Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава Снимка: © Булевард България

Народното събрание изслуша служебния министър на културата Велислав Минеков по темата със запечатването на редакцията на в. "Труд" от МК, което се случи в понеделник, заради неплатени задължения от страна на наемателя в размер на над 235 хиляди лева.

„Министерството на културата няма отношение с в. „Труд“, имахме отношение с наемателя, който е „Южен кръст“, припомни Минеков, посочвайки, че фирмата на Петьо Блъсков-младши има договори с МК, а не издателят на медията.

Минеков отново каза, че по договор от 2012 с наемателите на сградата на МК, в която се помещава „Труд“, са пропуснати над 45,7 хиляди лева от наеми. По договор от октомври 2015 са пропуснати още близо 50 хил. лв. Това прави общо над 95 хиляди лева.

Дружеството има неплатени консумативи в размер на 133 хиляди лева, трупани от 2015 до 2018, а през септември и октомври 2021 са начислени още над 7100 лева. Общо всичко прави над 235 хил. лв. – суми, които не са платени от „Южен кръст“.

"Аз съм първият министър на културата, поискал дължимото през последните 12 години. Този дълг е лежал дълго в министерството. Дългът ще бъде върнат – дали със съд или доброволно", каза Минеков.

Заседанието започна с атака на Любен Дилов-син от ГЕРБ, който критикува Минеков, защото според него бил „министър, предвождащ милиционери“. „Културен министър да предвожда милиционери, е когнитивен дисонанс. Културен министър да мечтае и да се мисли за милиционер - това го виждам за първи път. В българската история не се е случвало дори по времето на Живков. Какъвто и спор да има министърът на културата с една медия, редно е той да се решава по културен начин, не с намесата на полиция“, заяви Дилов.

Той посочи, че казусът е в съда и поиска да знае правното основание на Минеков, както и защо съветникът му Светослав Трайков е присъствал при закриването на редакцията на медията на Петьо Блъсков, която се помещава в сграда на МК. Според Дилов той бил „активен сътрудник на един от най-ярките сайтове за фалшиви новини“.

Минеков отговори от трибуната с думите: „Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?“.

„Кои от тук присъстващите от изпълнителната власт подписаха договори по ОП за овладяване на българските медии и вече сме на гордото 112-о място в света по свобода на словото? Кога ще има извънредно заседание, инициирано от ГЕРБ, в което ще се обяснят уволненията на журналисти като Ани Цолова, Милен Цветков, Веселин Дремджиев, Сашо Диков, заплахите срещу Силвия Великова?“, попита министърът на културата.

Той припомни, че МК е издало през юни едномесечно предизвестие за прекратяване на договора си с фирмата-наемател на сградата, в която се помещава "Труд". Месец по-късно дружеството е известено, че предстои предаване и приемане на помещенията, в които работи редакцията на "Труд". През октомври МК отново информира "Южен кръст 2001", че предстои да се извърши ново предаване и приемане, като на 22 октомври "служители на МК съставят Констативен протокол, с който удостоверяват отказа на фирмата да освободи помещенията".

На 27 октомври министерството е отправило искане до областния управител за откриване на производство срещу наемателите, които се помещават в държавния имот. На 12 ноември е издадена заповед за изземване на имота, като срокът за доброволно освобождаване е 26 ноември. Делото е насрочено за февруари 2022 г.

Минеков каза, че от значение по казуса е преместването на Националния институт за недвижимо културно наследство в сградата, в която се помещава редакцията на „Труд“. „Тази сграда е построена за тях. Директорът им е писал до МК да се извърши такова преместване заради увеличаването на екипа и разширяването на обхвата на работата им“, каза министърът.

Минеков заяви, че задълженията са били изисквани и преди него – "първо от министър Вежди Рашидов от ГЕРБ, въпреки че той е допуснал тази обществена поръчка с един кандидат, което е довело до наем от 5,50 лв. за квадратен метър при близо 1 декар площ. Такъв наем в района няма".

"След това служебният министър Рашко Младенов отново иска тези средства да бъдат върнати. И двамата проспиват този шанс. После се появява министър Боил Банов от ГЕРБ, който получава писмо от дирекция "Финанси", за да подпише решение за връщане на дължимите суми, но той не го подписва. Това е ефектът от цялата работа. Аз обещах да върна това, което принадлежи на министерството, и ще върна всичко".

