Meta не може да се спре с масовите съкращения Снимка: © Getty Images

Meta, компанията майка на Facebook, планира още един кръг от съкращения, които могат да засегнат хиляди работници, съобщи Bloomberg късно в понеделник. Новината идва, след като компанията вече освободи 13% (11 000 души) от работната си сила през ноември.

Втората порция масови съкращения се очаква да бъде стартирана тази седмица и се явява продължение на мащабния план за свиване на разходите, обявен през есента на 2022 г. Компанията, собственик на най-голямата социална мрежа в света и няколко други водещи приложения, сред които Instagram и WhatsApp, стана поредната в технологичния сектор, която се реши на драстично орязване на редиците си.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг вече посочи, че гигантът ще се съсредоточи тази година върху усилията да намали разходите си, като обяви 2023 г. за „Година на ефективността“. През февруари той заяви пред анализатори, че Meta ще преосмисли и ограничи различни свои проекти, които не вървят или не са от решаващо значение за бизнеса. Част от плана му, обясни той, е да премахне слоеве на средния мениджмънт с надеждата, че това ще помогне за по-бързото вземане на решения.

Усилията за съкращаване на разходите идват в труден момент, след като компанията обяви смущаващи финансови резултати за четвъртото тримесечие. Според разчетите харчовете ѝ за периода са скочили с 22% на годишна база до 25,8 млрд. долара, докато общите продажби са спаднали с 4% до 32 млрд. долара.

Основният бизнес на Meta в областта на онлайн рекламата продължава да среща пречки заради различни фактори, сред които трудният пазар на цифрова реклама, продължаващите последици от актуализацията на iOS на Apple от 2021 г. за защита на личните данни и засилената конкуренция от страна на TikTok, собственост на ByteDance.

Междувременно компанията продължава да инвестира усилено в разработването на метавселената, която според Meta може да представлява следващата голяма еволюционна стъпка в потребителските технологии. Подразделението Reality Labs на компанията, което е натоварено със задачата да изгради системите за виртуална и добавена реалност, необходими за метавселената, е донесло приходи от 727 млн. долара през четвъртото тримесечие, но е регистрирало и оперативна загуба от 4,28 млрд. долара.

Зукърбърг заяви, че ще „поеме отговорност“ за обявените по-рано планове за съкращаване на разходите на компанията, като заяви, че разглежда уволненията „като крайна мярка“.

„Преструктурираме екипите, за да повишим ефективността си“, каза той миналата есен, когато Мета обяви съкращенията. „Но тези мерки сами по себе си няма да приведат разходите ни в съответствие с ръста на приходите ни, затова взех и трудното решение да освободя хора.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024