Министърът на енергетиката Росен Христов се оказа с "инфлуенсърско" минало

Служебният министър на енергетиката Росен Христов си вдигна висока политическа топка с амбициите да поднови преговорите с "Газпром" още на третата седмица от мандата си, докато въпросителните около миналото му в частния бизнес започват да стават все повече.

Разследване на журналистката Генка Шикерова за "Свободна Европа" показва, че Христов е влязъл в Министерството на енергетиката без особена популярност в професионалните среди и с неясноти около дипломата му за висше образование.

Христов обаче се оказва достатъчно добре известен в една неочаквана индустрия - инфлуенсърство и реклама.

Търговският регистър показва, че през 2018 г. бъдещият министър е работил в съдружие с вече разведеното Instagram-семейство на бившия журналист Даниел и модела Александра Петканови. Бившият репортер от предаването на покойния Милен Цветков и екс-съпругата му станаха известни след като сключиха брак в рамките на риалити предаването Big Brother, след което се превърнаха в Instagram инфлуенсъри с общо над 700К последователи.

Даниел Петканов потвърждава пред "Свободна Европа", че Росен Христов е участвал в създаване на съдържание за социалните мрежи и се е занимавал с т.нар. инфлуенсър маркетинг заедно с бившата му съпруга Александра. Инфлуенсър маркетингът се изразява предимно в позиционирането на продукти от популярни хора с много последователи в социалните медии.

Петканов допълва, че "Росен" е бил двигателят на дейността им, както и че е участвал в намирането на съдържание и криейтива.

Един от проектите, които са реализирали заедно, представлява серия от видео клипове, заснети на тенис турнир в Хавай преди 3 години, в който Христов "имаше връзки".

Главното действащо лице в рекламното видео е "Лудият репортер" Петканов.

Видеото е озаглавено "Неочаквана изневяра в Хавай" и в него виждаме как Петканов взима шегаджийски интервюта от велосипедисти, разхожда се по улиците на Хонолулу с хавайски венец, пие Pale Ale, въргаля се в хотелско легло с две млади момичета и танцува хавайски танци с пола и кокосови орехи на гърдите.

Не става ясно дали инфлуенсърското видео е постигнало очаквания резултат от бранд мениджърите на тенис турнира. Нито дали рекламистката дейност или капитанските умения са натежали повече при избора на Росен Христов за служебен министър на енергетиката.

Още от работата на Даниел Петканов и Росен Христов може да бъде открита в YouTube канала на Mix Media Fun.

И докато Христов предпочита да не отговаря на въпроси, свързани с предходния му професионален опит, престоят му във властта вече създава репутационни проблеми за служебния кабинет.

В два последователни дни служебният премиер Гълъб Донев и новият директор на "Булгаргаз" Деница Златева трябваше да опровергават твърденията на своя министър за това дали България продължава да изпълнява задълженията си по договора с "Газпром" или влиза в нарушение, защото "няма смисъл" да изпраща всекидневни заявки по мнението на Христов.

Отново пред въпросите на Генка Шикерова енергийният министър отказа да обясни конкретно как смята, че държавното дружество "Булгаргаз" може да плаща на руската страна в рубли, без да нарушава санкциите.


Как Германия купува газ и "частен" ли е "Булгаргаз": Росен Христов и "техническите детайли" в плащанията към "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Kaufland

Kaufland събра 44 рецепти от деца за деца в книга. Стоичков украси коледните сладки на премиерата

Внучката на легендарния футболист е на корицата на "Моето първо кулинарно приключение"

14:35 - 11.12.2023
Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023