Снимка: © Unsplash

Ако България разполагаше с медицински хеликоптер, акциите на спасителните служби в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а не за 11 часа, какъвто бе случаят от 2 януари. Един човек загина, други четирима бяха ранени и откарани в болница, а за първите два дни от 2021 пострадалите при инциденти в планината са общо 7.

Въпреки че още на 20 февруари миналата година стана ясно, че страната ни ще закупи две хеликоптерни линейки за 20 млн. лв., официалното одобрение на тази процедура бе публикувано от Министерство на здравеопазването чак през ноември, а срокът за изпълнение на проекта е 36 месеца.

България е единствената страна в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер за спешни ситуации.

"Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за Планинската спасителна служба“, каза директорът на ПСС Емил Нешев в интервю за bTV. „Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки. Чувам, че първият хеликоптер ще го имаме през 2023 г. А дотогава? Колко души трябва умрат?".

30 спасители и доброволци от Ловеч и Троян тръгнаха на акция, за да намерят четирима туристи, изгубили се в Стара Планина. Макар да са ги спасили, друг турист е загинал, падайки 300 м по склона под връх Жълтец. Става въпрос за известният диджей от Варна Тодор Желязков (DJ Emotion). Емил Нешев каза, че дори и да е имало хеликоптер, човекът не е можело да бъде спасен, тъй като вероятно е загинал при удара, но другите туристи щели да бъдат спасени за час и половина, а не за 11 часа. „Това е извън всякакви европейски стандарти“.

Загиналият турист в Стара планина е известен DJ от Варна

Директорът на Планинската спасителна служба не за първи път поставя на дневен ред въпроса за липсата на медицински хеликоптер. През юни 2020 стана ясно, че страната ни все още не разполага с такъв, като последният, който се ползваше, бе частен и собственикът го продаде. При бедствени ситуации има случаи, в които се използва военният самолет „Спартан“. След катастрофа край Лесово през октомври той транспортира до София две тежко пострадали жени, което само по себе си изисква координацията на две министерства - на отбраната и на здравеопазването.

Още в началото на 2020 г. от ПСС заявиха, че голяма част от спасителните операции да обречени на неуспех заради липсата на медицински хеликоптер.

Годишно в България има средно по 40 спешни случая, които изискват намесата на хеликоптери за спасяването на човешки животи в планински условия. Това пише в свое становище до Министерството на здравеопазването Красимир Стоянов - бивш зам.-председател на Републиканската комисия по планинско спасяване и бивш началник на Планинска спасителна служба – София.

Държавата се задейства през февруари миналата година, когато заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова съобщи в парламента, че България ще закупи две хеликоптерни линейки за 20 млн. лв. Средствата са по оперативна програма „Региони в растеж“. Стана ясно и че до месец започва конкурсна процедура за доставчик на машините, но крайни срокове не бяха обявени.

В началото на ноември 2020 г. депутатите в Народното събрание тихомълком отхвърлиха предложение за покупка на два медицински хеликоптера с пари от държавния бюджет. То беше внесено от депутата от БСП Дора Янкова, която предложи отпускане на 25 млн. лв. за въздушни линейки и медицинско оборудване към тях.

„Ще кажете - предстои да закупим през Оперативната програма. Ама кога ли, надали и някога?! Нека българската държава в този момент на изпитание защити българските граждани. Два хеликоптера няма да бъдат проблем“, пише тя в своето становище.

След това няма никакви изказвания от управляващите, мълчание запазват от ДПС, „Воля“ и множеството независими депутати. „За“ гласуват 38, „против“ – 29, а 57 се въздържат, с което предложението отпада.

Министерството на здравеопазването отговаря малко след това, чрез прессъобщение в сайта си, че „процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане, за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, е в ход и не е преустановявана“. Така става ясно, че предложението на Янкова и покупката по оперативната програма са две различни инициативи.

Информацията от МЗ обаче не е обнадеждаваща. След като по-рано е било обявено, че ще се купят две въздушни линейки, става ясно, че в крайна сметка ще бъде една. Процедурата е одобрена на 24 септември 2020 г., стойността е близо 20 млн. лв., но срокът за изпълнение на проекта е 36 месеца. Това означава, че медицински хеликоптер може да имаме чак в края на 2023 г.

Как службите ще изпълняват спасителни операции дотогава? Премиерът Бойко Борисов каза през декември миналата година, че обмисля да преоборудва вертолети Ми-14 за изпълнение на медицински задачи.

В едно от излъчванията си на живо във Facebook министър-председателят се обърна към военния министър Красимир Каракачанов и изпълнителния директор на ТЕРЕМ Иван Досков: „В момента Министерство на здравеопазването искат да купят хеликоптери за катастофи, аварии, ей такива неща. Казаха ми, че при вас има три много добри, които ако минат през ремонт в ТЕРЕМ, в „Авионамс”, да се отремонтират моторите и другите работи, може да ги направим трите за 18 млн. Такава цена ми дават”.

По думите му – те се пазят, „защото е скъпа поддръжката и като го пратиш на 10 катастрофи и два пожара, ще дойде сметката в министерството“. Борисов спести информацията, че тези Ми-14 не са ползвани от над 10 години, а по информация на aero-bg.com двата са от 1979 година, а третият от 1981.

„Трябва да се прецени, дали си заслужава да се преоборудват в медицински и имаш готови хеликоптери. Летците ги имаш, всичко имаш!”, отговори му Каракачанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.