Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември Снимка: © Булевард България

Служебният министър на културата Велислав Минеков предвижда да започне извеждане на ГЕРБ от централата на партията в НДК този петък – 10 декември.

Той обяви намеренията си в разговор с Веселин Дремждиев в ефира на TV1 на 6 декември и заяви: „Нямам време за губене. Продължаваме със същите усилия, не съм забравил. Ще настоявам още в петък да започнат действия за тяхното преместване“.

Той определи настаняването на ГЕРБ на 16-ия и 17-ия етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89 като „плячкосване" и "присвояване". Още през септември Минеков заяви, че преди години партията на Бойко Борисов превзела „със сила“ тази част от сградата. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като „отпаднала полза“ и ги дарява на партията, твърдеше министърът.

"Крайно време е да си намерят имот. Партия ГЕРБ също е с отпаднала необходимост и спокойно може да си намерят нещо по-човешко като размер, където да си плащат", каза Минеков пред TV1.

В интервю за БНР във вторник той заяви, че по време на изслушването в сряда в парламента ще призове ГЕРБ да освободи двата етажа. "Време е да се пристъпи към освобождаване, тъй като от 2009 година са ползвани напълно безплатно. Ако ги изчислим по цените в района, това означава 6 млн. лева загуба за периода на ползване".

Според него ГЕРБ не са плащали наем – нещо, което от партията отрекоха през септември. Те твърдяха, че централата не била собственост на Министерството на културата, а на държавата. Плащали наем за двата етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. След това плащали на Областна управа – София-град - но не представиха доказателства.

През 2020 Министерският съвет даде право на ГЕРБ да ползва безплатно за срок от 10 години централата на 16-ти и 17-ти етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89. Етажите са частна държавна собственост и бяха предоставени безвъзмездно за „административните нужди на ръководството на ГЕРБ“, обявиха през февруари миналата година от кабинета „Борисов 3“.

Партията получи помещенията безплатно заради приетите през юни 2019 поправки в Закона за политическите партии. Мотивът за промяната беше, че субсидията за един глас се намалява от 11 на 1 лев и формациите няма да могат да плащат наемите на централите и офисите си в страната. Месеци по-късно субсидията се увеличи на 8 лева на глас, но текстът за безплатните офиси остана.

Пред TV1 Минеков добави и че в Министерството на културата постъпило дарение от 1,5 милиона лева. То идвало от лице, което е в санкционния списък на САЩ и е описано като „бандит с много тежка биография“. Министърът смята да се обърне към ДАНС и да се обади в американското посолство. Според него от дарението са се облагодетелствали бивш министър и негови сътрудници.

В санкционния списък на САЩ по антикорупционния закон „Магнитски“ по-рано през годината попаднаха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.


ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024