"Тук не става въпрос само за завземане на сграда, която принадлежи на НИНКН - един от най-големите и важни институти. Не става дума за два етажа от НДК. Аз открих още откраднати сгради. Да, ще върнем всичко откраднато. Това, което се случва днес, е, че ние си върнахме откраднатата държава. Честито на всички", заяви Минеков.

Тома Биков от ГЕРБ го атакува с думите, че не било добре от тази трибуна "да се лъже". "Конкурсите са първо с трима кандидати, после с двама кандидати. Поне да бяхте да докарали Бойко Рашков да ни заплашва, щеше да е по-еротично, но от министъра на културата е смешно", смята той. Десислава Атанасова от ГЕРБ дори призова: "Вън, Минеков".

ИТН попитаха дали политически партии са правили злоупотреби и с други сгради, собственост на културното министерство. Минеков припомни казуса с НДК, където на два етажа се помещава централата на ГЕРБ, без да е бил плащан наем към МК. Минеков вече заяви, че от петък ще започне да извежда партията от офисите им заради неплатени задължения.

"Да, има част от НДК, където последните два етажа са били превзети по термина „отпаднала необходимост“ – по времето на Росен Плевнелиев и тогавашния областен управител Данаил Кирилов. НДК е било съсипвано с приватизация. Изглежда, тази партия е била много бедна и не е можела да си купи офис. Когато преценихме цените в района на квадратен метър, това е една загуба от около 6 милиона лева. Дългът и амортизацията доближават вече 90 милиона лева. Това не е никак малко за НДК", обясни министърът на културата.

Минеков беше обвинен, че работи със съветника Светослав Трайков, който участваше при запечатването на офисите на „Труд“. Министърът отвърна, че изнесените данни за обвиненията в хулиганство и имотни облаги, както и че „в свободното си време трови животни“, отправени към Трайков, са „лъжи“. „Глупости и измислици. Явно ви е неудобен, че участваше в протестите срещу властта“, заяви Минеков.

Тома Биков обвини министъра, че „завзел“ ателие от „тоталитарната държава“ и не го декларирал. Той заяви, че Минеков създал "никому ненужен публичен скандал - ненужен на бъдещото правителство". Депутатът от ГЕРБ смята, че партията му няма задължения към МК заради офисите в НДК, защото те били дадени безвъзмездно по Закона за политическите партии.

Биков обвини БСП, че по тази логика също имат неплатени задължения за ползване на централата на "Позитано" 20. Социалистите обаче отхвърлиха твърденията и също цитираха закона, който даде възможност на партиите да не плащат за офисите си заради намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас преди време (въпреки че после беше вдигната до 8 лв.).

ДПС, очаквано, застанаха на страната на ГЕРБ. Йордан Цонев заяви, че изслушването на Минеков има връзка със свободата на словото и припомни, че участвал в анкетна комисия след 2-часовото прекъсване на ефира на БНР. Според него „Труд“ била медия, която изразявала остра позиция срещу президента и служебните кабинети, назначени от Румен Радев.

„Други щяха да са действията към някои от медиите на медийния монополист и олигарх Иво Прокопиев“, твърди Цонев. „Съюзът на издателите на Прокопиев ползва държавна сграда – на Министерство на икономиката. Не видях да са гонени, сигурно си плащат ниския наем“.

БСП атакуваха ГЕРБ и заявиха, че случилото се с "Труд" не е репресия. ИТН казаха, че свободата на словото беше "брутално бита и изнасилена от бившите управляващи". "Вестниците бяха унищожени, малкото журналисти, които мислеха, бяха уволнени", каза Тошко Йорданов. "Ние бяхме в bTV и ни наложихте цензура. Този състав на СЕМ вие го направихте. По-добре да мълчите, когато става дума за свободата на словото, защото изглеждате ужасяващо".

Повечето формации изразиха мнение, че изслушването не е постигнало целта си и се е превърнало в пререкание между Минеков и ГЕРБ с избягване на основната тема.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023