Microsoft е на крачка от най-голямата сделка в гейминг индустрията на 2022 г. - придобиването на компанията Activision Blizzard, която притежава игри като Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, StarCraft, Heroes of the Storm, Candy Crush и др.

Цената на сделката е 68,7 милиарда долара, според данни на Wall Street Journal, и ако тя бъде одобрена от регулаторите, Microsoft ще се превърне в третата най-голяма сила в света на видеоигрите по показателя за годишни приходи след китайската Tencent и Sony (PlayStation).

Това е и най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft, а според New York Times тя е знак за посоката на развитие на компанията в сферата на т.нар. метавселена.

Microsoft вече обяви, че ще създаде корпоративна версия на концепцията, популяризирана от съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг, която обещава да позволи на потребителите да живеят, работят и играят в рамките на взаимосвързани виртуални светове.

Activision разполага с близо 400 милиона активни потребители на месец и предоставя достъп до някои от най-популярните игри в света.

Microsoft, от своя страна, са собственици на конзолите Xbox и притежават студиата, създали Minecraft и Halo.

Анонсът за внушителната сделка идва след месеци на сериозни проблеми на най-високо ниво в Activision Blizzard. Компанията изгуби близо 40% от пазарната си оценка през 2021 г., след като властите в Калифорния заведоха дело срещу ръководителите й за допускане на сексуален тормоз, дискриминация и други примери за неправомерно поведение спрямо служители.

Срещу Activision Blizzard беше внесена и втора жалба от страна на акционери в компанията, които обвиняваха борда на директорите за това, че са прикривали вътрешните проблеми при отчетите пред инвеститорите.

Въпреки скандалите - Microsoft ще запази действащия главен изпълнителен директор Боби Котик, срещу когото дори собствените му служители протестираха в последните месеци.

"Вярваме, че творческият успех и автономията вървят ръка за ръка, като всеки човек трябва да бъде третиран достойно и уважително. Държим всички екипи и всички лидери да спазват този ангажимент. Ще пренесем нашата култура на проактивно включване и сред страхотните екипи в Activision Blizzard", казва мениджърът на Microsoft Gaming Фил Спенсър по повод сделката.


Netflix пусна първите си 5 игри - засега само за Android

Защо модата иска да ви продава дигитално облекло и как работи метавселената



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Резолюция призова ЕП до края на април да реши дали изцяло влизаме в Шенген

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ разшириха с още две имена "черния списък" за Северна Македония

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024