Минеков: Ще е неудобно прокуратурата да мълчи за любимите лица от ГЕРБ при нарушенията в културата Снимка: © Getty Images

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков очаква Европейската прокуратура да реагира на сигналите му за системни нарушения в сектора, а българското държавно обвинение да отговори в синхрон.

„Би било неудобно българската прокуратура да пази мълчание в случай на отговор от страна на Европейската прокуратура. Да пази мълчание по посока любими лица на бившите управляващи от ГЕРБ. В много от нарушенията стоят подписите на министри и кметове“, заяви Минеков в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Преди няколко дни той обяви, че е подал сигнал към офиса на Лаура Кьовеши заради злоупотреба европейски средства по няколко проекта в България. В тях влизат 4,5 милиона евро за ремонта на Ларгото, които са „изчезнали“, както твърди доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Минеков: Изчезнали са 4,5 млн. евро за ремонта на Ларгото, готви се приватизация на НДК

Минеков добави, че е открил нарушения в ремонта на музея Квадрат 500 и изграждането на крепостта Яйлата, наричайки я „бутафорна имитация на крепост“. Заяви още, че подозира, че се готви приватизация на НДК и че Националният дворец на културата е на загуба от 86,5 млн. лв. до 1 януари 2021 г.

„Щетите са толкова големи, трябва да говоря само по 4-5 явления, другите потъват в тишина. Листът с нарушения е огромен, това е смайващо. Принуден съм да се боря срещу това нещо, но как да се бориш срещу явна престъпност? Съдът не се е изказал, не е определил загубените средства при ремонта на Ларгото като корупция, затова ще го наричам нарушение“, каза Минеков.

„Всичко отива към Европейската прокуратура. Вероятно ще стигнем до унижението да плащаме от бюджета на Министерството на културата – още един удар за нас. Може би скоро време този бюджет приключва. Това е систематично унищожаване“, заяви той.

За случая в Яйлата министърът каза, че е „повече от скандален“. „Използван е най-мекият облицовачен материал – русенски варовик, унищожен е древен византийски път от 6 век, унищожена е възможността за проучвания, а там има Некропол, пещерни селища. Нарушенията са много тежки. Строителство върху оригинални останки - това е разрушение. Има много такива у нас“.

Може да се наложи България да връща пари на Брюксел заради гореизброените примери. Към тях Минеков добави нарушенията с Античната стена в Созопол, която е „толкова антична, колкото съм и аз“.

„Вече има дела по случая. Едно от тях завърши с успех за този, който искаше пробив в стената, защото му пречи. Иззеха камъните откъм южната част на полуострова, за да зидат. В Созопол има много нарушения – при Некропола например“, каза той.

Попитан дали ще му остане време за култура от цялата тази ревизия, Минеков отвърна, че денят му е „разделен на две“ – в другата част попада културата.

„За съжаление, към мен има много оплаквания, не съм способен да поема всички и да помогна на всички. За този кратък период имам няколко основни задачи и ще се справя с тях, включително с няколкото комисии за преглеждане на Закона за културното наследство, Закона за авторските права и Закона за радио и телевизия“, каза той.

„Дай Боже следващите депутати да се закълнат за увеличаване на бюджета в културата и да се върнем към нормалността“, каза Минеков. „Другият въпрос е къде отиват субсидиите. Там е втората серия от нещастия“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024