочленството на Северна Македония. София блокира Скопие по пътя към ЕС и не е готова да отстъпи заради неизпълнение на редица условия от страна на западната съседка.

Преди ключовата среща - от 7:30 ч. - еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи и словенският премиер Янез Янша (в Словения е ротационното европредседателство на Съвета) канят Радев за обща среща със Заев.

От 11:15 до 13:15 ч. ще се проведе още една дискусия, след което лидерите ще дадат пресконференция.

Във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че „няма основание за промяна на българската позиция към Република Северна Македония въпреки сериозния натиск, на който ще бъде подложена страната ни от европейските партньори“.

"Ние отново ще повторим това, че за нас е най-важно да се спазват правата на гражданите в Република Северна Македония с българско самосъзнание. За нас ще бъде много важно резултатите от преброяването, което върви в Северна Македония. Стигат до нас много тревожни сигнали. Отново започна разрушаването на паметни плочи. Струва ми се, че и работата на съвместната група между България и Република Северна Македония не може да се похвали кой знае с какви резултати. Обещанията да се премахнат определени текстове от учебниците са доникъде", каза Илияна Йотова, цитирана от БНР.

Бившият премиер Бойко Борисов също ще е в Словения в сряда. Лидерът на ГЕРБ е на среща с представители на Европейската народна партия в столицата Любляна, организирана от председателя на ЕНП Доналд Туск. Целта на форума е да се „затвърди общата и силна подкрепа на ЕНП за региона“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024