Германската обществена телевизия ZDF включи обяснителен репортаж протестите в България в своята програма "logo!", в която медията представя новините за детска аудитория. 

"Ще погледнем към България - от 4 седмици там се провеждат всекидневни протести срещу правителството. Много хора са недоволни от него и искат то да подаде оставка. Какво всъщност се случва? Ще ви обясним", казва водещата, след което започва анимираната инфографика. 

"България е най-бедната държава в Европейския съюз. Много хора заработват много малко пари. Това е причината, поради която мнозина вече напуснаха България.

Протестиращите обвиняват управляващите за този проблем. Те уличават политици и други лица в корупция. 

Корупцията означава, че политиците не използват властта си в полза на народа, а в своя собствена полза. Например: като вземат пари от държавната хазна и ги прибират в джобовете си, вместо да направят нещо за страната с тези средства. 

Корупцията е забранена. Само че тя се случва непрекъснато в България.

По този начин парите за училищата и болниците не стигат до тях. Протестиращите казват, че корупцията на политиците е една от причините, поради които държавата не е в добро състояние. Те настояват правителството да подаде оставка и управлението да се поеме от други политици.

Нещо повече: съдилищата в България всъщност би трябвало да се борят с корупцията и да я накажат. Това обаче се случва много рядко. Протестиращите вярват, че съдилищата работят заедно с корумпираните политици, вместо да ги контролират. Затова демонстрантите настояват за промени и в съдилищата", се казва в репортажа. 

Водещата обръща внимание, че все още не е ясно какво ще се случи в България, защото правителството е заело позиция, че "в никакъв случай няма да подаде оставка".   

 

Медиите в Германия, Австрия, Великобритания и др. следят кризата в страната с интерес през последните седмици, като публикуват серия от коментарни и репортажни статии. Протестите активираха и българската общност в Европа. Една от планираните демонстрации ще се проведе пред сградата на канцлерството в Берлин с апел към Ангела Меркел и ХДС да се разграничат от досегашната си близка позиция с ГЕРБ. 

"Къде отиват милиардите на ЕС": Германските медии следят протестите срещу Борисов

The Economist: Борисов може да не издържи до март 2021 г.

Прочети