Михаил Миков напуска БСП, след като Нинова остана лидер Снимка: © БНР

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви, че напуска партията - ден след като Конгресът на социалистите отказа да приеме оставката на лидера Корнелия Нинова и тя ще остане начело още две години и половина.

Според него Конгресът е накарал много членове на партията "да констатират, че вече не са част" от БСП. „И аз мисля, че от днес влизам в тази категория. От днес вече не съм член на БСП - да се знае“, каза Миков в интервю за БНР.

Попитан дали ще си върне партийната книжка и ще спре да си плаща членския внос, той отвърна: „Просто казвам, че очаквам политическите идеи на една партия да съвпадат с идеите на членовете ѝ. Другото са формални атрибути – членската книжка, членският внос и, разбира се, когато казвам, че повече няма да съм член на БСП, това включва и тези атрибути. Но по-важно е другото – че БСП вече не е партията, в която съм влязъл и в която съм бил няколко десетилетия“.

Той беше председател на БСП от 2014 до 2016 г., а след него постът бе зает от Корнелия Нинова след пряк избор на лидер от членовете на левицата.

„БСП очевидно няма спирачки. Тръгнала е по низходяща тенденция и все повече ще намалява общото й влияние. Тази тенденция не е от вчера, от няколко години. Имаше гласове за това, които все бяха заклеймявани и обявявани за вътрешна партийна опизция. Гражданите обаче си казаха думата“, заяви Миков, който беше и министър на вътрешните работи в периода 2008-2009 г. при Сергей Станишев.

В събота 415 делегати на Конгреса гласуваха в подкрепа на Нинова, 164 поискаха да се премине към процедура за нови преки избори, а 20 делегати се въздържаха.

Според Миков вчерашният конгрес е бил "забележителен" и с това, че за първи път е нямало никакви предвидени документи за обсъждане. Единствената подготвена предварително резолюция е била неглижирана под „фойерверките на големия въпрос за спасяването на г-жа Нинова“.

Той каза, че е твърде възможно да започне "процес на фрагментация на лявото", което в момента не е представено у нас. "Такъв разговор трябва да започне", смята Миков.

Според него - "с участието във властта БСП не може да постигне нещо съществено в политически план, само в личностен".

Депутатът от БСП Крум Зарков, който се очертаваше основен конкурент на Нинова за лидерския пост в БСП, заяви пред bTV в неделя, че оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова ще доведе до тежки сътресения в партията. „Нещо страшно се случва в БСП. Няма да можем да се изправим“, заяви той и каза, че бил изненадан от „фарса“, който се е разиграл с подкрепата за лидера.

“Да, изненадах се, не очаквах, че Нинова ще се скрие от състезанието зад 415-те делегати, гласували против оставката й“, каза Крум Зарков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023