Идва ли краят на Ердоган? Опозицията проведе най-мащабния си митинг преди вота  Снимка: © Getty Images

Опозиционният Национален алианс проведе предизборен митинг под наслов „Голямата среща с народа“ в събота в Истанбул. Стотици хиляди хора, млади и възрастни, се събраха най-многолюдното събитие в подкрепа на противниците на настоящия президент Реджеп Ердоган.

Паркът „Орхангази“ в Малтепе на азиатския бряг на Истанбул бе изпълнен до краен предел, а море от развяващи се червени знамена и постери с лика на Ататюрк се вееха от ръцете на множеството. Скандираха се възгласи „Право“, „Искаме истинско правосъдие“, „Време е за промяна“, „Икономически просперитет“, „Пролетта е наша“.

Направи впечатление значителното присъствие на жени и младежи.

Оценките за броя на хората са различни – според близката до опозицията медия „Джумхуриет“ те са били „милиони“. Кореспондентът на БТА съобщи за „стотици хиляди“.

В митинга участваха лидерите на 6-те политически партии (Народнорепубликанската партия, Добра партия, ДЕВА, Партията на бъдещето, Партията на щастието и Демократическата партия), които са обединени в Националния алианс, начело с кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, както и кандидатите за вицепрезидент Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул, и Мансур Яваш, кмет на Анкара.

Изборите в Турция на 14 май може да се окажат повратен момент за страната и свалят дългогодишния лидер Ердоган, който управлява вече две десетилетия. Някои се надяват, че Кълъчдароглу може да спечели още на първи тур.

В речта си кандидатът за президент повтори обещанието си загърбване на едноличния режим и връщане към парламентарното управление. „Аз ще бъда президент на 85-милионна Турция и целта е да я издърпаме нагоре, да служим справедливо на народа. Страната и народът се нуждаят от икономически просперитет и от спокойствие, защото разединиха обществото на базата на религията“, каза Кълъчдароглу.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024