Метлата на служебния кабинет стигна и до АПИ Снимка: © Getty Images

Поредната ключова администрация остана без титулярния си ръководител още в първите 10 дни от мандата на служебния кабинет.

Този път си отива Тодор Василев - директорът на Агенция "Пътна инфраструктура", който е сменен с решение на служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков.

Шишков намекна, че се готвят смени на върха на АПИ още преди два дни, когато уволни и директора на Националния строителен контрол. Сега той обясни мотивите си да отстрани Василев с това, че има съмнения доколко шефът на АПИ "работи в една посока с държавата" и го обвини, че не е имал "концепция за зимното почистване", защото е готвил да удължи срока на старите договори поне с още един зимен сезон.

Василев беше назначен начело на АПИ в края на 2021 г. от тогавашния вицепремиер Гроздан Караджов (ИТН). Бившият депутат от ИТН, който в края на 47 Народно събрание се отдели от групата, Георги Георгиев твърдеше, че шефът на АПИ е "част от кръга "Делта хил", ръководен от бившия общински съветник на ГЕРБ Орлин Алексиев. Георгиев твърдеше, че през срещи в едноименния комплекс се уреждат сделки със строителните фирми.

Сега мястото му се заема от Иво Иванов - човека, който пое Националното тол управление по време на старото служебно правителство.

Според официалната му биография Иванов е завършил Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков" и „Международни отношения“ в Нов български университет, като е специализирал е в Оксфорд. Освен това е работил е в екипа на националния омбудсман, а след това е бил директор „Комуникация и информация“ в АПИ.

От управителния съвет на агенцията излиза и Асен Ненчев, като на негово място влиза Теодора Василева - юрист с диплома от Пловдивския университет, която досега е работила в авдокатското дружество "Йовчев, Чочеви и партньори".

Уволненията в АПИ се случиха ден след като агенцията за втори път пусна спрените обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на пътната мрежа. Провалът на първата процедура, спряна от КЗК, беше и формалната причина на Иван Шишков да поиска отговорност от ръководството.

Предложените договори са за обща стойност 2,4 млрд. лв. и ще са за тригодишен срок.

Скандалите около досегашните поръчки за текущ ремонт бяха една от причините за спирането на всички плащания към пътните фирми, тъй като се оказа, че на част от тях са възлагани основни ремонти на пътища през олекотени процедури, при които строителят не се ангажира с гаранции за качество.

В новите условия, които "Дневник" цитира, е заложено изискване за натрупан внушителен опит в изпълнението на зимно поддържане или текущи ремонти през последните години, което залага висок праг пред възможните кандидати в процедурата.

Георги Георгиев (екс-ИТН) твърдеше, че сделките в "Делта хил" са уреждани именно във връзка с новите 3-годишни договори за текущ ремонт.

Георги Георгиев: Вече няма шкафчета с папки, има много по-сложна схема и тя е "Делта Хил"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024