Министерство на туризма и туроператорите искат по-малко болни, така и става Снимка: © Getty Images

Само 53 новозаразени от Covid-19 са установени в България за последните 24 часа, но при направени 1275 PCR теста. Процентно съотношението се запазва на старите нива - 4,15% от тестваните са с положителна проба. 2-ма души са починали. Броят на настанените в болница е 849 човека, от тях в интензивно отделение са 54. .

От общо установени 13 396 души, заразени с COVID-19 у нас, досега са починали 447 - което е малко над 3.33%. Активните случаи вчера са били 5177, а излекуваните - общо 7772.

В София има 8 положителни случаи, новозаразените са най-много в Пловдив - 14, следват Добрич и Пазарджик с по 7, в Благоевград са петима, в Шумен и Смолян - по три, във Варна и Монтана - по двама, и по един новозаразен има в Кюстендил и Ямбол.

Междувременно от страницата на министерство на туризма става ясно, че на среща между немските туроператори и министерство на туризма, провела се на "Златни пясъци", е обсъждано дали не е възможно да се въведат нови правила, така че случите на коронавирус да спаднат реално.

Двете страни разменили мнения по въпроса как да се убедят потенциалните туристи, че "разпространението във Варна и Добрич е клъстерно, и по-конкретно в старчески домове". Това става ясно от самото прессъобщение на министерството, чийто титуляр отскоро стана Марияна Николова от квотата на Обединените патриоти.

Една от тезите е била "да се промени методологията за отчитане на случаите с COVID-19", защото, както пише в прессъобщението "туроператорите изразиха притеснения, че немският гражданин вярва на официалните данни от институциите и че докато се обявяват подобни цифри, няма да има положителен резултат за сектора".

Поводът за срещата е, че Германия обяви Варна, Благоевград и Добрич за рискови райони и всички пристигащи в Германия от Северното Черноморие ще подлежат на задължително тестване и карантина до получаване на резултата от PCR теста. За тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина, ако не желаят да се тестват. На територията на Варна и Добрич са "Св. Константин и Елена", "Слънчев ден", "Ривиера", "Златни пясъци" и "Албена", които традиционно привличат германски туристи.

На срещата на Николова с туроператорите е коментиран и излъчен по немската RTL репортаж от "Златни пясъци", в който по време на организирани забавления в нощни барове на открито не са спазвани въведените от българските власти противоепидемични мерки. Отговорът на министъра е "Ще направим всичко възможно да противодействаме на всички черни реклами, защото от частни случаи не можем да вадим обща картина за държавата", е цитирана позицията на вицепремиера.

"Бунт на тиквената улица": Spiеgel за епидемичната корупция на Борисов и подкопаната демокрация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024