Снимка: © БНР

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви, че напуска партията - ден след като Конгресът на социалистите отказа да приеме оставката на лидера Корнелия Нинова и тя ще остане начело още две години и половина.

Според него Конгресът е накарал много членове на партията "да констатират, че вече не са част" от БСП. „И аз мисля, че от днес влизам в тази категория. От днес вече не съм член на БСП - да се знае“, каза Миков в интервю за БНР.

Попитан дали ще си върне партийната книжка и ще спре да си плаща членския внос, той отвърна: „Просто казвам, че очаквам политическите идеи на една партия да съвпадат с идеите на членовете ѝ. Другото са формални атрибути – членската книжка, членският внос и, разбира се, когато казвам, че повече няма да съм член на БСП, това включва и тези атрибути. Но по-важно е другото – че БСП вече не е партията, в която съм влязъл и в която съм бил няколко десетилетия“.

Той беше председател на БСП от 2014 до 2016 г., а след него постът бе зает от Корнелия Нинова след пряк избор на лидер от членовете на левицата.

„БСП очевидно няма спирачки. Тръгнала е по низходяща тенденция и все повече ще намалява общото й влияние. Тази тенденция не е от вчера, от няколко години. Имаше гласове за това, които все бяха заклеймявани и обявявани за вътрешна партийна опизция. Гражданите обаче си казаха думата“, заяви Миков, който беше и министър на вътрешните работи в периода 2008-2009 г. при Сергей Станишев.

В събота 415 делегати на Конгреса гласуваха в подкрепа на Нинова, 164 поискаха да се премине към процедура за нови преки избори, а 20 делегати се въздържаха. 

Според Миков вчерашният конгрес е бил "забележителен" и с това, че за първи път е нямало никакви предвидени документи за обсъждане. Единствената подготвена предварително резолюция е била неглижирана под „фойерверките на големия въпрос за спасяването на г-жа Нинова“.

Той каза, че е твърде възможно да започне "процес на фрагментация на лявото", което в момента не е представено у нас. "Такъв разговор трябва да започне", смята Миков. 

Според него - "с участието във властта БСП не може да постигне нещо съществено в политически план, само в личностен".

Депутатът от БСП Крум Зарков, който се очертаваше основен конкурент на Нинова за лидерския пост в БСП, заяви пред bTV в неделя, че оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова ще доведе до тежки сътресения в партията. „Нещо страшно се случва в БСП. Няма да можем да се изправим“, заяви той и каза, че бил изненадан от „фарса“, който се е разиграл с подкрепата за лидера. 

“Да, изненадах се, не очаквах, че Нинова ще се скрие от състезанието зад 415-те делегати, гласували против оставката й“, каза Крум Зарков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията