Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември Снимка: © Булевард България

Служебният министър на културата Велислав Минеков предвижда да започне извеждане на ГЕРБ от централата на партията в НДК този петък – 10 декември.

Той обяви намеренията си в разговор с Веселин Дремждиев в ефира на TV1 на 6 декември и заяви: „Нямам време за губене. Продължаваме със същите усилия, не съм забравил. Ще настоявам още в петък да започнат действия за тяхното преместване“.

Той определи настаняването на ГЕРБ на 16-ия и 17-ия етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89 като „плячкосване" и "присвояване". Още през септември Минеков заяви, че преди години партията на Бойко Борисов превзела „със сила“ тази част от сградата. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като „отпаднала полза“ и ги дарява на партията, твърдеше министърът.

"Крайно време е да си намерят имот. Партия ГЕРБ също е с отпаднала необходимост и спокойно може да си намерят нещо по-човешко като размер, където да си плащат", каза Минеков пред TV1.

В интервю за БНР във вторник той заяви, че по време на изслушването в сряда в парламента ще призове ГЕРБ да освободи двата етажа. "Време е да се пристъпи към освобождаване, тъй като от 2009 година са ползвани напълно безплатно. Ако ги изчислим по цените в района, това означава 6 млн. лева загуба за периода на ползване".

Според него ГЕРБ не са плащали наем – нещо, което от партията отрекоха през септември. Те твърдяха, че централата не била собственост на Министерството на културата, а на държавата. Плащали наем за двата етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. След това плащали на Областна управа – София-град - но не представиха доказателства.

През 2020 Министерският съвет даде право на ГЕРБ да ползва безплатно за срок от 10 години централата на 16-ти и 17-ти етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89. Етажите са частна държавна собственост и бяха предоставени безвъзмездно за „административните нужди на ръководството на ГЕРБ“, обявиха през февруари миналата година от кабинета „Борисов 3“.

Партията получи помещенията безплатно заради приетите през юни 2019 поправки в Закона за политическите партии. Мотивът за промяната беше, че субсидията за един глас се намалява от 11 на 1 лев и формациите няма да могат да плащат наемите на централите и офисите си в страната. Месеци по-късно субсидията се увеличи на 8 лева на глас, но текстът за безплатните офиси остана.

Пред TV1 Минеков добави и че в Министерството на културата постъпило дарение от 1,5 милиона лева. То идвало от лице, което е в санкционния списък на САЩ и е описано като „бандит с много тежка биография“. Министърът смята да се обърне към ДАНС и да се обади в американското посолство. Според него от дарението са се облагодетелствали бивш министър и негови сътрудници.

В санкционния списък на САЩ по антикорупционния закон „Магнитски“ по-рано през годината попаднаха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.


ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023