Минеков призова ГЕРБ да напуснат централата си в НДК, партията го обвини в "репресия" Снимка: © Снимка: Георги Димитров

Служебният министър на културата Велислав Минеков призова ГЕРБ да напуснат централата си в НДК и поиска ведомството му да получи дължимия наем. От партията отговориха, че са плащали наем, а обектът бил собственост на държавата, не на Министерството на културата.

"Преди години партия ГЕРБ е превзела със сила два етажа от НДК. На мен не ми е безразлично, защото НДК е към Министерството на културата. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като „отпаднала полза“ и ги дарява на партията. Това е като дарение", каза Минеков в интервю за bTV.

„Двата етажа остават под управата на областния управител, но от там няма нито лев наем. Тези два етажа възнамерявам да ги върна на НДК обратно, тъй като те и без това съсипаха НДК за тези две години. Унищожиха го, не знам следващият борд как ще се спасява. Ще помоля ГЕРБ учтиво другаде да си намерят имот. Иначе може би ще трябва да направим един партиен център в НДК“, заяви министърът на културата.

Минеков допълни, че това не е предизборна атака към бившите управляващи. „Искам си наема“, заяви той.

От ГЕРБ обвиниха министъра в „лъжа“ и заявиха, че 16-ти и 17-ти етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89, в които се помещава централата, не са собственост на Министерството на културата, а на държавата. Мястото било предоставено на ПП ГЕРБ по чл. 31 от Закона за политическите партии.

От партията заявиха в отговор до bTV, че са заплащали наем за двата етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. След това плащали на Областна управа – София-град, отново по договор.

„Очевидно, след като ерата на изчегъртването приключи неуспешно, е дошло време за изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия“, твърдят от ГЕРБ.

Те задават и въпроси на президента Румен Радев дали той дал нареждане за изгонването на ГЕРБ от централата и дали това е „почтено“.

През 2020 Министерският съвет даде право на ГЕРБ да ползва безплатно за срок от 10 години централата на 16-ти и 17-ти етаж в сградата на бул. „Витоша“ №89. Етажите са частна държавна собственост и бяха предоставени безвъзмездно за „административните нужди на ръководството на ГЕРБ“, обявиха през февруари миналата година от кабинета „Борисов 3“.

Партията получи помещенията безплатно заради приетите през юни 2019 поправки в Закона за политическите партии. Мотивът за промяната беше, че субсидията за един глас се намалява от 11 на 1 лев и формациите няма да могат да плащат наемите на централите и офисите си в страната. Месеци по-късно субсидията се увеличи на 8 лева на глас, но текстът за безплатните офиси остана.

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "има текст от Закона за политическите партии и ние го спазваме". "Да спре да лъже", обърна се той към Минеков. "Ако искат с Рашков да дойдат и да изгонят хората от офисите, ние също ще запознаем Брюксел и комисията ЛИБЕ с безобразията на един служебен кабинет, който би трябвало само да организира избори“.

Бойко Борисов: До последния ден няма да излъчим кандидат за президент

„Радев праща бухалката си Рашков, Радев праща Минеков. Те не могат иначе да спечелят избори. Репресии, затова сега искат да докопат кандидата за президент на ГЕРБ-СДС, за да се саморазправят с него още преди да има имунитет. Това е зорът”, добави той.

Още през юни 2021 Минеков каза, че централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда, принадлежаща на НДК, „на символични цени“. Тогава той поиска проверка и обяви: „Националният дворец можем ли да го определим като Партиен дом, не само на бившата партия ръководителка, но и на други партии, които да се възползват от комичен наем? Трябва ли, по тази логика, дворецът на културата да приеме всички партии в държавата?“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023