Снимка: © Getty Images

Демонстрантите в София вече удържат един месец, но все още е малко вероятно министър-председателят Бойко Борисов да подаде оставка. Той има много съюзници в Европейския съюз, включително и в Германия. Така започва материала си немското издание „Spiegel“, който е посветен на протестите у нас и е озаглавен „Бунт на тиквената улица“.

Авторът Ян Пул описва ситуацията в България през призмата на сблъсъците между демонстранти и сили на реда и в контекста за исканията на оставката на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Полицията дойде на разсъмване. Това бе съгласувана акция, тъй като униформените разчистваха прегради на пътя и събаряха палаткови лагери в цялата страна. Няколко протестиращи бяха арестувани, но техните лидери обявиха: "Протестите ще продължат“, пише той в материала си.

"Какво е корупция?": Германската ZDF обяснява кризата в България като за деца

Немското издание отчита, че протестите са станали „традиция“ в столицата, Пловдив, Варна и Бургас, тъй като демонстрантите се събирали преди и след работа. На ден има по няколко хиляди души, а през септември могат да бъдат дори повече. Това може да се случи дори по-рано поради гнева след полицейската операция в петък. 60% от българите подкрепят протестите, пише „Spiegel“.

Изданието посочва, че демонстрантите преименували булеварда на „Орлов мост“ на „Тиквената улица“, а „Тиква“ е прякорът на премиера Бойко Борисов. Той е враг номер едно, мишената на протестите. Името му е синоним на цялата политическа система, съдържаща в себе си епидемична корупция, несправедливост, подриване на демокрацията, липса на прозрачност, неправомерно упражняване на сила, връзкарство и унищожаване на околната среда, пише Ян Пул в своя материал.

„Spiegel“ отчита, че България е най-бедната държава в Европейския съюз. Допълва, че за да намали напрежението на улиците, Борисов е преструктурирал кабинета и е направил петте рокади на министри в него. Това обаче няма да му помогне, пише изданието, макар министър-председателят да има своите съюзници. Сред тях е и немският канцлер Ангела Меркел. Нейният Християндемократически съюз, също като ГЕРБ, е част от Европейската народна партия в Европейския парламент.

Ян Пул отчита, че Борисов разчита на репутацията си да бъде „забавен и чаровен“. Когато канцлерът пристигна в София, той ѝ донесе букет цветя с цветовете на националния флаг. Когато наскоро Християндемократите празнуваха своя рожден ден, той ги поздрави с „тежък славянски акцент“ в живо включване в Twitter, пише авторът.

Според „Spiegel“ – демокрацията у нас е заплашена също толкова, колкото в Полша или Унгария. Това доказа и един от плакатите, издигнат на протестите и насочен към германския канцлер: „Г-жо Меркел, не сте ли засрамена от човека на корупцията?“, а отстрани имаше снимка на Борисов и Меркел.

Освен най-бедната страна в Европа, според немското издание, България е и най-бързо намаляващата населението си държава в света. Според информацията на „Репортери без граници“ – страната се нарежда на 111-о място от общо 180 държави по свобода на медиите. Предвид настоящите условия, много българи не желаят да имат деца или искат да емигрират, посочва „Spiegel“.

След 1989 България успя да построи демократична система, за да може „комунистите“ да не управляват още дълги години. Останалите партии са били формирани, за да представят интересите на даден олигарх, продължава репортажът на „Spiegel“.

В България съществува неприятна симбиоза между държавния апарат, съдебната система и икономиката, доминирана от олигарси, пише немското издание. Правната система е независима само на хартия. Всъщност ГЕРБ са вградили свои доносници в съдебната власт, пише Ян Пул.

Според него – трудно може да се намери разделението на властите в България. Олигарсите доминират медийната среда и сключват сделки с държавата за своята лоялност. Системата е поддържана от европейски средства, пише авторът на „Spiegel“, припомняйки 29-те милиарда, които страната ни получи при разпределянето на Многогодишната финансова рамка на Европейския съюз до 2027 г.

Има много причини защо ЕС е толкова снизходителен спрямо България. Борисов, за разлика от Виктор Орбан, отбягва провокациите, пише „Spiegel“. Представя себе си като продемократична сила в Югоизточна Европа, не лобира за „Европа на нациите“, както го правят полските консерватори, а остава лоялен на политиките на Европейския съюз.


Прочетете още:

Полуоставка на Борисов и агресия срещу журналисти: Събранието на ГЕРБ в снимки

Шпигел за Бойко Борисов: Корупция, злоупотреба с власт ... и онова видео


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени