Мерките срещу Covid-19: Кои страни облекчават извънредните режими Снимка: © Getty Images

Пандемията от Covid-19 се развива с различна скорост в отделните страни по света, но вече има примери за държави - включително някои от най-тежко пострадалите от болестта - които започват да променят режимите си на блокиране на икономиката.

В някои страни задължителните мерки за изолация се облекчават. В други - включително в България - те ще останат в сила до май. Но съществуват и примери за страни по света, които затягат още повече режима на извънредните положения - включително Япония и Русия.

Световната здравна организация предупреждава страните, които искат да вдигнат някои ограничения, да го правят бавно и внимателно, като изчакат поне две седмици между отделните стъпки, за да проверят ефекта.

Къде режимите се облекчават?

Испания: През последната седмица страната позволи възстановяването на работата в производствения сектор, строителството и други икономически дейности, които не попадат в списъка от първа необходимост за обществото. Министър-председателят на страната Педро Санчес предупреди, че преди да се пристъпи към по-голямо либерализиране, капацитетът за провеждане на тестове ще трябва да се увеличи сериозно. Испания беше една от най-тежко засегнатите държави от Covid-19, като стои на второ място в света (след САЩ) по най-голям брой заболели. Броят на смъртните случаи надвишава 20 000 души.

Австрия: Една от първите страни в Европа, които обявиха намерения за вдигане на рестрикциите, реши да позволи на малките търговски обекти, магазините от типа "направи си сам" и за градински принадлежности да отворят отново. Властите обаче задължават всички клиенти да носят предпазни маски и да поддържат дистанция от 1 метър. Всички останали магазини ще могат да отворят врати на 2 май. Към средата на следващия месец ще бъдат премахнати забраните за ресторантите - но само ако болестта остане под контрол. Австрия отчете малко под 15 000 заболели от началото на пандемията. Жертвите на болестта в страната са 452.

Швейцария: Страната ще отслаби режима с план от три етапа, като постепенно ще бъдат отваряни търговските обекти и училищата. Фирмите, които предоставят лични услуги - като фризьорските салони или физиотерапевтите - ще подновят работата си от 27 април. Оттогава вече няма да важат ограниченията за брой на обслужваните клиенти. Две седмици по-късно (според данните от междинния анализ на заболеваемостта) ще бъдат отворени и училищата. Баровете и ресторантите остават затворени до 8 юни. Общият брой на пациентите с Covid-19 е 27 740, а починалите са 1393.

Италия: Ограниченията за книжарниците и магазините за детски дрехи вече бяха вдигнати на 14 април, но останалите мерки за безопасност ще продължат да се изпълняват до второ нареждане. Италия беше една от най-тежко засегнатата държава в Европа от Covid-19, с над 23 000 починали пациенти.

Финландия: Правителството обяви, че вдигането на блокадата ще започне постепенно от южния регион на страната, където се намира и столицата Хелзинки. Броят на заболелите от коронавирусна инфекция достигна 3783, като починалите са под 100 души.

Германия: Канцлерът Ангела Меркел обяви, че магазините до 800 кв. м. площ ще могат да подновят търговската си дейност, но при спазването на строги хигиенни изисквания. Забраната за събирания на повече от двама души остава в сила. Продължава да действа и задължителното поддържане на 1,5 м дистанция, която беше въведена от 23 март. Властите ще следят промяната в епидемиологичната картина до 30 април и ще решат дали да предприемат допълнителни мерки за освобождаване на икономиката. Контролът по границите остава в сила. Германия има над 145 000 случая на заболели хора, но с 4642 починали страната е на едно от първите места по успешно овладяване на болестта.

Дания: Страната започна да отслабва режима на извънредното положение, като позволи отварянето на началните училища и детските градини. Останалите ученици продължават да се обучават дистанционно. Събранията с повече от 10 участници все още са забранени. Търговските обекти с по-близък физически контакт между клиентите и обслужващия персонал остават затворени. Ресторантите и кафенетата имат право да изпълняват само доставки по домовете и офисите. В страната има малко над 7300 случая на Covid-19, а жертвите са 355.

Чехия: Във вторник правителството отпусна част от ограниченията, като разреши на гражданите си да напускат страната по работа, по медицински причини или за посещения на свои роднини. Връщащите се в страната все пак са длъжни да спазват карантина. Случаите на Covid са 6746, а починалите пациенти - 186.

Словения: От началото на тази седмица словенците, които притежават вили или апартаменти в курортни селища, ще получат разрешение да напускат домовете си и да пътуват до имотите си в провинцията. В сряда правителството обяви, че разрешава някои спортни дейности, които не предполагат пряк физически контакт - йога, колоездене, тенис и др. Както в много от източноевропейски държави, епидемията тук е с доста по-нисък пик - 1330 са общият брой на заболяванията, а 74 души са починали след инфекция с коронавируса.

Полша: Забраната за работа на магазините се вдигна от 19 април, но границите остават затворени до 3 май. Болните в страната са малко под 9300, а смъртните случаи - 360.

Белгия: Много от основните мерки за социална дистанция бяха удължени с още две седмици, но правителството разреши подновяването на дейността в градинските центрове и магазините от типа "направи си сам". Разбира се, за тях продължават да важат правилата за хигиена и контрол на броя клиенти, които са в сила при магазините за хранителни стоки. Възстановяването на икономическата дейност може да се случи след 3 май, ако новите случаи на Covid-19 бъдат запазени на ниски нива през следващите седмици. Белгия има почти еднакъв брой на потвърдени случаи с Бразилия - над 38400. Починалите пациенти са 5683.

Къде режимите се удължават?

Великобритания: Здравният министър Мат Ханкок обяви преди дни, че все още е рано да се мисли за отслабване на мерките за безопасност, тъй като има опасност от повтаряне на пика на епидемията. Със 120 000 потвърдени случая на Covid-19 и над 16 000 починали Островът е сред десетте най-силно засегнати страни в света.

Франция: Режимът на строга социална дистанция в страната е удължен до 11 май въпреки сигналите, че болестта е преминала пика си в Париж. Общият брой на заразените от Covid-19 е над 152 000, а починалите са над 19700.

Сингапур: Частичната блокада на страната е в сила до 4 май. Задължително е носенето на маски на всички открити или закрити публични места. Властите имат данни за ново увеличение на броя на заразените с коронавируса в общежитията на работниците-имигранти. Потвърдените случаи в страната са над 8000, но починалите пациенти са само 11.

Португалия: Броят на новите случаи на Covid-19 беше поставен под контрол, но правителството подхожда към болестта с повишено внимание и все още не смята, че е настъпил правилният момент за възстановяване на работата на икономиката. Страната отчете над 20 000 заболявания и 714 смъртни случая.

Унгария: Мерките за сигурност бяха удължени с една седмица на 14 април. Правителството възнамерява да прави преоценка на ситуацията на всеки седем дни. Тук потвърдените случаи са 1984, а починалите пациенти са 199.

Гърция: Правителството предупреждава, че не бива да се прибързва с прекратяването на режима. Властите предпочитат да изчакат и да видят какъв ще бъде ефектът от либерализирането на мерките в другите страни. Потвърдените случаи на Covid са малко над 2200, а смъртните случаи - 113.

Израел: Заповедта за самоизолация по домовете остава в сила с изключение на работещите в секторите от първа необходимост. Всяка изходна стратегия ще бъде въвеждана бавно и внимателно, предупреждават властите. Броят на пациентите с Covid-19 достигна 13654. Починалите са 173.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024