Снимка: © ZDF

"Бойко Борисов се изправя пред все по-силни обвинения в корупция у дома. И това се случва в най-корумпираната страна на ЕС" - така германският журналист Андреас Клинер анонсира първата тема в специализираната новинарска емисия на ZDF "heute in Europa". 

Обществената телевизия на Германия посвещава подробен репортаж на правителствената криза в България и на гражданските протести през последните две седмици. Акцентът, който екипът на Клинер поставя, е върху проблемът дали току-що договорените 29 млрд. евро финансов ресурс от ЕС за България ще се разпределят през "сигурни канали". 

"От седмици той е поставен под натиск: Премиерът на България Борисов си тръгна от Европейския съвет към София, където парламентът дебатира вот на недоверие срещу него", посочват от ZDF. Репортажът напомня, че Борисов е управлява страната от 2009 г. с кратки прекъсвания. 

"И настоящата му гражданско-националистическа коалиция е подложена на обвинения в корупция и в тесни връзки с олигархията. В неделя Борисов обясни, че и той е голям радетел на идеята, че отпускането на парите от ЕС трябва да свърже с принципите на правовата държава. У дома обаче хората отново правят опит да отстранят един от най-влиятелните политици и олигарси. Почетният председател на една от опозиционните партии искаше да направи частен плаж пред лятната си резиденция с помощта на сили за сигурност. Хората обаче не го позволиха и изпратиха протестна армада на брега", се казва в репортажа, който показва кадри от пробива на стотици протестиращи при имението на Ахмед Доган в парка "Росенец".  

Правителството обаче не се отказва, посочва ZDF, и цитира председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова: "Ние сме избрани и наша отговорност е да завършим мандата". 

Протестиращите се боят, че това не променя много ситуацията и че в крайна сметка, парите от Брюксел няма да стигнат до хората. Повечето пари, казват те, ще влязат в джобовете на високопоставени лица, завършва репортажът от 22 юли.

Tagesschau на ARD също предава атмосферата от улиците в София: 

"Викаме "Оставка", но всъщност искаме присъди. Искаме справедливост. Не искаме просто да избягат и да се оттеглят. Искаме справедливост за това, което ни причиниха в последните 10-15 години, дори повече", казва 29-годишен IT-специалист на име Тодор Попов пред репортера на Tagesschau. 

Съмненията относно способността на правителството да създаде равни условия за достъп до финансирането от ЕС са водещ мотив и в тази статия на германската медия. 

"Въпросът е за системата, за механизмите на злоупотребата с власт и за откраднатата държава. Ще протестираме и ще бъдем политически активни, докато не получим система, която наистина да гарантира върховенството на закона", казва един от протестиращите пред ARD. Цитиран е и председателят на "Да България" Христо Иванов, който казва: "Хората знаят, че сме част от европейската родина. Искаме да сме там. Искаме да сме равнопоставени и това означава равенство пред закона и равни гаранции, че парите, които нашите германски братя - ако мога да се изразя така - са готови да жертват в общата европейска къща, няма да бъдат откраднати". 

Ден по-рано DPA публикува обширна статия, посветена на политическите сътресения в страната. 

"Демонстрантите в България: "Държава като кочина", е заглавието й - цитат от жена, която авторите на репортажа срещат на протест пред Българската национална телевизия.

"Единственото централно искане на уличните протести, които продължават от 9 юли, е оставката на правителството и на главния прокурор. Всеки от участниците в протестите обаче има своя причина да е тук - от неефективната правосъдна система, през перманентното замърсяване на оклната среда, до мизерната поддръжка и ремонти на улиците и магистралите", пишат авторите. 

Отбелязва се и инцидентът със студента Евгени Марчев, който беше бит и задържан заради участието си в протеста на 10 юли. 

"Много млади хора протестират, но техните искания са политически, а не социални. Някои от тях учат в Западна Европа, но са се върнали у дома заради коронакризата. Сега обръщат повече внимание на проблемите", се казва в статията. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина