Комисията за защита на конкуренцията ще трябва да преразгледа сделката за покупката на "ЧЕЗ България" от "Еврохолд" заради допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Това е решението на Административния съд - София област, който беше сезиран от двете дружества през ноември 2019 г. заради отказа на КЗК да одобри придобиването. 

Решението на съда е първоинстанционно и може да се обжалва пред ВАС. 

В мотивите на съдебното решение се посочва, че КЗК е нарушила срока за задълбоченото проучване по преписката за ЧЕЗ, като само за две седмици е постановила отказ на енергийната компания да смени собственика си с "Еврохолд". Законът за защита на конкуренцията предоставя възможност в 30-дневен срок от публикуването на решението за начало на задълбоченото проучване заинтересованите лица да представят информация или становища относно ефекта от бъдещата сделка. 

"В конкретния случай, този срок не е бил спазен и по този начин е препятствано правото на защита не само на участниците в концентрацията, но и възможността на всички заинтересовани лица да вземат отношение и изразят становище по ефекта на концентрацията на засегнатите пазари", се казва в решението. 

Сред откритите нарушения в работата на КЗК по случая е това, че не е дадена възможност на участващите в сделката страни да представят становища по предварителните заключения на комисията, както и да предложат мерки, чрез които да се преодолеят изцяло конкурентните проблеми, установени от комисията в хода на проверката. 

"...  КЗК практически е постановила оспореното решение, с което е забранила нотифицираната сделка, без да извърши задълбочено проучване, като премине през законово определените фази. Това е така, защото от една страна проучването е проведено едностранно - единствено от КЗК е била активна страна, като изцяло е пренебрегната възможността и правото на участие на засегнатите страни. На тях не им е предоставена възможност да се запознаят с материалите събрани по инициатива на КЗК и да изложат своите становища по преписката. Те не са били допуснати да обсъдят и анализират предложените мерки за запазване на ефективната конкуренция. От друга страна, производството е проведено изключително формално и без да са спазени сроковете предвидени в закона и без да се гарантират правата на участниците в концентрацията", се казва в решението на съдебния състав. 

Комисията не е приела предложението за организирането на работни срещи, на които да се обсъдят възможности за поемане на конкретни ангажименти, нито е анализирала мерките предложени от участниците в концентрацията, чрез подлагането им на „пазарен тест“, съобразно изискванията на собствените си правила, открива още съдът.

Затова решението за забрана на концентрацията между ЧЕЗ България и Еврохолд се отменя, а преписката по случая се връща в Комисията за защита на конкуренцията за ново произнасяне. 

КЗК е осъдена и да плати съдебните разноски по процеса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон