Идва ли краят на Ердоган? Опозицията проведе най-мащабния си митинг преди вота  Снимка: © Getty Images

Опозиционният Национален алианс проведе предизборен митинг под наслов „Голямата среща с народа“ в събота в Истанбул. Стотици хиляди хора, млади и възрастни, се събраха най-многолюдното събитие в подкрепа на противниците на настоящия президент Реджеп Ердоган.

Паркът „Орхангази“ в Малтепе на азиатския бряг на Истанбул бе изпълнен до краен предел, а море от развяващи се червени знамена и постери с лика на Ататюрк се вееха от ръцете на множеството. Скандираха се възгласи „Право“, „Искаме истинско правосъдие“, „Време е за промяна“, „Икономически просперитет“, „Пролетта е наша“.

Направи впечатление значителното присъствие на жени и младежи.

Оценките за броя на хората са различни – според близката до опозицията медия „Джумхуриет“ те са били „милиони“. Кореспондентът на БТА съобщи за „стотици хиляди“.

В митинга участваха лидерите на 6-те политически партии (Народнорепубликанската партия, Добра партия, ДЕВА, Партията на бъдещето, Партията на щастието и Демократическата партия), които са обединени в Националния алианс, начело с кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, както и кандидатите за вицепрезидент Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул, и Мансур Яваш, кмет на Анкара.

Изборите в Турция на 14 май може да се окажат повратен момент за страната и свалят дългогодишния лидер Ердоган, който управлява вече две десетилетия. Някои се надяват, че Кълъчдароглу може да спечели още на първи тур.

В речта си кандидатът за президент повтори обещанието си загърбване на едноличния режим и връщане към парламентарното управление. „Аз ще бъда президент на 85-милионна Турция и целта е да я издърпаме нагоре, да служим справедливо на народа. Страната и народът се нуждаят от икономически просперитет и от спокойствие, защото разединиха обществото на базата на религията“, каза Кълъчдароглу.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024
Живот

Гаф на bTV издаде финала на "Ергенът"

Много рекламираната развръзка на "Ергенът" се случи още преди финалния епизод да бъде излъчен

15:45 - 16.05.2024