Милиардер стана първият астронавт-аматьор, излязъл в открития Космос (Видео)

За първи път в историята непрофесионални астронавти излязоха в открития Космос като част от първата частно финансирана космическа разходка. Четиричленен екипаж е на борда на капсула на SpaceX, а двамата от тях успяха да видят нещо, което малцина са виждали - планетата Земя отвисоко. Или по-точно от близо 700 км височина.

Сред тях е милиардерът Джаред Айзъкман, който първи излезе от космическия кораб Resilience, за да започне своята космическа разходка.

"Имаме още много работа за вършене вкъщи, но оттук изглежда, че светът е перфектен" - това бяха първите думи на бизнесмена, след като излезе свободно в Космоса малко преди 14:00 ч. българско време.

Айзъкман съфинансира мисията с космическата компания SpaceX на Илон Мъск. На борда на кораба са още трима души - служителите на SpaceX Сара Гилис и Анна Менън, както и пилотът Скот Потийн. Гилис беше вторият човек от екипажа, който се разходи из Космоса.

Мисията е огромна крачка напред за частните космически пътувания и дава ясен знак, че компаниите са способни да достигнат или дори да надминат изследванията, финансирани с публични средства. В продължение на десетилетия само държавните космически агенции успяваха да осъществят подобни пътувания.

Айзъкман използва собствените си пари, за да съфинансира мисията със SpaceX. Шефът на космическата компания Илон Мъск се надява в бъдеще да спечели много повече пари от този бизнес и очаква все повече хора да се отправят на подобни разходки из Космоса. Това обаче все още изглежда твърде далеч предвид колко скъпи са подобни мисии.

Сумата, вложена в "Polaris Dawn", към момента остава неразкрита.

Кой е Джаред Айзъкман?

Айзъкман e основател на разплащателната система Shift4 Payments, която според сайта на компанията, обработва плащания за над 260 милиарда долара в САЩ всяка година.

Когато е на 15 г. решава да напусне гимназия и да вземе американска диплома за общообразователна подготовка (GED). Тя се дава на възрастни, които не са завършили целия си етап на обучение, но искат да докажат знанията и уменията си. Айзъкман споделя, че решението му да напусне училище е било свързано с това, че не се е чувствал щастлив там. Той казва, че още от малък е бил независим и е искал сам да взима решения. Не разбирал и защо трябва да вдига ръка, за да поиска да отиде до тоалетната.

Едва на 16 години той основава своя компания за обработка на плащания за милиарди долари. Праи го от мазето на родителите си. Айзъкман отваря United Bank Card през 1999 г. Компанията, която вече се нарича Shift4, предлага софтуер за мобилни разплащания на различни фирми.

Милиардерът казва в свой документален сериал за Netflix, че когато е създал компанията, се е събуждал всеки ден в 7:30 ч. и е заспивал на клавиатурата в 2 или 3 ч. сутринта.

През 2020 г. Айзъкман официално става милиардер, малко след като прави Shift4 публична компания. Нетното му състояние в момента се оценява на 1,8 млрд. долара според данни на Forbes.

Мисията Polaris Dawn не е първото пътуване на Айзъкман в Космоса. През 2021 г. той лети на борда на кораб на SpaceX като част от Inspiration4 – първият орбитален космически полет, включващ само цивилни.

Айзъкман е женен и има две дъщери. Съпругата му Моника Айзъкман казва в документалния филм, че е имала както добри сънища, така и кошмари, преди първата му мисия в SpaceX. Тя споделя, че макар да не би искала мъжът ѝ да се отказва от мечтата си да отиде в Космоса, се е притеснява какво може да се случи, ако нещо се обърка.

Още от рано бизнесменът се интересувал от летене. През 2004 г. посещава летателно училище, а през 2009 г. поставя и световен рекорд за скорост на летене около земното кълбо.

Той е основател и на Draken International, която притежава най-голямата частна флотилия от военни самолети в света.

"Вярвам, че в живота всеки има само един шанс. Доколкото разполагате със средства за това, сте длъжни да изживеете живота си пълноценно. Никога не знаеш кога ще е последният ти ден", казва Айзъкм в документалния си филм.

Той споделя, че именно тази философия го е накарала да участва в авиошоута като част от екип за висш пилотаж. Приключеният му дух го води на експедиции за изкачване на планини в Антарктида, а сега и в открития космос.

Очаквайте подробности!

Polaris Dawn: Първата частна космическа разходка вече е в ход


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024