"Къде отиват милиардите на ЕС": Германските медии следят протестите срещу Борисов Снимка: © ZDF

"Бойко Борисов се изправя пред все по-силни обвинения в корупция у дома. И това се случва в най-корумпираната страна на ЕС" - така германският журналист Андреас Клинер анонсира първата тема в специализираната новинарска емисия на ZDF "heute in Europa".

Обществената телевизия на Германия посвещава подробен репортаж на правителствената криза в България и на гражданските протести през последните две седмици. Акцентът, който екипът на Клинер поставя, е върху проблемът дали току-що договорените 29 млрд. евро финансов ресурс от ЕС за България ще се разпределят през "сигурни канали".

"От седмици той е поставен под натиск: Премиерът на България Борисов си тръгна от Европейския съвет към София, където парламентът дебатира вот на недоверие срещу него", посочват от ZDF. Репортажът напомня, че Борисов е управлява страната от 2009 г. с кратки прекъсвания.

"И настоящата му гражданско-националистическа коалиция е подложена на обвинения в корупция и в тесни връзки с олигархията. В неделя Борисов обясни, че и той е голям радетел на идеята, че отпускането на парите от ЕС трябва да свърже с принципите на правовата държава. У дома обаче хората отново правят опит да отстранят един от най-влиятелните политици и олигарси. Почетният председател на една от опозиционните партии искаше да направи частен плаж пред лятната си резиденция с помощта на сили за сигурност. Хората обаче не го позволиха и изпратиха протестна армада на брега", се казва в репортажа, който показва кадри от пробива на стотици протестиращи при имението на Ахмед Доган в парка "Росенец".

Правителството обаче не се отказва, посочва ZDF, и цитира председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова: "Ние сме избрани и наша отговорност е да завършим мандата".

Протестиращите се боят, че това не променя много ситуацията и че в крайна сметка, парите от Брюксел няма да стигнат до хората. Повечето пари, казват те, ще влязат в джобовете на високопоставени лица, завършва репортажът от 22 юли.

Tagesschau на ARD също предава атмосферата от улиците в София:

"Викаме "Оставка", но всъщност искаме присъди. Искаме справедливост. Не искаме просто да избягат и да се оттеглят. Искаме справедливост за това, което ни причиниха в последните 10-15 години, дори повече", казва 29-годишен IT-специалист на име Тодор Попов пред репортера на Tagesschau.

Съмненията относно способността на правителството да създаде равни условия за достъп до финансирането от ЕС са водещ мотив и в тази статия на германската медия.

"Въпросът е за системата, за механизмите на злоупотребата с власт и за откраднатата държава. Ще протестираме и ще бъдем политически активни, докато не получим система, която наистина да гарантира върховенството на закона", казва един от протестиращите пред ARD. Цитиран е и председателят на "Да България" Христо Иванов, който казва: "Хората знаят, че сме част от европейската родина. Искаме да сме там. Искаме да сме равнопоставени и това означава равенство пред закона и равни гаранции, че парите, които нашите германски братя - ако мога да се изразя така - са готови да жертват в общата европейска къща, няма да бъдат откраднати".

Ден по-рано DPA публикува обширна статия, посветена на политическите сътресения в страната.

"Демонстрантите в България: "Държава като кочина", е заглавието й - цитат от жена, която авторите на репортажа срещат на протест пред Българската национална телевизия.

"Единственото централно искане на уличните протести, които продължават от 9 юли, е оставката на правителството и на главния прокурор. Всеки от участниците в протестите обаче има своя причина да е тук - от неефективната правосъдна система, през перманентното замърсяване на оклната среда, до мизерната поддръжка и ремонти на улиците и магистралите", пишат авторите.

Отбелязва се и инцидентът със студента Евгени Марчев, който беше бит и задържан заради участието си в протеста на 10 юли.

"Много млади хора протестират, но техните искания са политически, а не социални. Някои от тях учат в Западна Европа, но са се върнали у дома заради коронакризата. Сега обръщат повече внимание на проблемите", се казва в статията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024