Над 57% от 17 млн. гласували искат Мъск да се оттегли като директор на Twitter (обновена) Снимка: © Getty Images

Илон Мъск намекна за възможна сериозна промяна в управлението на Twitter след 2-месечните сътресения в социалната мрежа, откакто той пое оперативния мениджмънт.

Той публикува анкета в профила си, с която пита потребителите на Twitter дали трябва да се оттегли като директор на платформата, и твърди, че ще се съобрази с резултата.

С 57,5% мнозинство гласувалите в допитването казват, че предпочитат Илон Мъск да спре да се занимава с прякото управление на компанията, докато 42,5% искат той да остане.

В анкетата са участвали повече от 17,5 милиона души от цял свят.

"Както се казва - внимавайте какво си пожелавате, защото може да се сбъдне", написа Мъск малко след като анкетата започна.

"Онези, които искат власт, са хората, които най-малко я заслужават", написа още той в профила си, докато гласуването продължаваше.

Все още не е ясно дали наистина ще изпълни обещанието си.

Намекът за оттеглянето му дойде след поредица от нови скандали с блокирането на журналистически профили в платформата, забрана на акаунтите, които следят частния му самолет, и внезапна промяна в общите условия на Twitter, с която се забранява публикуването на линкове към алтернативни социални мрежи - например Mastodon, Facebook, Instagram и др.

Недоволството от тези действия доведе до извинение от страна на Мъск и обещание, че "занапред ще се провеждат гласувания за големите промени в политиката" на Twitter. "Извинявам се. Това няма да се повтори повече", казва още той.

Преди това Мъск се убеди лично, че решенията му за блокиране на акаунти са силно непопулярни - почти 59% от хората настояваха той да премахне санкциите върху профили, които са споделяли информация за местоположението му (по-конкретно - ботът, следящ полетите на частния му самолет).

Оттеглянето на Илон Мъск от позицията му на "chief twit", както той сам се провъзгласи, не е съвсем неочаквано. Преди месец той обяви като свидетел по съдебен процес, че планира да намери друг кандидат за директор на Twitter.

Мъск твърди, че социалната мрежа е тръгнала към банкрут от няколко месеца и че "въпросът не е да се намери главен изпълнителен директор, а да се намери такъв главен изпълнителен директор, който ще запази Twitter жив", напомня The Verge.

Наред с неприятностите му около модерацията и търсенето на източник на приходи за платформата - Илон Мъск има сериозни проблеми заради резкия спад на пазарната капитализация на Tesla.

Производителят на електромобили изгуби близо 50% от стойността на публично търгуваните си акции за последната една година, което се отрази и на личното състояние на Мъск - той вече не е най-богатият човек в света, а отстъпва на Бернар Арно.

Инвеститорите в Tesla не крият недоволството си от това, че директорът на компанията се занимава само с ангажиментите си в Twitter, докато стратегически важният му бизнес страда.

Междувременно Мъск се оказа част от VIP-гостите на финала на Световното първенство по футбол в Катар, като проследи срещата в компанията на Джаред Кушнър - зет на бившия американски президент Доналд Тръмп и негов съветник по въпросите на Близкия Изток.

Мъск беше заснет и да разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в ложите за официални гости на стадиона в Доха. Ердоган е на посещение в Катар по покана на емира шейх Тамим бин Хамед ал Тани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024