Снимка: © Unsplash

Министерството на отбраната ще предостави три или четири от новите транспортни хеликоптери Кугър на здравното министерство за медицински цели и спасителни операции. Те ще бъдат ремонтирани и обезпечени с медицинско оборудване, стана ясно на правителственото заседание.

Тази сутрин министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви пред bTV, че този ход е възможен. Това става няколко дни след като един човек загина, а четирима туристи бяха спасени при 11-часова акция в Стара планина. Тогава Планинската спасителна служба обяви, че ако е разполагала с въздушна линейка, мисията е щяла да приключи в рамките на час и половина.

Планината взима жертви, а държавата чака: България може да остане без медицински хеликоптер до 2023

България е единствената държава от ЕС, която не разполага с медицински хеликоптер. Последният, който се ползваше, бе частен и собственикът го продаде в чужбина през 2019 г.

„Армията може да помогне, тя редовно помага за транспортиране на болни, трансплантация на органи“, каза Каракачанов. „Аз съм го предлагал още преди няколко години. Ние имаме възможност да отделим три или четири от транспортните хеликоптери Кугър, с които разполагаме – в зависимост от нуждите на здравното ведомство. Без да се нарушават нашите разчети за изпълняване на служебните ни задължения, могат да бъдат предоставени хеликоптери за медицински цели“.

„Оттук нататък здравното ведомство трябва да прецени дали тези хеликоптери ще им свършат работа. Трябва да видят дали цената, която трябва да се плати за медицинското оборудване в тях, отговаря на възможностите им и дали не е по-изгодно да се търси закупуването на нови хеликоптери“, добави министърът на отбраната.

Той отбеляза, че когато се оборудва една въздушна линейка за медицински цели, до голяма степен се решава и проблемът със спасителните акции.

„Започнали сме разговори още преди две години. Един от началниците на отбраната води подобна дискусия преди няколко дни. Армията има три мисии – защита на териториалната цялост, съюзнически ангажименти и спасявания при бедствия и аварии, в помощ на населението“, каза Каракачанов.

Годишно в България има средно по 40 спешни случая, които изискват намесата на хеликоптери за спасяването на човешки животи в планински условия. Затова наличността на въздушни линейки е от изключително значение.

Управляващите обявиха почти преди година, че ще закупят два медицински хеликоптера по оперативна програма „Региони в растеж“ на стойност 20 млн. лв. Чак през септември този проект беше одобрен, но стана ясно, че въздушната линейка ще е само една. Срокът за изпълнението на програмата е цели 36 месеца. Това означава, че страната ни може да не разполага с машина чак до края на 2023 г.

Депутатите в Народното събрание отхвърлиха предложение за покупка на два медицински хеликоптера с пари от държавния бюджет. Това се случи през ноември 2020 г., когато предложението на Дора Янкова от БСП не мина и не беше разрешено отпускането на 25 млн. лв. за тази цел.

Премиерът Бойко Борисов каза през декември миналата година, че обмисля да преоборудва вертолети Ми-14 за изпълнение на медицински задачи. Той обяви плана си именно пред Каракачанов, а министърът на отбраната отвърна: „Трябва да се прецени дали си заслужава да се преоборудват в медицински и имаш готови хеликоптери. Летците ги имаш, всичко имаш!”.

На 6 януари стана ясно, още че управляващите са започнали процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптер с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на спасителни операции на територията на България. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те Кугър-а, пишат от правителствената пресслужба.

Ангелов представи на премиера Бойко Борисов и пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани. „Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, каза Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него