Министерството на образованието е получило 6 пъти по-малко тестове от обещаните от МЗ Снимка: © Булевард България

Вчера здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че на МОН са осигурени над 1 млн. броя щадящи тестове, за да се използват за връщането на учениците от 5 до 12 клас в училище, но днес става ясно, че това не се е случило. В интервю пред “Дарик радио” образователният министър Николай Денков заяви, че министерството му е получило едва 168 800 теста, което е близо 6 пъти по-малко от заявката на здравния министър.

Това означава, че наличните тестове са достатъчни само за учениците до 4 клас. По преценката на Николай Денков те ще стигнат едва до 10 декември, при това само за най-малките ученици. Той заяви, че ако министерството получи обещаните 1 млн. текста, веднага ще ги разпредели към училищата, така че максимален брой ученици да могат да се върнат в класните стаи.

Денков каза, че получените досега почти 170 хил. теста ще се насочат с приоритет към най-малките деца, тъй като е основна цел те да учат присъствено.

Образователният министър разкритикува Кацаров заради ограниченията за учениците и обяви, че затварянето на училищата е решение на здравното министерство, в което той няма участие. “Това е изцяло в задълженията и правомощията на здравния министър,” коментира Денков. “Ако отвори училищата - какво по-хубаво.”

МЗ разрешава извънкласните занимания и въвежда нови правила за пътуването от червена Covid-зона

Вече повече от месец мерките срещу разпространението на коронавируса водят до парадокса, че по-големите ученици могат да посещават всякакви обществени места, освен училищата. В момента за непълнолетни не се изисква зелен сертификат за посещения на търговски центрове, заведения и т.н., но присъственото обучение е позволено само за учениците до четвърти клас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024