Снимка: © Булевард България

Министърът на културата Велислав Минеков отиде в НДК, където остави писмо на представители на ГЕРБ за освобождаването на два етажа от Двореца на културата, където се намират централните офиси на партията.

Той връчи молба на партията на Бойко Борисов и обяви, че ако тя не бъде спазена, „ще пробваме по законов път“. Причината е, че 16-и и 17-и етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89 са обявени за "отпаднала полза" от бившия областен управител Данаил Кирилов и са дадени за безвъзмездно ползване.

„Партия ГЕРБ е променила закона, така че да им е удобен и да не плащат наем. Налага се да се разбере, че това (б.а. - изгонването) е нужно, да се знае какво се е случило – защото този абордаж на двата етажа е циничен", каза Минеков на влизане в сградата.

Той обаче не се срещна лично с Томислав Дончев, Даниел Митов и Росен Желязков от ГЕРБ, които го очакваха в централата.

"Отнесохме се сериозно с това негово намерение. Изненадани сме, че е дошъл да говори пред медиите и е оставил нещо като съобщение долу. Не знаем дали това нещо ще стигне до нас. Молбата е оставена на портиера", каза Желязков.

„Това е самоволно използване на чужди длъжностни характеристики – г-н Минеков се прави на областен управител. Правовият ред се спазва както е уредено в закона. Това прилича на репресия", добави бившият министър на транспорта.

Атака срещу министъра на културата предприе и Митов, който обяви, че "няма правни основания" за напускане на помещенията, дадени им по Закона за политическите партии. Според него, по тази логика, и БСП дължат пари на държавата за централата си на "Позитано" 20. "Минеков е еманация на овластената арогантност, която се мотивира от президента Радев", твърди бившият външен министър.

„Не можах да разбера какъв е смисълът от този цирк“, включи се и Томислав Дончев. „Защото ако някой не си е гледал календара, сме 2021 г. все още, макар че започва да се усеща като 1944 г. – министър да обикаля офисите на партии и да ги подканя да напуснат, е жанр, който не сме виждали през последните 30 г.“.

"Сградата на ПРОНО винаги  е била свързана с НДК като негова административна сграда и е била част от неговото функциониране през годините", пише в писмото на Минеков до ГЕРБ. "Както ви е известно, с РМС № 986/28.12.2009 г., поради отпаднала необходимост, 16-ия и 17-ия етажи са отнети от НДК и предоставени като коледен подарък на централното ръководство на ПП ГЕРБ. В доклада си от тогава Росен Плевнелиев - министър на регионалното развитие и благоустройството, приема за обоснован извода на областния управител Данаил Кирилов, че "на този етап на НДК не е необходим целия имот“.

"Само че, господин Борисов, етапът вече е друг. Съсипаното по време на Вашето управление НДК има нужда от оздравителен план, който предполага възстановяване на "отпадналата нужда“ от двата етажа на НДК. Както ви е известно, след последните законодателни поправки, Вие не заплащате наем, а когато сте дължали такъв, той е постъпвал по сметките на областната управа, т.е. дружеството е било лишено през продължителен период от регулярни приходи", пише още в писмото. "За да може, макар и минимално, да се предприемат мерки за стабилизиране на НДК, двата етажа трябва да бъдат предоставени на наемател, който ще заплаща ежемесечна наемна цена и тя ще постъпва по сметките на дружеството".

"Г-н Борисов, не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредил хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на дружеството трябва да започне спешно. С оглед на гореизложеното Ви моля да предприемете действия по освобождаване на заеманите от Вас помещения, като се ангажирам да съдействам заедно с областния управител да бъде намерен и предоставен за нуждите на ПП ГЕРБ подходящ и реципрочен на сегашния офис", пише министърът на културата.

Пред TV1 преди дни Минеков определи настаняването на ГЕРБ на 16-ия и 17-ия етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89 като „плячкосване" и "присвояване". Още през септември той заяви, че преди години партията на Бойко Борисов превзела „със сила“ тази част от сградата.

"Време е да се пристъпи към освобождаване, тъй като от 2009 година са ползвани напълно безплатно. Ако ги изчислим по цените в района, това означава 6 млн. лева загуба за периода на ползване", заяви Минеков пред Народното събрание в сряда.

ГЕРБ твърдят, че нямат задължения към държавата. През 2020 Министерският съвет даде право на ГЕРБ да ползва безплатно за срок от 10 години централата на 16-ти и 17-ти етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89. Етажите са частна държавна собственост и бяха предоставени безвъзмездно за „административните нужди на ръководството на ГЕРБ“, обявиха през февруари миналата година от кабинета „Борисов 3“.

Партията получи помещенията безплатно заради приетите през юни 2019 поправки в Закона за политическите партии. Мотивът за промяната беше, че субсидията за един глас се намалява от 11 на 1 лев и формациите няма да могат да плащат наемите на централите и офисите си в страната. Месеци по-късно субсидията се увеличи на 8 лева на глас, но текстът за безплатните офиси остана.


Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония