Meta пуска своя абонаментна услуга за виртуална реалност Снимка: © Getty Images

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг продължава със сбъдването на своята мечта за метавселена, като все още се опитва да я направи печеливша. Компанията му обяви новата абонаментна услуга Quest Plus, която ще даде на потребителите достъп до две игри месечно във виртуалната среда на Meta.

Абонаментът ще се предлага от понеделник на цена от 7,99 щатски долара на месец и наподобява този за PlayStation Plus, при който потребителите си плащат за достъп до определени видео игри.

Новата услуга е пряко свързана с хедсета за виртуална реалност (VR), която компанията предлага - Quest 2, Quest Pro и предстоящият Quest 3. Технологичният гигант обаче се сблъсква с все повече конкуренция на пазара, сред които и Apple, която по-рано този месец представи дългоочакваните си очила за смесена реалност. Те струват три пъти повече от хедсета на Meta - близо 3499 щатски долара, но се очаква да има известен интерес при пускането им в продажба по-късно през годината.

Междувременно компанията на Зукърбърг трябваше да намали цената на своя подобен продукт през март, тъй като смелите ѝ залози за метавселената не бяха оправдани и не постигнаха голям успех.

През 2021 г. главният изпълнителен директор на Meta разкри плановете си за изграждане на "метавселена" - онлайн свят, в който хората могат да играят игри, да работят и да общуват във виртуална среда, често с помощта на VR очила.

"С течение на времето се надявам да ни възприемат като компания от метавселената и искам да закрепя работата и идентичността ни върху това, към което се стремим", каза тогава Зукърбърг.

През февруари миналата година технологичното предприятие представи няколко амбициозни проекта в областта на изкуствения интелект, а самият Зукърбърг определи изкуствения интелект като "ключа за отключването на метавселената".

Компанията отчете печалба от 5,7 млрд. долара за първите три месеца на тази година, надминавайки пазарните очаквания. Въпреки това подразделението Reality Labs, което произвежда продукти за виртуална реалност и други продукти, отчете нетна загуба от 4 млрд. долара за периода.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024