Снимка: © Getty Images

78-годишният американски милионер Робърт Дърст ще посрещне края на живота си в затвора, след като получи доживотна присъда за убийството на най-добрата си приятелка Сюзан Берман през 2000 г.

Тогава тя беше на 55 г. и бе открита мъртва в дома си в Бевърли Хилс. Дърст, който е наследник на богата фамилия с бизнес в сферата на недвижимите имоти, беше обявен за виновен, че я е убил в опит да я спре да разговаря с полицията за изчезването на съпругата му Кати Маккормак през 1982 г.

Присъдата му за убийство първа степен изключва възможността за условно освобождаване при добро поведение.

Начинът, по който милионерът призна за престъплението, събра цялото обществено внимание към делото. Това се случи в документалния сериал на HBO „The Jinx“, в който Дърст реши да разкаже историята си. По време на една от паузите е забравил да премахне микрофона си и казва: „Хванаха те. Това беше провал. Какво, по дяволите, направих? Убих всички, разбира се". Той бе арестуван през 2015 – точно преди излъчването на последния епизод.

Милионерът отричаше престъплението и твърдеше, че е бил "друсан с метамфетамини" по време на снимките за документалния сериал.

Полицията твърди, че Робърт Дърст е убил още двама души. Един от тях е съпругата му Катлийн, студентка по медицина, изчезнала преди близо 40 години. Един от близките на убитата Сюзан Берман се обърна към милионера в съда с думите: „Единствената надежда за изкупление, която имаш, е да помогнеш Кати да бъде открита“. Прокурори от Ню Йорк обмислят дали да повдигнат нови обвинения срещу Дърст по случая, според американските медии.

78-годишният мъж е убил и свой възрастен съсед – Морис Блек, който през 2001 разпознал Дърст, докато милионерът се укривал в Тексас. Мъжът е бил застрелян, а тялото му - разфасовано на части, опаковано в торби и изхвърлено в морето. 

Самият убиец призна, че е извършил престъплението, но бе оправдан, защото адвокатите му успяха да убедят съдиите, че е действал при самозащита.

Братът на милионера – Дъглас Дърст, свидетелстваше срещу него по делото за Сюзан Берман и заяви: „Той би искал да ме убие“.

Прокурорите оприличиха 78-годишния мъж на „психопат нарцисист“. Дърст се появи в съда в Лос Анджелис, където синът на Сюзан Берман се обърна към него с думите: „Ти уби човека, който бях“.

Адвокатите на обвинения заявиха пред съдиите, че възнамеряват да обжалват, а самият милионер каза само една дума – „да“ – на въпрос дали би се отказал от правото си да се яви на следващо заседание.

Сюзан Берман беше автор на криминални истории и дъщеря на мафиот от Лас Вегас. Тя бе говорител на Дърст, когато го заподозряха за изчезването на съпругата му.

Братовчедът на Берман – Дени Маркъс, заяви пред съда, че е бил „ограбен“ от Дърст, който му е отнел „необикновен, незабравим и брилянтен човек“.

„Загубих всичко заради него“, каза Сареб Кауфман, който определя Берман за своя майка, тъй като живеела с баща му. „Загубил съм и съм жертвал повече, отколкото някой може да си представи. Убийството на майка ми и събитията от последните 40 години няма никога да ме напуснат. Доволен ли си, Боб?“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед