Стотици хиляди хора емигрират от родината си всяка година - в опит да избягат от война или криза, в търсене на повече възможности за реализация, на сигурност и по-добри приходи, по политически причини. Оказва се, че същото правят и богатите - емигрират - често с подобни мотиви, друг път в търсене на по-изгодни данъчни и финансови условия.

Само през 2022 г. близо 88 хил. милионери по света ще се преместят да живеят в нова държава. Прогнозата е на най-голямата консултантска компания по миграция в света "Henley & Partners", базирана в Лондон. Докладът ѝ „Henley Global Citizens“, проследяващ тенденциите в областта на частното богатство, бе публикуван неотдавна.

Страни като Обединените арабски емирства, Австралия и Израел се превръщат в нови инвестиционни центрове за милионери. Обратно - Русия, Китай и Индия са сред държавите, които най-много богаташи решават да напуснат.

Докладът събира данни за миграцията на хора с високо нетно състояние - от над 1 млн. долара, които са избягали от страната си и са останали да живеят в чужбина повече от 6 месеца. Информацията очертава любимите дестинации на богатите и показва откъде бягат. Тенденцията през годините е, че все повече милионери по света се установяват в други държави - най-често по данъчни причини или за да избягат от политическо или икономическо напрежение в родината си. Осем от десет от най-популярните страни за бягство са признати демокрации, докато много от държавите, които милионерите напускат, или не са демокрации, или са конфликтна точка, или и двете.

През 2020 г. е отбелязан драстичен спад в броя на емигриращите милионери в резултат на пандемията от COVID-19, която попречи на много хора да се движат свободно заради затворените граници в опит да се ограничи разпространението на заразата. Отслабването на противоепидемичните мерки възражда и миграцията на милионерите.

Откъде си тръгват богатите и защо?

Има много причини, поради които хората, натрупали над 1 милион долара състояние, се местят в други държави. Освен данъчни и финансови условия, една от причините е бягството от режими и конфликти.

Войната в Украйна, която започна през февруари тази година, се очаква да окаже силно влияние, като прогнозите са, че най-големият брой емигриращи милионери ще идва именно от двете страни в конфликта. Русия се очаква за загуби най-голям брой от богатите си граждани - 15 хиляди от тях вероятно ще напуснат страната през тази година. Украйна ще претърпи голяма загуба в процентно изражение – 42% от много заможните лица там може да емигрират до края на 2022 г., показват данните, но като брой хора числото не е така внушително - 2800.

Друга държава, която се очаква да отбележи голяма загуба на милионери, е Китай. Прогнозите там достигат до 10 хил. души. Според ръководителя на отдел „Изследвания“ в компанията „New World Wealth“ Андрю Амоилс това може да се окаже вредно за страната, тъй като общият ръст на богатите в Китай напоследък намалява.

Страни като Обединените арабски емирства, Австралия и Израел се превръщат в нови инвестиционни центрове за милионери. Обратно - Русия, Китай и Индия са сред държавите, които най-много богаташи решават да напуснат.

Голям брой милионери си тръгват и от Индия, Хонг Конг, Бразилия и Мексико. Сред тях обаче се нарежда и една европейска страна – Великобритания, която в продължение на много години привличаше огромен брой заможни хора - особено от Южна Африка, Азия и други държави в Европа.

Тенденцията милионерите да избират Обединеното кралство за нов дом се преобръща преди 5 години, когато за първи път повече богати напускат страната, отколкото влизат в нея. За периода между 2017 и 2022 г. от Великобритания са си тръгнали 12 хиляди души, натрупали значително състояние - много повече, отколкото са се установили там. Периодът съвпада с "Брекзит" - референдумът за напускане на ЕС се проведе през 2016 г., а окончателната раздяла със Съюза се случи през 2020 г. Сред възможните причини за вълната от богати емигранти е и повишаването на данъците за лицата с високо материално състояние.

Къде емигрират богатите?

Сред най-желаните дестинации за милионери се нареждат страни от всички точки на света - Австралия, Израел, Гърция и Канада.

Сред най-желаните дестинации за милионери се нареждат страни от всички точки на света - Австралия, Израел, Гърция и Канада.

Лидерът в това отношение са Обединените арабски емирства (ОАЕ). Очаква се през тази година в страната да се преместят около 4000 милионери - повечето от тях идващи от Русия, Индия, Африка и Близкия изток. Този приток на свръхбогати хора се дължи отчасти на благоприятните имиграционни политики на страната, които са специално пригодени за привличане на частно богатство и международни таланти.

Страната е силна в много ключови сектори, включително финансови услуги, нефт и газ, недвижими имоти, туризъм, технологии и здравеопазване. А жителите на ОАЕ могат да се възползват и от едни от най-конкурентните данъчни ставки в света.

Най-добрата дестинация сред азиатските страни е Сингапур. Тя продължава да привлича милионери, предимно от останалите части на континента. През 2022 г. в островната държава се очаква нетен приток на приблизително 2800 лица с високо материално състояние. Сингапур се очертава като водещ център за управление на богатството в Азия и в бъдеще, показват прогнозите.

Това, което прави го толкова желан, е отличната му инфраструктура и добри обществени услуги. Сингапур е и с едно от най-ниските нива на престъпност в света и предлага високо качество на живот на своите жители. В световен мащаб страната се нарежда и сред най-богатите, според данните за БВП на глава от населението.

Основен притегателен център за богатите на територията на Европа се оказва Швейцария. Прогнозите сочат, че страната ще привлече около 2200 души с високо материално състояние през 2022 г. Основните причини са статутът ѝ на „сигурно убежище“ и високият стандарт на живот.

Сред европейските страни предпочитана от богатите дестинация е и Португалия. Това се дължи на програмата и за "златна виза", която през последното десетилетие привлече голям брой милионери от Бразилия, Китай, Русия, Южна Африка и Турция. Особено популярни са столицата Лисабон и богаташкият Златен триъгълник в Алгарве. Спрямо петгодишната програма гражданин на държава извън ЕС може да получи разрешение за пребиваване чрез инвестиция в страната, като се изисква среден престой от само седем дни годишно в Португалия за целия петгодишен период.

Подобна програма предлага и Гърция, която също е популярен избор за емиграция сред милионерите. Нейната програма за "златна виза" позволява на лице да получи разрешение за пребиваване или дори гражданство срещу закупуване на скъп имот и мащабна инвестиция в страната. Този начин се счита за един от най-достъпните, тъй като няма изискване за дълъг престой в Гърция, а разрешенията за пребиваване могат да бъдат получени в рамките на 30-60 дни. Едно от условията и тук е кандидатстващите да не са граждани на ЕС.

Схемите за предоставяне на гражданство или разрешително за престой срещу инвестиции обаче попаднаха в центъра на критики и дебати, след като Европейският парламент поиска забраната им през март тази година. Това стана в резултат на войната в Украйна и последвалите санкции срещу Русия и нейните най-богати граждани. ЕС изрази своите притеснения, че санкционирани руски и беларуски граждани са придобили гражданство на ЕС и с това правото да пътуват свободно в Шенгенското пространство.

Схемите за предоставяне на гражданство или разрешително за престой срещу инвестиции обаче попаднаха в центъра на критики и дебати, след като Европейският парламент поиска забраната им през март тази година. Великобритания сложи край на схемата "златна виза" заради Русия

Евродепутати определиха т.нар. "златни паспорти" като "спорни от етична, правна и икономическа гледна точка" и посочиха, че чрез тях се подкопава същността на европейското гражданство и то всъщност се продава. От изпълнителния орган на Съюза - Евпорейската комисия, призоваха държавите членки да вземат бързо решение по въпроса за паспортите на санкционираните руснаци и беларуси, както и да направят спешна проверка на своите бази данни.

Сред страните от ЕС, които предлагат подобни схеми, са и Кипър, Испания, Малта, Италия, Австрия, Белгия, Германия, Ирландия. През март България окончателно спря схемата със "златните паспорти", но предоставянето на визи срещу инвестиции беше запазено по настояване на правителството.

Австралия и Нова Зеландия са две дестинации, които се отличават в тази класация, тъй като през последните години заради строгите ограничения срещу разпространението на коронавируса, страните не приемаха никакви чужди граждани. Въпреки че притокът на хора със състояние над 1 млн. долара и в двете страни е намалял в сравнение с нивата отпреди пандемията, се очаква те да останат сред най-търсените дестинации в света.

За Нова Зеландия това отчасти се дължи на отзвука от Питър Тийл, след като съоснователят на "Paypal" и "Palantir" откри зашеметяващата красота и изключителното качество на живот, които страната предлага, и възхвалява нейните достойнства. Но забележителният успех, с който правителството на премиера Джасинда Ардерн се справи с пандемията, допълнително увеличи доверието в устойчивостта на Нова Зеландия.

Традиционно богати граждани се местят в Израел, САЩ и Канада, които не губят позиции в класациите през годините.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Унгария най-после одобри членството на Швеция в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024
Важно днес

ДАНС освети двама руски шпиони, опитали да получат български паспорти

Руснаците са планирали да използват документите в разузнавателна дейност извън страната

13:46 - 26.02.2024