Милионерът Робърт Дърст, признал за убийство в сериал на HBO, е осъден на доживотен затвор Снимка: © Getty Images

78-годишният американски милионер Робърт Дърст ще посрещне края на живота си в затвора, след като получи доживотна присъда за убийството на най-добрата си приятелка Сюзан Берман през 2000 г.

Тогава тя беше на 55 г. и бе открита мъртва в дома си в Бевърли Хилс. Дърст, който е наследник на богата фамилия с бизнес в сферата на недвижимите имоти, беше обявен за виновен, че я е убил в опит да я спре да разговаря с полицията за изчезването на съпругата му Кати Маккормак през 1982 г.

Присъдата му за убийство първа степен изключва възможността за условно освобождаване при добро поведение.

Начинът, по който милионерът призна за престъплението, събра цялото обществено внимание към делото. Това се случи в документалния сериал на HBO „The Jinx“, в който Дърст реши да разкаже историята си. По време на една от паузите е забравил да премахне микрофона си и казва: „Хванаха те. Това беше провал. Какво, по дяволите, направих? Убих всички, разбира се". Той бе арестуван през 2015 – точно преди излъчването на последния епизод.

Милионерът отричаше престъплението и твърдеше, че е бил "друсан с метамфетамини" по време на снимките за документалния сериал.

Полицията твърди, че Робърт Дърст е убил още двама души. Един от тях е съпругата му Катлийн, студентка по медицина, изчезнала преди близо 40 години. Един от близките на убитата Сюзан Берман се обърна към милионера в съда с думите: „Единствената надежда за изкупление, която имаш, е да помогнеш Кати да бъде открита“. Прокурори от Ню Йорк обмислят дали да повдигнат нови обвинения срещу Дърст по случая, според американските медии.

78-годишният мъж е убил и свой възрастен съсед – Морис Блек, който през 2001 разпознал Дърст, докато милионерът се укривал в Тексас. Мъжът е бил застрелян, а тялото му - разфасовано на части, опаковано в торби и изхвърлено в морето.

Самият убиец призна, че е извършил престъплението, но бе оправдан, защото адвокатите му успяха да убедят съдиите, че е действал при самозащита.

Братът на милионера – Дъглас Дърст, свидетелстваше срещу него по делото за Сюзан Берман и заяви: „Той би искал да ме убие“.

Прокурорите оприличиха 78-годишния мъж на „психопат нарцисист“. Дърст се появи в съда в Лос Анджелис, където синът на Сюзан Берман се обърна към него с думите: „Ти уби човека, който бях“.

Адвокатите на обвинения заявиха пред съдиите, че възнамеряват да обжалват, а самият милионер каза само една дума – „да“ – на въпрос дали би се отказал от правото си да се яви на следващо заседание.

Сюзан Берман беше автор на криминални истории и дъщеря на мафиот от Лас Вегас. Тя бе говорител на Дърст, когато го заподозряха за изчезването на съпругата му.

Братовчедът на Берман – Дени Маркъс, заяви пред съда, че е бил „ограбен“ от Дърст, който му е отнел „необикновен, незабравим и брилянтен човек“.

„Загубих всичко заради него“, каза Сареб Кауфман, който определя Берман за своя майка, тъй като живеела с баща му. „Загубил съм и съм жертвал повече, отколкото някой може да си представи. Убийството на майка ми и събитията от последните 40 години няма никога да ме напуснат. Доволен ли си, Боб?“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024