Министерството на отбраната предоставя 3 или 4 хеликоптера Кугър за медицински цели Снимка: © Unsplash

Министерството на отбраната ще предостави три или четири от новите транспортни хеликоптери Кугър на здравното министерство за медицински цели и спасителни операции. Те ще бъдат ремонтирани и обезпечени с медицинско оборудване, стана ясно на правителственото заседание.

Тази сутрин министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви пред bTV, че този ход е възможен. Това става няколко дни след като един човек загина, а четирима туристи бяха спасени при 11-часова акция в Стара планина. Тогава Планинската спасителна служба обяви, че ако е разполагала с въздушна линейка, мисията е щяла да приключи в рамките на час и половина.

Планината взима жертви, а държавата чака: България може да остане без медицински хеликоптер до 2023

България е единствената държава от ЕС, която не разполага с медицински хеликоптер. Последният, който се ползваше, бе частен и собственикът го продаде в чужбина през 2019 г.

„Армията може да помогне, тя редовно помага за транспортиране на болни, трансплантация на органи“, каза Каракачанов. „Аз съм го предлагал още преди няколко години. Ние имаме възможност да отделим три или четири от транспортните хеликоптери Кугър, с които разполагаме – в зависимост от нуждите на здравното ведомство. Без да се нарушават нашите разчети за изпълняване на служебните ни задължения, могат да бъдат предоставени хеликоптери за медицински цели“.

„Оттук нататък здравното ведомство трябва да прецени дали тези хеликоптери ще им свършат работа. Трябва да видят дали цената, която трябва да се плати за медицинското оборудване в тях, отговаря на възможностите им и дали не е по-изгодно да се търси закупуването на нови хеликоптери“, добави министърът на отбраната.

Той отбеляза, че когато се оборудва една въздушна линейка за медицински цели, до голяма степен се решава и проблемът със спасителните акции.

„Започнали сме разговори още преди две години. Един от началниците на отбраната води подобна дискусия преди няколко дни. Армията има три мисии – защита на териториалната цялост, съюзнически ангажименти и спасявания при бедствия и аварии, в помощ на населението“, каза Каракачанов.

Годишно в България има средно по 40 спешни случая, които изискват намесата на хеликоптери за спасяването на човешки животи в планински условия. Затова наличността на въздушни линейки е от изключително значение.

Управляващите обявиха почти преди година, че ще закупят два медицински хеликоптера по оперативна програма „Региони в растеж“ на стойност 20 млн. лв. Чак през септември този проект беше одобрен, но стана ясно, че въздушната линейка ще е само една. Срокът за изпълнението на програмата е цели 36 месеца. Това означава, че страната ни може да не разполага с машина чак до края на 2023 г.

Депутатите в Народното събрание отхвърлиха предложение за покупка на два медицински хеликоптера с пари от държавния бюджет. Това се случи през ноември 2020 г., когато предложението на Дора Янкова от БСП не мина и не беше разрешено отпускането на 25 млн. лв. за тази цел.

Премиерът Бойко Борисов каза през декември миналата година, че обмисля да преоборудва вертолети Ми-14 за изпълнение на медицински задачи. Той обяви плана си именно пред Каракачанов, а министърът на отбраната отвърна: „Трябва да се прецени дали си заслужава да се преоборудват в медицински и имаш готови хеликоптери. Летците ги имаш, всичко имаш!”.

На 6 януари стана ясно, още че управляващите са започнали процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптер с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на спасителни операции на територията на България. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те Кугър-а, пишат от правителствената пресслужба.

Ангелов представи на премиера Бойко Борисов и пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани. „Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, каза Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023