Снимка: © Булевард България

Вчера здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че на МОН са осигурени над 1 млн. броя щадящи тестове, за да се използват за връщането на учениците от 5 до 12 клас в училище, но днес става ясно, че това не се е случило. В интервю пред “Дарик радио” образователният министър Николай Денков заяви, че министерството му е получило едва 168 800 теста, което е близо 6 пъти по-малко от заявката на здравния министър.

Това означава, че наличните тестове са достатъчни само за учениците до 4 клас. По преценката на Николай Денков те ще стигнат едва до 10 декември, при това само за най-малките ученици. Той заяви, че ако министерството получи обещаните 1 млн. текста, веднага ще ги разпредели към училищата, така че максимален брой ученици да могат да се върнат в класните стаи.

Денков каза, че получените досега почти 170 хил. теста ще се насочат с приоритет към най-малките деца, тъй като е основна цел те да учат присъствено.

Образователният министър разкритикува Кацаров заради ограниченията за учениците и обяви, че затварянето на училищата е решение на здравното министерство, в което той няма участие. “Това е изцяло в задълженията и правомощията на здравния министър,” коментира Денков. “Ако отвори училищата - какво по-хубаво.”

МЗ разрешава извънкласните занимания и въвежда нови правила за пътуването от червена Covid-зона

Вече повече от месец мерките срещу разпространението на коронавируса водят до парадокса, че по-големите ученици могат да посещават всякакви обществени места, освен училищата. В момента за непълнолетни не се изисква зелен сертификат за посещения на търговски центрове, заведения и т.н., но присъственото обучение е позволено само за учениците до четвърти клас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде