Снимка: © Булевард България

Пълната смяна в ръководството на "Булгаргаз" беше защитена от министъра на енергетиката Александър Николов часове след като решението за отстраняването на Николай Павлов и екипа му стана публично достояние. Подкрепа за рокадите дойде и от страна на премиера Кирил Петков, който обвини "Булгаргаз" за това, че се е стигнало до повишаване на цените на горивото с 30% през януари 2022.

В същото време - бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова обвини БЕХ в "грубо нарушение на закона" при назначаването на петимата нови директори и допусна, че смените са резултат от "сблъсък на лобита около президентството и около правителството". 

Александър Николов обяви пред bTV, че отстраняването на директорите в "Булгаргаз" е резултат от проверка на БЕХ в дружеството. 

"Решението е взето на абсолютно рационален принцип за това как би следвало да се управлява "Булгаргаз" особено с оглед запазването на обществения интерес", каза той. Николов отрече смяната да е свързана с акцията на ДАНС и "Национална полиция" в компанията. 

Той обвърза рокадите и с преговорите за доставка на допълнителни количества природен газ от Азербайджан, които досега не бяха използвани от България. 

"Има ясна позиция от Азербайджан, че допълнителни количества и към момента е възможно да бъдат доставени, но за повече яснота и за това как в по-добър интерес на обществото може да се използва този дългосрочен договор, предполагам, че ще се заеме новото ръководство на "Булгаргаз", каза той.  

Малко по-късно Иван Хиновски (ИТН) също защити смените в "Булгаргаз" и директно ги обвърза със схемата за внос на азерски газ и бъдещите преговори с "Газпром". 

"Това е един акт, който би трябвало да премахне всички пречки за вноса на по-евтиния азерски газ. Странна упоритост имаше от страна на това дружество да не внася цялото количество евтин газ, което трябваше да бъде глътка въздух за българската индустрия и топлофикациите. Вторият важен ефект, който очаквам, е да се спре реекспорта на българските количества евтин газ към Италия, от което се печелят милиони. Третият процес са преговорите за новия договор с "Газпром" за новия период на договаряне на вноса на руски газ. Изключително важно е да има нови доверени лица на тези преговори, с нов мениджърски опит", каза Хиновски. 

Коментарите му бяха последвани от критики от страна на бившия министър на енергетиката в кабинетите "Борисов 2" и "Борисов 3" Теменужка Петкова. 

"Това е грубо нарушение на Закона за публичните предприятия. Всеки от тези членове на съвета на директорите на "Булгаргаз" и изпълнителният директор са на тези постове след конкурс. Двама от членовете са независими и са избрани от Агенцията за публичните предприятия. Те имат мандат, в рамките на който трябва да работят и за който са избрани. БЕХ не може да бъде над закона - никакви проверки и резултати не могат да променят изискването на закона", каза тя. 

По думите й - смените в борда са резултат на "безпощадна война за разпределение на постове и овладяване на ключови позиции в енергетиката". 

Тя напомни, че досегашният ръководител на "Булгаргаз" Николай Павлов беше служебен министър на енергетиката, назначен от Румен Радев през 2017 г., и допусна, че смяната му е ефект от "сблъсък на лобита около президентството, около правителството". Павлов остана директор на компанията и по време на последния кабинет на Борисов, в който тя беше министър на енергетиката. Петкова даде добра оценка на работата му заради това, че компанията е изведена на печалба след години на дългове. 

"Защита на обществения интерес означава дружеството да е финансово стабилно, да няма проблем с доставките на газ", каза Теменужка Петкова. "Не искам да съм лош пророк, но според мен определени икономически кръгове се опитват да овладеят вноса и търговията с природен газ в България. Няма да се изненадам, ако следващата стъпка бъде свързана с това по веригата на доставка с природен газ и търговията с него да се върнат т.нар. посредници", каза още тя. 

Иван Хиновски защити решението за смяна в петък следобед, като каза, че "това са действия, които се предприемат в извънредни обстоятелства'. 

"Закъсняха тези действия. Дошло му е времето просто. Не трябва да остава сянка върху добрите намерения на правителството да се нормализират условията по вноса на азерски газ", каза той.   

Хиновски намекна, че се подготвя посещение на Александър Николов в Азербайджан, на което е "много важно да се отиде с нови карти, нови послания". 


Целият борд на "Булгаргаз" е сменен (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"