Снимка: © Булевард България

Металните врати на парадния вход на Народното събрание трябва да бъдат премахнати, след като инспекторатът на Министерството на културата е установил, че са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство.

Предпазните решетки се появиха на входа на парламента в сряда, като ден по-късно председателят Никола Минчев обяви, че са поставени по искане на НСО заради пробива в сигурността около сградата по време на протеста на "Възраждане" през януари.

Инспекторите от МК са извършили спешна проверка на сградата и са съставили констативен протокол и принудителна амдинистративна мярка за премахването им.

"За нарушението ще бъде съставен и Акт за административно нарушение по Закона за културното наследство", се казва в съобщението на МК, което беше публикувано в следобедните часове на 19 май.

Няколко часа по-рано от ГЕРБ и "Възраждане" излязоха с протестни декларации заради поставянето на преградите в историческата сграда. Голяма част от дебата, който трябваше да се води около искането за отстраняване на Мирослав Иванов като зам.-председател на НС, също беше отклонен към казуса с монтирането на металните врати пред парадния вход на парламента. И ГЕРБ, и Възраждане, а и "Демократична България" призоваха това решение да се преразгледа.

На финала Любен Дилов-син обяви новината за решението на инспектората на Министерството на културата и отново поиска те да бъдат свалени.

Никола Минчев коментира, че сходни съоръжения са монтирани и в сградата на бившия Партиен дом през 2019 г., която беше подготвяна за нова основна работна локация на Народното събрание.

Пред БНР той отрича обвиненията на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева, че депутатите от управляващото мнозинство "се страхуват, че хората ще им потърсят сметка".

"Спомняте, че (огражденията) бяха постоянно поставени за дълъг период от време (при протестите срещу Пламен Орешарски през 2013 г.), докато тук това се случва само, когато има организирани протести и съответно органите смятат, че това е необходима мярка, за да се осигури безопасността на сградата", казва още Минчев.

Той твърди, че "не си спомня дали е подписал разрешението, но увери, че е отхвърлил други предложения, за да се запази обликът и духът на сградата", съобщава още БНР.

При опита за щурм на сградата на Народното събрание през януари парадният вход беше затворен с помощта на дълги дървени маси. Тогава само охранителите и депутати от "Възраждане" бяха останали в сградата, докато техни симпатизанти се опитваха да пробият полицейския кордон и да нахлуят вътре заради недоволство от Covid-мерките.

От НСО съобщават пред bTV, че отдавна са препоръчвали подсилването на охраната с метални решетки. Те потвърждават и че същите прегради са поставени на входа на бившия Партиен дом откъм Ларгото през 2019.

Председател на Народното събрание по това време беше Цвета Караянчева, която първа се възмути от монтирането на вратите в историческата сграда.

ГЕРБ и "Възраждане" вдигнаха скандал заради метални врати в НС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170