Microsoft е на крачка от най-голямата сделка в гейминг индустрията на 2022 г. - придобиването на компанията Activision Blizzard, която притежава игри като Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, StarCraft, Heroes of the Storm, Candy Crush и др.

Цената на сделката е 68,7 милиарда долара, според данни на Wall Street Journal, и ако тя бъде одобрена от регулаторите, Microsoft ще се превърне в третата най-голяма сила в света на видеоигрите по показателя за годишни приходи след китайската Tencent и Sony (PlayStation).

Това е и най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft, а според New York Times тя е знак за посоката на развитие на компанията в сферата на т.нар. метавселена.

Microsoft вече обяви, че ще създаде корпоративна версия на концепцията, популяризирана от съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг, която обещава да позволи на потребителите да живеят, работят и играят в рамките на взаимосвързани виртуални светове.

Activision разполага с близо 400 милиона активни потребители на месец и предоставя достъп до някои от най-популярните игри в света.

Microsoft, от своя страна, са собственици на конзолите Xbox и притежават студиата, създали Minecraft и Halo.

Анонсът за внушителната сделка идва след месеци на сериозни проблеми на най-високо ниво в Activision Blizzard. Компанията изгуби близо 40% от пазарната си оценка през 2021 г., след като властите в Калифорния заведоха дело срещу ръководителите й за допускане на сексуален тормоз, дискриминация и други примери за неправомерно поведение спрямо служители.

Срещу Activision Blizzard беше внесена и втора жалба от страна на акционери в компанията, които обвиняваха борда на директорите за това, че са прикривали вътрешните проблеми при отчетите пред инвеститорите.

Въпреки скандалите - Microsoft ще запази действащия главен изпълнителен директор Боби Котик, срещу когото дори собствените му служители протестираха в последните месеци.

"Вярваме, че творческият успех и автономията вървят ръка за ръка, като всеки човек трябва да бъде третиран достойно и уважително. Държим всички екипи и всички лидери да спазват този ангажимент. Ще пренесем нашата култура на проактивно включване и сред страхотните екипи в Activision Blizzard", казва мениджърът на Microsoft Gaming Фил Спенсър по повод сделката.


Netflix пусна първите си 5 игри - засега само за Android

Защо модата иска да ви продава дигитално облекло и как работи метавселенатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024