Спряната сделка на "Еврохолд" с ЧЕЗ се връща в КЗК

Комисията за защита на конкуренцията ще трябва да преразгледа сделката за покупката на "ЧЕЗ България" от "Еврохолд" заради допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Това е решението на Административния съд - София област, който беше сезиран от двете дружества през ноември 2019 г. заради отказа на КЗК да одобри придобиването.

Решението на съда е първоинстанционно и може да се обжалва пред ВАС.

В мотивите на съдебното решение се посочва, че КЗК е нарушила срока за задълбоченото проучване по преписката за ЧЕЗ, като само за две седмици е постановила отказ на енергийната компания да смени собственика си с "Еврохолд". Законът за защита на конкуренцията предоставя възможност в 30-дневен срок от публикуването на решението за начало на задълбоченото проучване заинтересованите лица да представят информация или становища относно ефекта от бъдещата сделка.

"В конкретния случай, този срок не е бил спазен и по този начин е препятствано правото на защита не само на участниците в концентрацията, но и възможността на всички заинтересовани лица да вземат отношение и изразят становище по ефекта на концентрацията на засегнатите пазари", се казва в решението.

Сред откритите нарушения в работата на КЗК по случая е това, че не е дадена възможност на участващите в сделката страни да представят становища по предварителните заключения на комисията, както и да предложат мерки, чрез които да се преодолеят изцяло конкурентните проблеми, установени от комисията в хода на проверката.

"... КЗК практически е постановила оспореното решение, с което е забранила нотифицираната сделка, без да извърши задълбочено проучване, като премине през законово определените фази. Това е така, защото от една страна проучването е проведено едностранно - единствено от КЗК е била активна страна, като изцяло е пренебрегната възможността и правото на участие на засегнатите страни. На тях не им е предоставена възможност да се запознаят с материалите събрани по инициатива на КЗК и да изложат своите становища по преписката. Те не са били допуснати да обсъдят и анализират предложените мерки за запазване на ефективната конкуренция. От друга страна, производството е проведено изключително формално и без да са спазени сроковете предвидени в закона и без да се гарантират правата на участниците в концентрацията", се казва в решението на съдебния състав.

Комисията не е приела предложението за организирането на работни срещи, на които да се обсъдят възможности за поемане на конкретни ангажименти, нито е анализирала мерките предложени от участниците в концентрацията, чрез подлагането им на „пазарен тест“, съобразно изискванията на собствените си правила, открива още съдът.

Затова решението за забрана на концентрацията между ЧЕЗ България и Еврохолд се отменя, а преписката по случая се връща в Комисията за защита на конкуренцията за ново произнасяне.

КЗК е осъдена и да плати съдебните разноски по процеса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023