Министерство на енергетиката: Не е истина, че има свободни слотове в Гърция Снимка: © Getty Images

Министерството на енергетиката отрече твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че в Гърция има свободни слотове, но служебното правителство не се е възползва от тях.

"Подчертаваме, че това не отговаря на истината. Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило," гласи тяхното становище, изпратено до медиите. "Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени."

От министерството оспориха и думите на Петков, че е разговарял с енергийният министър на Гърция по темата, тъй според тях Скрекас "няма как да влияе на свободния пазар на слотове."

"Неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на "Булгаргаз" до Министерството на енергетиката от 27.07.2022. В него се твърди, че слотовете за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата/Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора," твърдят още от министерството.

По-рано през деня бившият премиер изрази недоумение от нежеланието на служебното правителство да се възползва от гръцките слотове, които според него са били достъпни за следващите месеци. Споменавайки разговора си с гръцкия енергиен министър, той сподели информация, че опитите за комуникация по темата от българска страна са били "много вяли".

Кирил Петков: В Гърция имаше слотове, служебното правителство избра да вземе само един

Бившият енергиен министър Александър Николов също е на мнение, че е имало свободни слотове в Гърция, като добави, че позициите на служебния кабинет са много лесно опровержими.

Александър Николов: Твърденията на служебния кабинет могат лесно да бъдат опровергани

Николов постави въпроса и защо при налична ангажираща оферта и при евентуална липса на слотове, България не е реализирала финансова полза за обществото и държавата като продаде или замени танкерите. По тази тема от министерството не дават коментар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024