Комисията за защита на конкуренцията ще трябва да преразгледа сделката за покупката на "ЧЕЗ България" от "Еврохолд" заради допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Това е решението на Административния съд - София област, който беше сезиран от двете дружества през ноември 2019 г. заради отказа на КЗК да одобри придобиването. 

Решението на съда е първоинстанционно и може да се обжалва пред ВАС. 

В мотивите на съдебното решение се посочва, че КЗК е нарушила срока за задълбоченото проучване по преписката за ЧЕЗ, като само за две седмици е постановила отказ на енергийната компания да смени собственика си с "Еврохолд". Законът за защита на конкуренцията предоставя възможност в 30-дневен срок от публикуването на решението за начало на задълбоченото проучване заинтересованите лица да представят информация или становища относно ефекта от бъдещата сделка. 

"В конкретния случай, този срок не е бил спазен и по този начин е препятствано правото на защита не само на участниците в концентрацията, но и възможността на всички заинтересовани лица да вземат отношение и изразят становище по ефекта на концентрацията на засегнатите пазари", се казва в решението. 

Сред откритите нарушения в работата на КЗК по случая е това, че не е дадена възможност на участващите в сделката страни да представят становища по предварителните заключения на комисията, както и да предложат мерки, чрез които да се преодолеят изцяло конкурентните проблеми, установени от комисията в хода на проверката. 

"...  КЗК практически е постановила оспореното решение, с което е забранила нотифицираната сделка, без да извърши задълбочено проучване, като премине през законово определените фази. Това е така, защото от една страна проучването е проведено едностранно - единствено от КЗК е била активна страна, като изцяло е пренебрегната възможността и правото на участие на засегнатите страни. На тях не им е предоставена възможност да се запознаят с материалите събрани по инициатива на КЗК и да изложат своите становища по преписката. Те не са били допуснати да обсъдят и анализират предложените мерки за запазване на ефективната конкуренция. От друга страна, производството е проведено изключително формално и без да са спазени сроковете предвидени в закона и без да се гарантират правата на участниците в концентрацията", се казва в решението на съдебния състав. 

Комисията не е приела предложението за организирането на работни срещи, на които да се обсъдят възможности за поемане на конкретни ангажименти, нито е анализирала мерките предложени от участниците в концентрацията, чрез подлагането им на „пазарен тест“, съобразно изискванията на собствените си правила, открива още съдът.

Затова решението за забрана на концентрацията между ЧЕЗ България и Еврохолд се отменя, а преписката по случая се връща в Комисията за защита на конкуренцията за ново произнасяне. 

КЗК е осъдена и да плати съдебните разноски по процеса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности