Как руските служби организират протести в ЕС срещу Украйна и Турция Снимка: © Getty

Протести срещу Украйна, Турция, ЕС или НАТО, които се провеждат в последните месеци в различни европейски градове, са организирани от руските специални служби. Това е заключението от мащабно журналилистическо разследване на проекта "Досие" в сътрудничество с водещи европейски медии като Le Monde, DR, Süddeutsche Zeitung, NRK, Westdeutscher Rundfunk, Expressen, SVT, Delfi и WDR/NRD. Материалът се позовава на данни от документи на руското разузнаване, подготвени в периода януари-март 2023 г.

Един от документите, озаглавен „Проектът срещу Ердоган“, коментира отношенията между Турция и Европа. Руските служби смятат, че "между Турция и страните от Европейския съюз има съществено напрежение". Споменават се "грубите дипломатически маневри" между Турция и Швеция, след като Анкара блокира процеса на присъединяване на скандинавската страна към НАТО. Авторът на документа твърди, че в Европа има „нарастване на антиислямските настроения“. Дава пример със случая, при който през май 2022 г. водач на крайнодясна партия запали Корана пред турското посолство в Стокхолм. Малко по-късно разследване установи връзки на въпросния политик с Москва, както и че за акцията е платено от журналиста Чанг Фрик - преди това сътрудник на пропагандния и вече забранен в ЕС прокремълски канал RT (Russia Today). След акцията обаче турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Швеция не може да разчита на подкрепата на Турция за влизане в НАТО.

Докладът на руските служби, изтекъл в медиите, съдържа препоръки как антиислямските настроения в Европа да се задълбочат. Един от начините е да се намерят „местни жители или мигранти“, които да се заснемат как горят турско знаме или размахват лозунги, „обиждащи Ердоган“, в няколко града - например Париж, Хага, Брюксел, Франкфурт. За целта трябвало да се привлекат петима души, които да носят маски, а един от тях да снима акцията с телефон. След това видеото трябва да бъде разпратено до редакциите на турските вестници и да се публикува в интернет. Друга възможна акция е да се организират оскърбителни надписи за Ердоган в Европа. Набелязаните градове са същите - френската и белгийската столица, домът на Международния наказателен съд, който вече поиска арест на Владимир Путин заради военни престъпления срещу украински деца, германският финансов център.

Поне една от акциите се е състояла според плана. През март в администрацията на Кремъл подготвят отчет за мероприятие, състояло се на 5 март на площад "Сен Пиер" в Париж. В този ден петима души, представящи се за украинци, закачат антитурски банер с надпис "Ердоган, земетресението е разплата за руските туристи". Те се снимат, вдигайки ръка за нацистки поздрав, и викат "Stop Erdogan!". Целта на мероприятието е да се покаже колко неблагодарни са украинците, въпреки помощта, която Турция им оказва.

Надписите срещу Ердоган в Париж са свалени от полицията след около 40 минути след поставянето им. В друг район на града е запален турският флаг, а същата нощ в различни краища на столицата на Франция се появяват 105 надписа, сред които " Стоп на исляма" и "Стоп на Ердоган"

„Да покажем неблагодарния и провокативен характер на украинската реакция на трагедията в Турция (земетресение). Да подчертаем разрушителната нацистка природа на проукраинските активисти и украинското общество под властта на В. Зеленски като цяло" - това пише в разкрития документ като цели на акцията в Париж, като в него са приложени над 50 линка към публикации във Facebook, TikTok и YouTube, посветени на събитието.

Le Monde анализира профилите в социалните мрежи, които разпространяват подобно съдържание. От декември 2022 г. в Париж, Хага, Мадрид и Брюксел са организирани десет акции, насочени срещу Украйна, които са обилно отразени в социалните мрежи. Тези градове са изброени и в документа на руските служби. Сценарият винаги е един и същ: трима мъже отиват на демонстрации, несвързани с войната в Украйна, и се снимат сред тълпата с плакати с абсолютно идентични послания: „НАТО, спрете да бомбардирате Донецк“ и „Не изпращайте повече оръжия до Украйна! Зеленски бомбардира Луганск и Донецк”.

Например, на 11 февруари на площад "Република" в Париж се провежда митинг срещу пенсионната реформа, на който няколко мъже се снимат с плакат "ЕС и САЩ, прекратете финансирането на войната в Украйна".

Някои псевдопротестиращи участват в няколко митинга в рамките на няколко дни, показва още разследването. Един от тях първо е на демонстрация за климата в Хага на 28 януари 2023 г., а три дни по-късно вече протестира в Брюксел по време на митинг на медицинския персонал.

След протестите масово в социалните мрежи се публикуват снимки и видеа от събитията. Повечето идват от три Facebook профила: Aymen H., Annie C. и Mohamed T. Най-активният - Aymen H. - е източникът на повечето публикации от площад "Сен Пиер" в Париж. Той успява да участва в поне пет акции срещу Украйна, ако се съди по снимките в профила му. Във Facebook младият мъж твърди, че живее в Алжир. Но в публична група той дава телефонен номер, започващ с +7, който е международният код за Русия. Човекът зад профила има акаунт и в руската социална мрежа ВКонтакте. Там се твърди, че живее в Санкт Петербург. Оттам снима видео за своя TikTok.

Aymen H. е роден през 2002 г., няколко пъти е летял до Русия, учил е в Санкт Петербург, показват документите от руското МВР, с които "Досие" разполага. В края на 2022 г. той помества в няколко групи във Facebook обяви за работа в Париж, Брюксел и Мадрид, където предлага по 80-100 евро на ден за няколко снимки. "Досие" се свързва с човека, но той отрича да е организатор на протестите и обвинява журналистите в клевета. И заплашва да се оплаче в мароканското посолство в Москва, става ясно още от журналистическото разследване.

Mohamed T. се представя за мароканец, но също учи в Санкт Петербург. През лятото на 2022 г. той създава профил в YouTube, където публикува видеа от антиукраински акции в Хага, Париж, Мадрид и Брюксел. Пред журналистите от "Досие" твърди, че профилът му е бил хакнат, също заплашва с посолството на Мароко и впоследствие изтрива профилите си във Facebook и YouTube.

Пред Le Monde от френското контраразузнаване казват, че знаят, че зад тези акции стоят руските спецслужби, но отказват подробности. Сътрудник на друго европейско разузнаване обяснява, че руските кампании по дезинформация обикновено "използват в хибридната война реално напрежение, каквото вече съществува между Турция и страните от ЕС".

Сложно е да се каже доколко успешни са проведените акции, но те със сигурност не спряха разширяването на НАТО. Финландия беше приета, а макар Швеция да не е получила още подкрепата на Турция, се очаква това да стане след изборите там. Те са на 14 май, а Ердоган за първи път е изправен пред кандидат на обединената опозиция и повечето актуални социологически проучвания дават преднина именно на него срещу дългогодишния президент.

Идва ли краят на Ердоган? Опозицията проведе най-мащабния си митинг преди вота


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024