Мики Маус става "обществена собственост" от 1 януари

Ако някога ви се е искало да спечелите пари от рисунка на Мики Маус, който стреля с пистолет или претака кисело зеле, например, 1 януари е щастливият ви ден.

Това е така, защото, както се посочва в една интересна статия във Variety, маскотът на Disney най-накрая става достъпен за ползване на този ден, точно 95 години след дебюта му през 1928 г.

В първия ден на новата година образът на прочутата мишка ще бъде освободен от авторски права. Това означава, че всеки има право да ги публикува, преработва и използва както намери за добре - статутът им вече ще е т.нар. обществено достояние (public domain).

Това е забележителен ден в историята на американския закон за авторското право, тъй като емблематичната мишка на Disney беше поводът през 1998 г. законът да разшири условията на авторското право, давайки на Disney няколко допълнителни десетилетия контрол върху героя.

Нека бъдем конкретни обаче: единствено версията на "Steamboat Willie" на героя от оригиналния и едноименен анимационен филм от 1928 г. губи авторските си права на първия ден от 2024.

По-модерната версия на мишката от съвременните анимационни филми все още принадлежи на Disney и не се очертава това да се промени в обозримо бъдеще.

Между другото, друг популярен анимационен герой, Тигър, също навлиза в публичното пространство на 1 януари. Той ще се присъедини към приятеля си Мечо Пух, който също стана свободен за обществено ползване наскоро.

Може би си спомняте смущаващия слашър хорър с участието на обсебеното от мед мече, Winnie-the-Pooh: Blood and Honey, който се появи по-рано тази година. Не се шокирайте, ако видите нещо подобно да се случи с Тигър или с първия Мики Маус.

Освобождаването от права помага за по-широкия достъп на хората до световното културно наследство и до някои произведения на изкуството, които понякога се оказват забравени с десетилетия. Публичното пространство дава и свобода на творчеството - образите от книгите или мелодиите от записите могат да се адаптират в нови произведения.

Уви, понякога това води и до злоупотреби с обичани образи или просто до посредственото им използване, както в случая с гореспоменатия филм.

Все пак, да се надяваме, че ще се появяват повече интересни начинания с участието на любимите ни герои.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024