Милиардерът, който обещава да върне славата на "Манчестър Юнайтед" Снимка: © Getty Images

Манчестър Юнайтед преживява един от най-тежките периоди в историята си, докато феновете се опитват да принудят собствениците на клуба да се махнат и да позволят на нов инвеститор да го спаси.

Единственият пробив се оказва частична сделка за контрол, която все пак може да промени облика на тима.

Навръх Коледа американските собственици от фамилията Глейзър най-после са се съгласили да продадат 25% от собствеността на сър Джим Ратклиф - милиардер, собственик на химическия производител Ineos Group и един от най-заможните хора във Великобритания.

Ратклиф е на 2-ро място в класацията на богатството в Англия, изпреварван само от семейството на Гопи Хиндуджа и неговия бизнес конфломерат за 35 млрд. паунда.

  • Ineos Group произвежда синтетични масла, пластмаси и други химически продукти, включително вещества, използвани във фармацията за направата на инсулин и антибиотици.
  • Ратклиф е и собственик на морски транспортен бизнес, който се занимава с търговия на втечнен природен газ. Той е първият бизнесмен, който пренася американски шистов газ до Европа.
  • Ineos притежава и американски активи за добив на петрол и газ, които през 2023 г. купува от Chesapeak Energy.
  • 71-годишният Ратклиф е известен със интереса си към приключенията: той е пътувал и до Северния, и до Южния полюс, а преди 8 години прави едномесечна обиколка на Южна Африка с мотор.

Самият той се описва като "местно момче", което цял живот е подкрепяло "Манчестър Юнайтед".

"Идваме с дългосрочен план и признаваме, че ни очакват много предизвикателства и тежка работа, които ще посрещнем с твърдост, професионализъм и страст. Поемаме ангажимент да работим с всеки в клуба - с борда на директорите, служителите, играчите и феновете - за да му помогнем да върви напред", казва той.

Мисията на Ратклиф е ясна: "Да върнем Манчестър Юнайтед там, където му е мястото - на самия връх на англиския, европейския и световния футбол".

Юнайтед не е единственият футболен интерес на Джим Ратклиф. Неговата компания Ineos притежава и швейцарския тим "Лозана". Ineos има спортно подразделение, в което работи Жан-Клод Блан, бивш мениджър от Ювентус и Пари Сен Жермен. Той също ще получи място в борда на директорите на Манчестър Юнайтед.

Джим Ратклиф ще придобие четвърт от собствеността на отбора срещу 1,2 млрд. паунда.

Ратклиф ще получи контрол върху футболната дейност и ще има глас при вземането на решения за търговската дейност на клуба, която остава в правомощията на семейство Глейзър.

Предстои сделката да бъде одобрена и от ръководството на Висшата лига, което вероятно ще отнеме между 6 и 8 седмици.

Засега няма официална договорка за откупуване на оставащите дялове на Глейзър, но Ратклиф има правото да получи първата оферта за акциите, ако един ден семейството реши да продава.

Той поема ангажимент да инвестира 237 млн. паунда в подобряване на инфраструктурата на Олд Трафорд.

Според Sky Sports, Ерик тен Хаг вероятно ще запази позицията си на главен треньор засега, но от него ще се изисква да покаже по-високи резултати.

Сделката е очевидно признание от страна на семейство Глейзър, че не могат да се справят с управлението на футболната организация. Но остава под въпрос как ще допуснат човек с 25% дял в бизнеса да взема най-важните решения в Манчестър Юнайтед. При тях остават още 69% от собствеността на акциите с право на глас.

Преговорите продължиха повече от година, а сред потенциалните купувачи беше и катарския шейх Джасим бин Хамад ал-Тани, които желаеше да придобие пълен контрол над клуба.

Юнайтед преживяват тежък сезон, като вече имат 13 загуби от началото му - както във Висшата лига, така и в групите на Шампионската лига


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024