Снимка: © Снимка: Георги Димитров

Служебният министър на културата Велислав Минеков призова ГЕРБ да напуснат централата си в НДК и поиска ведомството му да получи дължимия наем. От партията отговориха, че са плащали наем, а обектът бил собственост на държавата, не на Министерството на културата.

"Преди години партия ГЕРБ е превзела със сила два етажа от НДК. На мен не ми е безразлично, защото НДК е към Министерството на културата. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като „отпаднала полза“ и ги дарява на партията. Това е като дарение", каза Минеков в интервю за bTV.

„Двата етажа остават под управата на областния управител, но от там няма нито лев наем. Тези два етажа възнамерявам да ги върна на НДК обратно, тъй като те и без това съсипаха НДК за тези две години. Унищожиха го, не знам следващият борд как ще се спасява. Ще помоля ГЕРБ учтиво другаде да си намерят имот. Иначе може би ще трябва да направим един партиен център в НДК“, заяви министърът на културата.

Минеков допълни, че това не е предизборна атака към бившите управляващи. „Искам си наема“, заяви той.

От ГЕРБ обвиниха министъра в „лъжа“ и заявиха, че 16-ти и 17-ти етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89, в които се помещава централата, не са собственост на Министерството на културата, а на държавата. Мястото било предоставено на ПП ГЕРБ по чл. 31 от Закона за политическите партии.

От партията заявиха в отговор до bTV, че са заплащали наем за двата етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. След това плащали на Областна управа – София-град, отново по договор.

„Очевидно, след като ерата на изчегъртването приключи неуспешно, е дошло време за изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия“, твърдят от ГЕРБ.

Те задават и въпроси на президента Румен Радев дали той дал нареждане за изгонването на ГЕРБ от централата и дали това е „почтено“.

През 2020 Министерският съвет даде право на ГЕРБ да ползва безплатно за срок от 10 години централата на 16-ти и 17-ти етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89. Етажите са частна държавна собственост и бяха предоставени безвъзмездно за „административните нужди на ръководството на ГЕРБ“, обявиха през февруари миналата година от кабинета „Борисов 3“.

Партията получи помещенията безплатно заради приетите през юни 2019 поправки в Закона за политическите партии. Мотивът за промяната беше, че субсидията за един глас се намалява от 11 на 1 лев и формациите няма да могат да плащат наемите на централите и офисите си в страната. Месеци по-късно субсидията се увеличи на 8 лева на глас, но текстът за безплатните офиси остана.

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "има текст от Закона за политическите партии и ние го спазваме". "Да спре да лъже", обърна се той към Минеков. "Ако искат с Рашков да дойдат и да изгонят хората от офисите, ние също ще запознаем Брюксел и комисията ЛИБЕ с безобразията на един служебен кабинет, който би трябвало само да организира избори“.

Бойко Борисов: До последния ден няма да излъчим кандидат за президент

„Радев праща бухалката си Рашков, Радев праща Минеков. Те не могат иначе да спечелят избори. Репресии, затова сега искат да докопат кандидата за президент на ГЕРБ-СДС, за да се саморазправят с него още преди да има имунитет. Това е зорът”, добави той.

Още през юни 2021 Минеков каза, че централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда, принадлежаща на НДК, „на символични цени“. Тогава той поиска проверка и обяви: „Националният дворец можем ли да го определим като Партиен дом, не само на бившата партия ръководителка, но и на други партии, които да се възползват от комичен наем? Трябва ли, по тази логика, дворецът на културата да приеме всички партии в държавата?“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.