Министърът на финансите иска сливането на НАП и Агенция "Митници" заради Шенген (обновена)

Министерството на финансите планира да обедини Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници", като подготовката за това вече е започнала, става ясно от съобщение на ведомството.

"Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите," посочиха първоначално от Министерството на финансите, а по-късно и министърът уточни защо това решение е взето сега.

"В рамките на тази година очакваме решение и за сухопътните граници на Шенген. Това би означавало сериозна реорганизация на Агенция "Митници", тък като по границите с Гърция и Румъния няма да има нужда от митнически пунктове. Такава голяма реорганизация така или иначе ще се случва в Агенция "Митници" и това е моментът, в който да се направи сливането заедно с НАП в единна приходна агенция," обясни на брифинг Асен Василев.

Той допълни, че в рамките на месец работна група трябва да даде повече детайли как би изглеждала подобна приходна агенция, а след това предстоят и законодателни промени, за да заработи новата структура. По думите му законодателната база се очаква да е готова до края на годината.

Вече са ясни първите кадрови промени във връзка с преструктурирането: досегашният заместник-изпълнителен директор на Агенция "Митници" Петя Банкова става неин директор. Директорът Павел Тонев става съветник на финансовия министър Асен Василев, за да подпомага работата по създаването на единната приходна агенция.

"Оптимизация ще има със сигурност, в т.нар. обща администрация, но дали ще има и друга ще зависи от това как ще заработи цялостният модел." Така Асен Василев отговори на въпрос дали преструктурирането ще доведе до други промени.

Идеята за сливане на двете агенции не е нова. През 2014 г. тя беше възродена от финансовия министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов, а през 2015 г. тогавашният премиер Бойко Борисов също предложи подобно сливане, но сравнително бързо се отказа от идеята.

В същото време няколко дни преди очакваната ротация в кабинета е факт и още една кадрова промяна: със заповед на министъра на финансите начело на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) застава Илка Димова, а досегашният директор Стефан Белчев се връща в системата на министерството на финансите.

Целта на промяната в ръководството на АДФИ е оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите па извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики, казват от министерството на финансите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024