Михаил Миков напуска БСП, след като Нинова остана лидер Снимка: © БНР

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви, че напуска партията - ден след като Конгресът на социалистите отказа да приеме оставката на лидера Корнелия Нинова и тя ще остане начело още две години и половина.

Според него Конгресът е накарал много членове на партията "да констатират, че вече не са част" от БСП. „И аз мисля, че от днес влизам в тази категория. От днес вече не съм член на БСП - да се знае“, каза Миков в интервю за БНР.

Попитан дали ще си върне партийната книжка и ще спре да си плаща членския внос, той отвърна: „Просто казвам, че очаквам политическите идеи на една партия да съвпадат с идеите на членовете ѝ. Другото са формални атрибути – членската книжка, членският внос и, разбира се, когато казвам, че повече няма да съм член на БСП, това включва и тези атрибути. Но по-важно е другото – че БСП вече не е партията, в която съм влязъл и в която съм бил няколко десетилетия“.

Той беше председател на БСП от 2014 до 2016 г., а след него постът бе зает от Корнелия Нинова след пряк избор на лидер от членовете на левицата.

„БСП очевидно няма спирачки. Тръгнала е по низходяща тенденция и все повече ще намалява общото й влияние. Тази тенденция не е от вчера, от няколко години. Имаше гласове за това, които все бяха заклеймявани и обявявани за вътрешна партийна опизция. Гражданите обаче си казаха думата“, заяви Миков, който беше и министър на вътрешните работи в периода 2008-2009 г. при Сергей Станишев.

В събота 415 делегати на Конгреса гласуваха в подкрепа на Нинова, 164 поискаха да се премине към процедура за нови преки избори, а 20 делегати се въздържаха.

Според Миков вчерашният конгрес е бил "забележителен" и с това, че за първи път е нямало никакви предвидени документи за обсъждане. Единствената подготвена предварително резолюция е била неглижирана под „фойерверките на големия въпрос за спасяването на г-жа Нинова“.

Той каза, че е твърде възможно да започне "процес на фрагментация на лявото", което в момента не е представено у нас. "Такъв разговор трябва да започне", смята Миков.

Според него - "с участието във властта БСП не може да постигне нещо съществено в политически план, само в личностен".

Депутатът от БСП Крум Зарков, който се очертаваше основен конкурент на Нинова за лидерския пост в БСП, заяви пред bTV в неделя, че оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова ще доведе до тежки сътресения в партията. „Нещо страшно се случва в БСП. Няма да можем да се изправим“, заяви той и каза, че бил изненадан от „фарса“, който се е разиграл с подкрепата за лидера.

“Да, изненадах се, не очаквах, че Нинова ще се скрие от състезанието зад 415-те делегати, гласували против оставката й“, каза Крум Зарков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024