Снимка: © Facebook.com/vassil.garnizov

Мандатът на Бойко Борисов изтича през следващата пролет, но правителството му може да не удържи дотогава - това пише британското списание The Economist в статия за новия си брой, посветена на антиправителствените протести в България. 

Изданието описва как скандалът с избутването на Христо Иванов от служители на НСО пред лятната вила на Ахмед Доган е предизвикал огромни граждански демонстрации, които може да костват управлението на Борисов. 

"Доган е смятан за съюзник на премиера Бойко Борисов - бивш бодигард, който доминира политическата сцена със смесица от популизъм и покровителствено отношение. Но множеството скандали доведоха до всекидневни протести в София с хиляди участници. На 23 юли Борисов обяви, че уволнява четирима от министрите си, надявайки се, че по този начин ще отклони исканията за оставката му... Премахването на финансовия, икономическия, вътрешния и културния министър (всъщност отстранена беше Николина Ангелкова, министър на туризма, б.р.) е опит за отклоняване на вината, но трудно може да се приеме за проява на сила", пише изданието. 

Медията напомня, че сътресенията в правителството започнаха още през юни с изтичането на записите с гласа на Бойко Борисов, в които "той се подиграва на представители на ЕС и се хвали как тормози местна компания". Препратката е към репликата от анонимния запис, в която се чува "Раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене". 

Съдържанието на файла съвпада по време с опита на холдинга да придобие "ЧЕЗ България" - сделка, която беше спряна с решение на КЗК в края на 2019 г. Само преди няколко дни Административният съд - София област, върна решението обратно в КЗК, като изтъкна няколко сериозни нарушения в процедурата по оценка на ефекта от сделката в ущърб на частните компании.

Както КЗК, така и Комисията за финансов надзор би трябвало да са независими от изпълнителната власт регулатори на пазара. 

The Economist посочва директната последователност между акцията на "Да България" пред резиденцията на Доган в "Росенец", призива на президента Румен Радев за прекратяване на държавната охрана, ползвана от почетния председател на ДПС, и "бързата реакция" от страна на главния прокурор Иван Гешев, който проведе спецакция в сградата на президенството срещу двама съветници на Радев още на следващия ден. 

The Economist цитират политическия анализатор Димитър Бечев (от университета на Северна Каролина), който смята, че Борисов е изгубил контрола върху дневния ред: гласоподавателите подозират, че той е зависим от Доган и Пеевски.


КОЙ СПЕЧЕЛИ И КОЙ ЗАГУБИ ОТ ПРОМЕНИТЕ В КАБИНЕТА "БОРИСОВ 3"


"Но предсрочните избори биха довели до слабо облекчение. Освен консервативната партия на Борисов ГЕРБ, само социалистите са достатъчно силни, за да могат евентуално да формират правителство. Обвиненията в корупция срещу тях са почти същите като срещу ГЕРБ, като освен това са приятелски настроени спрямо Русия", пише медията. 

Авторите на статията прогнозират "тежко лято" за България, въпреки относително доброто справяне на правителството в първите месеци от пандемията и успешното приемане в ERM II

"Случаите на Covid-19 започнаха да растат, а скандалите напомнят колко малък е напредъкът в борбата срещу корупцията", се казва в коментара.

"Състоянието на демокрацията, състоянието на институциите и качеството на живот вървят назад, вместо напред", казва Ружа Смилова, политолог от СУ, пред медията 

"Но поне времето над вилата на г-н Доган е прекрасно", завършва статията в списанието.


Прочетете още: 

"КЪДЕ ОТИВАТ МИЛИАРДИТЕ НА ЕС" и "ДЪРЖАВА КАТО КОЧИНА": ГЕРМАНСКИТЕ МЕДИИ СЛЕДЯТ ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ БОРИСОВ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията