Microsoft е на крачка от най-голямата сделка в гейминг индустрията на 2022 г. - придобиването на компанията Activision Blizzard, която притежава игри като Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, StarCraft, Heroes of the Storm, Candy Crush и др.

Цената на сделката е 68,7 милиарда долара, според данни на Wall Street Journal, и ако тя бъде одобрена от регулаторите, Microsoft ще се превърне в третата най-голяма сила в света на видеоигрите по показателя за годишни приходи след китайската Tencent и Sony (PlayStation).

Това е и най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft, а според New York Times тя е знак за посоката на развитие на компанията в сферата на т.нар. метавселена.

Microsoft вече обяви, че ще създаде корпоративна версия на концепцията, популяризирана от съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг, която обещава да позволи на потребителите да живеят, работят и играят в рамките на взаимосвързани виртуални светове.

Activision разполага с близо 400 милиона активни потребители на месец и предоставя достъп до някои от най-популярните игри в света.

Microsoft, от своя страна, са собственици на конзолите Xbox и притежават студиата, създали Minecraft и Halo.

Анонсът за внушителната сделка идва след месеци на сериозни проблеми на най-високо ниво в Activision Blizzard. Компанията изгуби близо 40% от пазарната си оценка през 2021 г., след като властите в Калифорния заведоха дело срещу ръководителите й за допускане на сексуален тормоз, дискриминация и други примери за неправомерно поведение спрямо служители.

Срещу Activision Blizzard беше внесена и втора жалба от страна на акционери в компанията, които обвиняваха борда на директорите за това, че са прикривали вътрешните проблеми при отчетите пред инвеститорите.

Въпреки скандалите - Microsoft ще запази действащия главен изпълнителен директор Боби Котик, срещу когото дори собствените му служители протестираха в последните месеци.

"Вярваме, че творческият успех и автономията вървят ръка за ръка, като всеки човек трябва да бъде третиран достойно и уважително. Държим всички екипи и всички лидери да спазват този ангажимент. Ще пренесем нашата култура на проактивно включване и сред страхотните екипи в Activision Blizzard", казва мениджърът на Microsoft Gaming Фил Спенсър по повод сделката.


Netflix пусна първите си 5 игри - засега само за Android

Защо модата иска да ви продава дигитално облекло и как работи метавселенатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти