Microsoft е на крачка от най-голямата сделка в гейминг индустрията на 2022 г. - придобиването на компанията Activision Blizzard, която притежава игри като Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, StarCraft, Heroes of the Storm, Candy Crush и др.

Цената на сделката е 68,7 милиарда долара, според данни на Wall Street Journal, и ако тя бъде одобрена от регулаторите, Microsoft ще се превърне в третата най-голяма сила в света на видеоигрите по показателя за годишни приходи след китайската Tencent и Sony (PlayStation).

Това е и най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft, а според New York Times тя е знак за посоката на развитие на компанията в сферата на т.нар. метавселена.

Microsoft вече обяви, че ще създаде корпоративна версия на концепцията, популяризирана от съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг, която обещава да позволи на потребителите да живеят, работят и играят в рамките на взаимосвързани виртуални светове.

Activision разполага с близо 400 милиона активни потребители на месец и предоставя достъп до някои от най-популярните игри в света.

Microsoft, от своя страна, са собственици на конзолите Xbox и притежават студиата, създали Minecraft и Halo.

Анонсът за внушителната сделка идва след месеци на сериозни проблеми на най-високо ниво в Activision Blizzard. Компанията изгуби близо 40% от пазарната си оценка през 2021 г., след като властите в Калифорния заведоха дело срещу ръководителите й за допускане на сексуален тормоз, дискриминация и други примери за неправомерно поведение спрямо служители.

Срещу Activision Blizzard беше внесена и втора жалба от страна на акционери в компанията, които обвиняваха борда на директорите за това, че са прикривали вътрешните проблеми при отчетите пред инвеститорите.

Въпреки скандалите - Microsoft ще запази действащия главен изпълнителен директор Боби Котик, срещу когото дори собствените му служители протестираха в последните месеци.

"Вярваме, че творческият успех и автономията вървят ръка за ръка, като всеки човек трябва да бъде третиран достойно и уважително. Държим всички екипи и всички лидери да спазват този ангажимент. Ще пренесем нашата култура на проактивно включване и сред страхотните екипи в Activision Blizzard", казва мениджърът на Microsoft Gaming Фил Спенсър по повод сделката.


Netflix пусна първите си 5 игри - засега само за Android

Защо модата иска да ви продава дигитално облекло и как работи метавселенатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023